Vágólapra másolva!
Nagyobb száguldást mutatnak be ma az európai részvénypiacok, melyben leginkább a déli államokkal kapcsolatos problémák megoldása játszik szerepet. Portguáliában megoldódni látszanak a politikai problémák, míg Görögország is megkaphatja a segélycsomag utolsó részletét. A jó hangulat az amerikai piacokra is átragadt, azonban az ottani pluszok jóval mérsékeltebbek európai társaikénál. Itthon tovább növelte előnyét délután a BUX, melyet a főbb papírok jó teljesítménye segített. Az emelkedést a korrigáló Magyar Telekom vezette, de a Mol és az OTP párosa is nagyobbat erősödött.
Vágólapra másolva!

Korrigált a Magyar Telekom

Az európai jó hangulatnak köszönhetően folyamatosan egyre feljebb kúszott a magyar részvényindex, mely végül 1,4 százalékos pluszban zárt. A BUX ezzel a legjobban teljesítő indexnek számított a régióban.

Forrás: Origo

Ebben az összes nagy papír szerepet játszott, a Mol ugyanis 1,5 százalékot, az OTP 1,8 százalékot, a Magyar Telekom 2,3 százalékot, míg a Richter kissé lemaradva tőlük 0,5 százalékot erősödött. A Magyar Telekom nagyobb megugrásának köszönhetően kissé eltávolodott pénteken ütött történelmi mélypontjától, de még mindig a korábban soha nem látott szint közelében található az árfolyama.

Magyar Telekom árfolyama

Forrás: Origo

Az OTP-vel kapcsolatos hír, hogy közel 25 százalékát adta el OTP részvényeinek Takáts Ákos, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese pénteken, amivel több mint 200 millió forintos tranzakciót hajtott végre. A bankpapír árfolyama mai nagyobb emelkedése után sikeresen áttörte a 4900 forintos szintet, és holnap már e fölött indíthatja a napot.

Rajtuk kívül az Egis szintén jól teljesített, és 1,1 százalékot tudott drágulni.

Forrás: Origo

A kisebb társaságok papírjai közül az ANY Biztonsági Nyomda 1 százalékot gyengült. A társaság pénteken tovább csipegette saját részvényeit az ANY Biztonsági Nyomda, de ezúttal már emelte a tétet a vállalat. Összesen 1900 darab papírt szereztek 480 forintos árfolyamon, vagyis a piaci forgalomnak nagyjából a harmadát adta a vállalat.

A PannErgy 4 százalékot drágult, amit az a bejelentés is segíthetett, hogy teljes üzemre állt át a cég miskolci geotermikus projektje.

A forint folytatta erősödését délután, és a 294,5-ös szint alá érkezett meg az euróval szembeni árfolyama. A dollár/forint jegyzése 229 alatt, a svájci franké 237,5 alatt mozog.

EURHUF árfolyama

Forrás: Origo

Megoldódhat a portugál válság

Kitart az európai tőzsdék lendülete zárás előtt is, így a főbb részvényindexenk nagyobb pluszban mozognak. Az emelkedést a német DAX index vezeti 2,4 százalékos erősödésével, melyet leginkább a Bayer 3,2 százalékos, és a BMW 3,4 százalékos drágulásának köszönhet. A DAX ezzel a kulcsfontosságú 8000 pontos szinthez érkezett, bár ma még nem sikerült áttörnie azt. Ha holnap is kitart a lendület, leküzdheti majd ezt az akadályt.

A jó hangulatot segítheti, hogy Portugáliában megoldódni látszanak a politikai problémák. A koalíciós partnerek hivatalosan is bejelentették, hogy egyezségre jutottak, így vélhetően sikerül egyben tartani a kormányt. Ennek keretében a koalíciós partner vezetője lett az alelnök. Pedro Passos Coelho miniszterelnök még csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy megtalálták a megoldást a kormányzati koalíció egybentartására, azonban akkor még konkrétumokat nem árult el.

Ezen túl az eurózóna pénzügyminiszterei megállapodtak Görögország képvsielőivel azokról a lépésekről, melyek ahhoz kellenek, hogy a déli ország megkapja a segélycsomag utolsó részletét. Ezzel 8,1 milliárd euróhoz jutnak a görögök, akik 2010 óta nem tudnak forrást bevonni a kötvénypiacról.

Forrás: Origo

3,5-4,5 milliárd euróba került az európai biztosítóknak a néhány hete bekövetkezett áradások miatt a Swiss Re (Zürich) számításai szerint. A korábbi 8 milliárd eurós károkhoz képest lényegesen kisebb a kalkulált mínusz, de a 2002-es áradások utánitól nagyobb összegeket kell fizetniük.

A Saipem olasz energiaipari cég papírjai 1,4 százalékot drágultak, miután a Société Généralé elemzői semlegesre minősítette fel azokat a korábbi eladási ajánlásról.

Leminősítették az Intelt

Az amerikai tőzsdékre is átragadt az európai börzéken uralkodó jó hangulat, így a főbb részvényindexek a tengerentúlon is emelkedni tudnak. A Dow Jones már több mint 100 pontot ugrott, és 0,7 százalékkal került feljebb az árfolyama. Az S&P 500 0,6 százalékot, a Nasdaq pedig 0,1 százalékot erősödött.

Forrás: Origo

Az S&P 500 szektoraiból nyolc képes erősödésre, míg a technológiai és távközlési cégek papírjai kissé lemaradtak társaiktól. A technológiai vállalatokat leginkább az Intel 3 százalékos esése húzza lejjebb, miután az Evercore elemzője semlegesről alulsúlyozásra minősítette le a társaság papírjait. Ráadásul a Citigroup elemzője is negatív véleményt fogalmazott meg a chipgyártóról, mondván, hogy a PC-piac gyengélkedése miatt a korábban jelzettnél alacsonyabb lesz a cég egy részvényre jutó nyeresége és árbevétele idén és jövőre.

Forrás: Origo

A Dell részvényei 2,3 százalékos pluszban forognak, mivel a világ legnagyobb részvényesi tanácsadó cége, az ISS az alapító Michael dell felvásárlási ajánlatának elfogadását javasolja a számítógépgyártó tulajdonosainak. Ezzel rövidesen végéhez érhet a hónapok óta húzódó felvásárlási történet, és a Dellt kivezethetik a tőzsdéről.

Ma nem hivatalosan is elkezdődik a második negyedéves gyorsjelentési szezon, melyet klasszikusan az Alcoa szokott nyitni. Piaczárás után számol be második negyedéves teljesítményéről az alumíniumgyártó, amitől 6 centes EPS-t és 5,78 milliárd dolláros árbevételt várnak a Bloomberg által megkérdezett elemzők.

További hír, hogy 2016-ra a 4 százalékot is elérheti az amerikai 10 éves kötvény hozama a Goldman Sachs szerint..A bankház elemzője szerint a javuló gazdasági környezet miatt kell számítani a hozamok emelkedésére, mely az elmúlt hetek nagyobb emelkedései után pénteken 2009 februárja óta nem látott szintre, 2,71 százalékra ugrott.

Fontosabb makroadat ma nem várható a tengerentúlról, így elsősorban a vállalatok felől érkező hírek mozgathatják a börzéket.

Tízéves amerikai államkötvény hozam (%)

Forrás: Origo