Két százalék pihenőpénz maradt a SZÉP-kártyákon

Vágólapra másolva!
Az MKB SZÉP-kártya birtokosai a 2011-es keretnek mindössze 2 százalékát nem használták fel, így csak 5 millió forintot kellett visszautalni a korábbi befizetéseket teljesítő munkáltatóknak - közölte az MKB Bank hétfőn. Az OTP-nél szintén 2 százalék a beragadás aránya, a K&H-nál 2011-ben még nem volt elérhető a kártya.
Vágólapra másolva!

Egytől 490 ezer forintig terjedtek azok a tételek, amelyeket visszautaltak az érintett 104 munkáltatónak. Az MKB SZÉP-kártyára 2011-ben beérkezett pénzeket 98 százalékban el tudták költeni a kártyabirtokosok - idézi a közlemény Lehoczky Lászlót, az MKB SZÉP-kártyát kibocsátó MKB Egészségpénztárt és Nyugdíjpénztárt Kiszolgáló Kft. ügyvezető igazgatóját.

Az MKB SZÉP-kártya 2011 augusztusában jelent meg a piacon. Az első évben 741 munkáltató partnerrel kötöttek szerződést, amelyek az akkor még csak szálláshelyre felhasználható plasztikkártyákra 260,8 millió forintot utaltak át. Ebből 2012 végén még 13 millió forint felhasználatlan volt, ezért a kártyakibocsátó különböző csatornákon figyelmeztetett az összegek elköltésére vonatkozó határidőre, 2013. május 31-ére - közölte az MKB.

A közlemény szerint a kezdetektől összesen 16,6 milliárd forint béren kívüli juttatás futott be az MKB SZÉP-kártyákra. Míg 2012 egészében 10 milliárd forint munkáltatói hozzájárulást írtak jóvá, 2013 első felében már 6 milliárd fölött járnak.

Az MKB SZÉP-kártya birtokosi köre meghaladja a 112 ezret, a plasztiklapot több mint 13 ezer szolgáltatóhelyen lehet felhasználni - áll a közleményben.

Az OTP SZÉP-kártya tulajdonosai szintén 98 százalékban használták fel a 2011-es keretet a 2013. május 31-i határidőig. Az OTP Pénztárszolgáltató Zrt. még június végén tájékoztatta az MTI-t arról, hogy a megmaradt részt, mintegy 30,5 millió forintot visszautalták összesen 370 munkáltatónak.

A társaság közölte azt is: a kártyákra az idén eddig több mint 30 milliárd forintnyi munkáltatói feltöltés érkezett. A 2011-es indulás óta több mint 85 milliárd forint volt a munkáltatói befizetés. Jelenleg a mintegy 650 ezer kártyabirtokos 20 ezer elfogadóhelyen fizethet OTP SZÉP-kártyával.

A harmadik kártyakibocsátó, a K&H Bank 2012 januárjától bocsát ki SZÉP-kártyát - közölte a bank az MTI megkeresésére hétfőn. Tavaly összesen csaknem 7 milliárd forintot töltöttek fel a K&H SZÉP-kártyákra a munkáltatók béren kívüli juttatás formájában, ebből csaknem 4 milliárd forint áramlott a belföldi turizmus különböző szolgáltatásaiba.

Az elmúlt másfél évben összesen mintegy 3000 munkáltató választotta a K&H Bankot, és csaknem 93 ezer kártyát igényeltek munkavállalóiknak. Az idei év első öt hónapjában csaknem 3 milliárd forintot utaltak a munkáltatók a dolgozók elektronikus utalványkártyájára, ennek jelentős részét várhatóan a nyár végére el is költik - tájékoztatott a K&H.