Lehúzza a fuvarozókat az e-útdíj-rendszer

Vágólapra másolva!
A teherautókra kirótt útdíj már 100 millió forinttal lépi túl a jogos összeget - állítja a fuvarozók legnagyobb szövetsége. A szervezet azt kéri, amíg a hibát ki nem küszöbölik, állítsák le az egészet.
Vágólapra másolva!

A fuvarozók a használatarányos útdíjfizetési rendszer átmeneti leállítását kérik, mert az tapasztalataik szerint rosszul számláz, és ezzel megkárosítja a vállalkozókat - jelentette be Peredi Péter, a Fuvarozó Vállalkozók Országos Szövetsége (Fuvosz) főtitkára hétfőn.

Peredi Péter szerint a kormány nem kapott eddig valós információkat a működésről, ezért nem állíttatta még le a rendszert. A főtitkár szerint az e-útdíj július 1-jei bevezetése óta 100 millió forintra nőtt az eltérés a valós úthasználat és a számlázott összeg között.

Dittel Gábor, a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete (NIT Hungary) ügyvezető főtitkára egyebek mellett azt kifogásolta, hogy a díjfizetést segítő kedvezményes forgóeszközhitelhez - amelyet a kormány és fuvarozók közötti stratégiai megállapodás is rögzít - még mindig nem jutnak hozzá.

Az e-útdíj első napja totális káosz volt, és az Origo által megkérdezett érintettek szerint azóta is sok a hiba. Azon flottakövető vállalkozások, amelyek a várható bevétel ellenére nem szálltak be az üzletbe, azt mondták, hogy számos jogi és műszaki visszásságot látnak a rendszerben.