Spekuláns támadásra szárnyal a Fedex

Vágólapra másolva!
Az amerikai kereskedés legnagyobb sztoriját szállítja eddig a Fedex, a hatalmas szállítmányozó cég árfolyama közel 7 százalékos emelkedéssel reagált egy pletykára, miszerint a neves alapkezelő, Bill Ackman célkeresztjében szerepel a részvény. A pletykák igazságtartalmát nem tudjuk leellenőrizni, az érintettek mindenesetre nem erősítették meg őket.
Vágólapra másolva!

Elszállt a Fedex egy hétfő este szárnyra kapott pletyka nyomán, a világ legnagyobb légi szállítmányozója 7 százalék közel pluszoknál is járt, jelenleg 5,7 százalékos emelkedéssel 104,5 dollár körül mozog az árfolyam. A háttérben az áll, hogy a híresztelések szerint neves "aktivista" befektető, Bill Ackman alapja, a Pershing Square bevásárolná magát a Fedexbe, miután már jó ideje újabb nagy célpontot keres magának. A Fedex cáfolta a híreket, a Pershing Square vezetője pedig nem kívánt reagálni a Bloomberg megkeresésére.

Igazság szerint az elterjedt híresztelések nem is konkrét cégről, hanem egy nagy kapitalizációjú, befektetésre ajánlott hitelbesorolású vállalatról van szólnak stabil, kiszámítható készpénzáramlással, és egy közvetlen versenytársánál alacsonyabb árazással. Az egy dolog, hogy a leírás passzol a Fedexre, de ugyanígy passzolhat sok más vállalatra is.

Bill Ackman egyike azoknak az aktivistaként emlegetett nagybefektetőknek, akik kifejezetten azzal a céllal fektetnek egy-egy vállalatba, hogy átalakítsák a menedzsmentet és magát a céget is, és akár a vállalat feldarabolásával, részleges vagy teljes értékesítésével szabadítsanak fel részvényesi értéket. A legnevesebb ilyen befektető Carl Icahn, akinek a neve több nagy cég körül is felmerült mostanában, de a fenti leírásban a filmrajongók felfedezhetik magát Gordon Gekkót, a Tőzsdecápák gonosz spekulánsát is.

Arról persze nem szólnak a hírek, hogy ha Ackman valóban be akarná vásárolni magát a Fedexbe, akkor pontosan mi lenne a célja a vállalattal. Ackman a közelmúltban két vállalattal is megjárta, hiszen sem a Herbalife-ba, sem pedig a JC Penneybe tett befektetése nem térült meg, sőt, épp a legrosszabb irányba haladtak a dolgok számára.

A mai nagy ugrásával egyébként a részvény egy látványos szűkülő alakzatból szökkent ki, áttörve egy fontos ellenállást is 102,5 dollárnál. Sőt, éppen betöltötte a márciusban keletkezett rést is. Felfelé már nagy mozgástér rövid távon nem ígérkezik, hiszen a március eleji csúcs alig pár dollárra húzódik az árfolyamtól. Mivel ráadásul pletykáról van szó, könnyen lehet, hogy amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan távozik is a nagy vételi kedv a részvényből. Azt is érdemes persze hozzátenni, hogy nem zörög a haraszt, ha nem fúj a szél, így a híresztelések mögött valami igazság talán meghúzódik.

A Fedex árfolyama (dollár)

Forrás: Investor.hu