Vágólapra másolva!
Kitart a befektetők vételi kedve Európában, ami a hazai tőzsdére is kedvező hatással volt. Ennek köszönhetően drágulni tudtak a magyar részvények, melyek közül az OTP és a Mol párosa nagyobb menetelésre volt képes. A bankpapír ezzel a lélektani 5000 forintos szint fölött ragadt meg. Európában délután is lendületben maradtak a piacok, és az IMF korábbinál pesszimistább előrejelzései sem tudták elrontani a jókedvet, melyek a világgazdaság korábban vártnál lassabb növekedésére vonatkoznak. Amerikában szintén veszik a részvényeket, és a részvényindexek tovább folytatják útjukat felfelé.
Vágólapra másolva!

5000 fölött zárt az OTP

Európával együtt tudott ma emelkedni a magyar részvényindex, mely tovább növelte előnyét, és 1,4 százalékos pluszban zárt. Ezzel a magyar tőzsde teljesített a legjobban a régióban, mivel a szomszédos piacok egyaránt a negatív tartományban zártak a bíztató nyitás ellenére.

Forrás: Origo

Az osztrák ATX-et leginkább az OMV 4 százalékos zuhanása húzta lejjebb, miután az olajtársaság közölte, leállítja líbiai olajkitermelését az ottani politikai helyzet bizonytalansága miatt.

Az Erste is elgyengült, és a kezdeti pluszokból másfél százalékos mínuszba csúszott vissza. Kezdeti erősödését segíthette, hogy a Credit Suisse elemzője a korábbi semleges helyett már felülsúlyozásra ajánlja a bank részvényeit.

A Credit Suisse a többi fontosabb régiós bankra vonatkozó ajánlásán is módosított. A cseh Komercni Bankot semlegesre minősítette fel a korábbi alulsúlyozásról, a Raiffeisent viszont a régebbi felülteljesítőről semlegesre minősítette le.

Ezekre kezdetben emelkedni tudtak a Komerczni Bank részvényei, melyek zárásra 0,2 százalékos mínuszba csúsztak vissza, míg a Raiffeisen papírok 2,8 százalékot gyengültek.

A hazai főbb papírok közül kiemelkedett az OTP és a Mol párosa. A bankpapír 1,9 százalékot erősödött, amivel a kulcsfontosságú 5000 forintos szint fölött zárt, melyet az is segíthetett, hogy a Credit Suisse a korábbi OTP célárat 6000 forintra emelte. Az olajpapír pedig a nap nyertesének szémított, mivel 2,1 százalékot tudott drágulni.

OTP árfolyama

Forrás: Origo

Rajtuk kívül a Magyar Telekom tegnapi záróértékéig, történelmi mélypontja közelébe tért vissza, míg a két gyógyszerpapír közül a Richter 0,7 százalékot, az Egis pedig 0,4 százalékot emelkedett.

Forrás: Origo

A forint is erősödni tud a jó hangulatban, és 293 alá került az euróval szembeni árfolyama. A dollár/forint jegyzése 229 alatt, a svájci franké 235-nél mozog.

EURHUF árfolyama

Forrás: Origo

Pesszimistább lett az IMF

Nem tudta elrontani a jó hangulatot az európai tőzsdéken, hogy az IMF visszavágta a világgazdaságra, az USA-ra és az eurózónára vonatkozó növekedési kilátásait. Ez csupán kisebb megtorpanást okozott az európai részvényindexeknek, melyek a pozitív tartományban zártak.

A jó hangulatot többek között az eurózóna pénzügyminiszterei és Görögország között létrejött megállapodás segített megalapozni, melynek értelmében Görögország első körben 2,5 milliárd eurót, majd további 500 millió eurót fog kapni. Az első utalásokhoz el kell fogadnia a görög parlamentnek a megszorításokat és az állami alkalmazottak elbocsátását is el kell kezdeni. A megállapodással pedig ideiglenesen újra lekerülhet az asztalról a görög válság kérdése.

Ezen túl pozitívan indult az amerikai gyorsjelentési szezon, miután az Alcoa a vártnál erősebb számokat tett közzé. Ezt a befektetők kedvezően értékelték, mivel a hagyományok szerint a remek start megalapozhatja a gyorsjelentési szezon pozitív folytatását is.

A jó hangulatot a pocsék brit makroadat sem tudta elrontani. Nagy-Britannia ipari termelése 0,8 százalékkal esett vissza májusban annak ellenére, hogy a szakértők előzetesen 0,4 százalékos bővülésre számítottak.

A főbb európai részvényindexek közül a német DAX mutatta a legjobb teljesítményt, mely 1,2 százalékos emelkedés után a kritikus 8000 pontos szint fölé került. Ebben leginkább a Commerzbank 4,3 százalékos, és a K+S 3,6 százalékos drágulása volt a segítségére.

Forrás: Origo

A tegnap bevezetett Osram részvényei 11 százalékot ugrottak, miután hétfőn nagyobb eladói nyomás alá kerültek.

Az EDF részvényei pedig 6,3 százalékot drágultak annak köszönhetően, hogy az UBS eladásról semlegesre minősítette fel a papírokat.

További hír, hogy csökkenti a tervezett IPO-ja nagyságát a Deutsche Annington, Németország legnagyobb lakóingatlanokkal foglalkozó cége. A vállalat a maximum 1,2 milliárd euróra tervezett kibocsátás helyett már csak 575-592 millió euró értékben adna el 34,8 millió részvényt

Veszik a Tesla részvényeit

Az európai piacokon uralkodó jó hangulat Amerikára is átragadt, bár a tengerentúli indexek csupán kisebb pluszokban mozognak. Az S&P 500 és a Nasdaq fél százalékot tudott erősödni, míg a Dow Jones 0,4 százalékos pluszt szedett össze.

Forrás: Origo

Az S&P 500 szektorai közül a leggyengébb teljesítményt a pénzügyi cégek papírjai mutatják a bankok pocsék teljesítménye miatt. Ebben az játszhat szerepet, hogy a legújabb tervezett szabályozás szerint a pénzntézeteknek a Basel III-as szabályokban előírtnál kétszer nagyobb tőketartalékot kéne képezniük működésük során. Részben emiatt a Wells Fargo 0,5 százalékos, a JPMorgan pedig 0,4 százalékos mínuszban forog.

Forrás: Origo

Másfél százalékot erősödtek a Tesla Motors papírjai, miután kiderült, hogy július 15-től bekerülnek a Nasdaq100 indexbe. A részvények az Oracle helyét fogják átvenni.

1 százalékos mínuszban forognak az Alcoa részvényei annak ellenére, hogy a cég kedvező gyorsjelentést tett közzé. A vállalat 7 centes EPS-t (várt: 6 cent) és 5,85 milliárd dolláros árbevételt (várt: 5,79 milliárd dollár) ért el a második negyedév során. Az előző három hónaphoz képest növekedni tudott a termelése, de éves alapon csökkenést lehet látni. Továbbá a globális alumínium iránti kereslet 7 százalékkal nőhet idén, ami a korábbi céges prognózissal egybevág.

Fontosabb makroadat nem fog napvilágot látni a tengerentúlról ma, és a gyorsjelentési szezon is ideiglenesen szünetel, mely csak holnap fog folytatódni.