Nagyot szól az amerikai olajforradalom

Vágólapra másolva!
Elképesztő mértékben nő az Egyesült Államok olajtermelése. A hosszú éveken keresztül az olajkínálat csökkenésétől szenvedő amerikaiak a palaolaj forradalomnak köszönhetően gyakorlatilag állva hagytak olyan nagy olajpiaci szereplőket, mint Oroszország, vagy Szaúd-Arábia. Csodálkozunk, ha egyre többen a nyersanyagpiaci szuperciklus végét jósolják?
Vágólapra másolva!

Korábban nem látott mértékben növelte tavaly az Egyesült Államok az olajkitermelését, ami - számolva egyéb olajszármazékok termelésével is- ennek köszönhetően hónapról hónapra új magasságokba kapaszkodik. A lendület egészen elképesztő, Amerika gyakorlailag állva hagyta a világ másik két, meghatározó kitermelőjét (az oroszokat és a szaúdiakat).

Forrás: Origo

A nagy változásokat az olyan, nem hagyományos kitermelési technológiának köszönheti az ország, ami lehetővé tette a korábban kitermelhetetlen készletek gazdaságos felszínre hozását. Bár egyetlen hordónyi olaj kitermelése így drágább, mint korábban volt, a 100 dolláros olajár mellett azonban még így is megéri ezekhez a forrásokhoz nyúlni.

Látva ezt a nagy ütemű kitermelés növekedést, már talán nem is csodálkozunk azon, hogy egyre több szakértő beszél a nyersanyagpiaci szuperciklus végéről. Míg korábban sokan tartottak attól, hogy az olajkínálat nem fogja tudni a dagadó keresletet kielégíteni, most erről már egyre kevesebb szó esik.

Miközben ugyanis Amerikának egyre több olaja van, a fogyasztás az elmúlt években elkezdett apadni. A takarékossági intézkedések és a gazdasági növekedés lassulása a másik jelentős olajfogyasztónál, Európában is hasonló folyamatokhoz vezetett. Nagyon úgy tűnik tehát, hogy a világ legnagyobb felhasználóinak egyre kevesebb olajra van szükégük. A feltörekvő országok, mint pélkdául Kína, persze továbbra is zabálják az olajat, a gazdasági növekedés lassulását látva viszont nehezen képzelhető el, hogy az elmúlt évek dinamikája tovább folytatódhat.