Vágólapra másolva!
Kiváló formát mutatnak eddig az európai tőzsdék, ahol a részvényindexek nagyobb pluszokat szedtek össze. A befektetők így optimistán várhatják eurózóna pénzügyminisztereinek mai csúcstalálkozóját, ahol a Görögországnak folyósítandó segélycsomag jövője lesz a téma. A jó hangulatból a magyar tőzsde is profitálni tud, és a főbb papírok erősödésének köszönhetően a BUX is kellemes pluszban forog. Az európai börzék remeklésének köszönhetően Amerikában is emelkedéssel indulhat a kereskedés, és fontosabb makroadat sem fog napvilágot látni, mely elronthatná a hangulatot. Piaczárás után pedig az Alcoa számaival elindul a gyorsjelentési szezon is.
Vágólapra másolva!

Teljes üzemre állt át a PannErgy

Az európai tőzsdék kiváló teljesítménye itthon is segített megalapozni a vételi kedvet. Ugyanakkor a régiós pluszok elmaradnak az Európa többi börzéjén látható emelkedésektől, a BUX 0,6 százalékkal került ma feljebb, amivel a legjobban teljesítő indexnek számít a szomszédos piacok közül.

Forrás: Origo

A hazai főbb papírok közül az OTP van az egyik legjobb formában, mely 0,8 százalékos drágulás után a 4900 forintos szintet kezdheti meg ostromolni. A bankkal kapcsolatos hír, hogy közel 25 százalékát adta el OTP részvényeinek Takáts Ákos, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese pénteken, amivel több mint 200 millió forintos tranzakciót hajtott végre.

A Mol 0,3 százalékos, a Richter pedig 0,4 százalékos pluszt szedett össze, míg a Magyar Telekom pénteken ütött történelmi mélypontjától próbál távolodni, és 0,6 százalékot erősödött.

Az Egisszel nagyot fordult a világ, és a gyógyszerpapírnak sikerült eltüntetnie a reggeli mínuszokat, és már 1,3 százalékos pluszban forog.

Forrás: Origo

A kisebb társaságok papírjai közül az ANY Biztonsági Nyomda egyelőre nem mutat elmozdulást. A társaság pénteken tovább csipegette saját részvényeit az ANY Biztonsági Nyomda, de ezúttal már emelte a tétet a vállalat. Összesen 1900 darab papírt szereztek 480 forintos árfolyamon, vagyis a piaci forgalomnak nagyjából a harmadát adta a vállalat.

A PannErgy 1,7 százalékot drágult, amit az a bejelentés is segíthet, hogy teljes üzemre állt át a cég miskolci geotermikus projektje.

A forint erősödni kezdett délelőtt, és már a 295-ös szint alá került az euróval szembeni árfolyama. A dollár/forint jegyzése 230 alatt, a svájci franké 238-nál jár.

EURHUF árfolyama

Forrás: Origo

Menetelnek a bankpapírok

Remek hangulatban zajlik a kereskedés az európai tőzsdéken, ahol a részvényindexek növelni tudták előnyüket délelőtt. Az emelkedést a német DAX index vezeti, mely 2,2 százalékot erősödött, leginkább a Deutsche Bank 3 százalékos, és a BMW 2,7 százalékos drágulásának köszönhetően.

A piac így optimistán várhatják az eurózóna pénzügyminisztereinek mai csúcstalálkozóját, ahol a Görögországnak folyósítandó segélycsomag utolsó részletének jövőjéről fognak tárgyalni az érintettek. A görögöknek ma van az utolsó napjuk, hogy bemutassák, mit hajlandóak megtenni a részlet megszerzéséért. A görögök az állami szektor reformjával alaposan el vannak maradva, emiatt nem kapták még meg eddig a pénzt. Az IMF egyik vezetője szerint jó úton haladnak a megállapodás felé. A mai találkozón Ciprusról és Portugáliáról is szó lesz.

A hangulatot nem tudják elrontani a csalódást keltő német makroadatok sem. A német ipari termelés 1 százalékos visszaesést mutatott májusban mind havi, mind éves alapon, holott a szakértők csupán fél százalékos csökkenésre számítottak. Ezen túl az export 2,4 százalékkal esett vissza májusban, holott a szakértők 0,1 százalékos növekedést vártak. Ez 2009 decembere óta a legnagyobb visszaesésnek felelt meg. Az import viszont a várt stagnálás helyett 1,7 százalékkal bővült májusban áprilishoz képest. A külkereskedelmi többlet így a vártnál jóval kevesebb lett, mindössze 13,1 milliárd eurót tett ki májusban Németországban.

Forrás: Origo

A jó hangulat leginkább a bankrészvényeket segíti, a Royal Bank of Scotland 4,3 százalékot, a Lloyds 2,7 százalékot, az HSBC pedig 1,2 százalékot menetelt. A Lloyds-ot az a hír is segítheti, hogy a Sunday Times értesülései szerint 4,5 milliárd font értékben kíván vásárolni a bank papírjaiból a szingapúri állami befektetési alap. A Temasek ezzel 10 százalékos részesedést szerezne a Lloyds-ban, és már a héten nyélbe üthetik az üzletet.

A Saipem olasz energiaipari cég papírjai 2,6 százalékot drágultak, miután a Société Généralé elemzői semlegesre minősítette fel azokat a korábbi eladási ajánlásról.

Nekiindulhat Amerika is

Az európai börzék remeklésének köszönhetően Amerikában is felfelé indulhatnak el nyitás után a részvényindexek. A határidős mutatók alapján 0,5-0,6 százalék körüli emelkedéssel indulhat a kereskedés.

Ma nem hivatalosan is elkezdődik a második negyedéves gyorsjelentési szezon, melyet klasszikusan az Alcoa szokott nyitni. Piaczárás után számol be második negyedéves teljesítményéről az alumíniumgyártó, amitől 6 centes EPS-t és 5,78 milliárd dolláros árbevételt várnak a Bloomberg által megkérdezett elemzők.

Fontosabb makroadat ma nem várható a tengerentúlról, így elsősorban a vállalatok felől érkező hírek mozgathatják majd a börzéket.