Vágólapra másolva!
Emelkedéssel kezdték a hetet a főbb európai részvényindexek annak ellenére, hogy Ázsiában eladói nyomás alatt álltak a tőzsdék. A jó hangulatot a felemás német makroadatok, valamint a görög problémák újboli előtérbe kerülése sem tudja elrontani. Görögországnak ma jár le a határidő, hogy bemutassa, milyen vállalásokat hajlandó tenni a segélycsomag utolsó részletének megszerzéséért. Az európai optimizmusból a magyar tőzsde is profitálni tud, így itthon is emelkedéssel indult a nap.Olvassa el reggeli ázsiai és amerikai piaci összefoglalónkat is: Gyengén kezdik a hetet az ázsiai tőzsdék
Vágólapra másolva!

Nekiindult a Richter

Az európai tőzsdék plusszos nyitásának köszönhetően a hazai parketten is emelkedést lehet látni. A BUX 0,5 százalékot tudott erősödni, amivel régiós társai között az élmezőnyben foglal helyet.

Forrás: Origo

A magyar részvényindexet leginkább a Richter 0,7 százalékos drágulása segíti. A gyógyszerpapírt az sem hátráltatja, hogy csökkentett a Richter részvényeire vonatkozó célárán az HSBC. A bankház elemzői már nem a 48 700, hanem a 43 200 forintos magasságokat jelölik meg elérhető célként, ugyanakkor továbbra is vételre ajánlják a papírokat.

A többi főbb papír közül a Mol 0,1 százalékot, az OTP pedig 0,4 százalékot erősödött. A Magyar Telekom pénteki záróértékénél forog, míg az Egis 1,1 százalékot esett.

Forrás: Origo

A kisebb társaságok papírjai közül az ANY Biztonsági Nyomda egyelőre nem mutat elmozdulást. A társaság pénteken tovább csipegette saját részvényeit az ANY Biztonsági Nyomda, de ezúttal már emelte a tétet a vállalat. Összesen 1900 darab papírt szereztek 480 forintos árfolyamon, vagyis a piaci forgalomnak nagyjából a harmadát adta a vállalat.

A forint a 296-os szint közelében kezdi a hetet az euróval szemben, míg a dollárral szembeni jegyzések a nagy globális dollárerősödés után a 230-as szint fölé kúsztak fel. A svájci frank árfolyama pedig 239-nél található kora délelőtt.

EURHUF árfolyama

Forrás: Origo

Nagyon visszaesett a német export

Az ázsiai tőzsdék pocsék teljesítménye ellenére felfelé vették az irányt nyitás után a főbb európai részvényindexek. A jókedv viszont nem lehet felhőtlen, mivel újra Görögország problémái kerülhetnek előtérbe.

Az eurózóna pénzügyminisztereinek mai csúcstalálkozóján ugyanis a Görögországnak folyósítandó segélycsomag utolsó részletének jövőjéről fognak tárgyalni az érintettek. A görögöknek ma van az utolsó napjuk, hogy bemutassák, mit hajlandóak megtenni a részlet megszerzéséért. A görögök az állami szektor reformjával alaposan el vannak maradva, emiatt nem kapták még meg eddig a pénzt. Az IMF egyik vezetője szerint jó úton haladnak a megállapodás felé. A mai találkozón Ciprusról és Portugáliáról is szó lesz.

Portugália kilátásain egyébként rontott a Standard and Poor's minősítő, mivel szerintük egyre nagyobb a politikai bizonytalanság az országban, ami miatt megnehezedik a piacról való forrásbevonás lehetősége.

A hangulatot nem rontották el a felemás német makroadatok sem. A német import a várt stagnálás helyett 1,7 százalékkal bővült májusban áprilishoz képest. Az export viszont 2,4 százalékkal esett vissza májusban, holott a szakértők 0,1 százalékos növekedést vártak. Ez 2009 decembere óta a legnagyobb visszaesésnek felelt meg. A külkereskedelmi többlet így a vártnál jóval kevesebb lett, mindössze 13,1 milliárd eurót tett ki májusban.

Forrás: Origo

A Lloyds részvényei 1,8 százalékot erősödtek, miután a Sunday Times értesülései szerint 4,5 milliárd font értékben kíván venni a bank papírjaiból a szingapúri állami befektetési alap. A Temasek ezzel 10 százalékos részesedést szerezne a Lloyds-ban, és már a héten nyélbe üthetik az üzletet.

Ma a fontosabb makroadatok közül még a német ipari termelés májusi alakulása fog napvilágot látni. Ezen túl Mario Draghi EKB elnök az Európai Parlamentben fog beszédet tartani, amire szintén érdemes lesz figyelni a befektetőknek.