Nyerők lehetnek a magyar részvények (Erste)

Vágólapra másolva!
Érdemes figyelni a kelet-közép-európai részvénypiacokra az Erste elemzői szerint. Az amerikai pénznyomtatás közelgő visszafogására adott reakciók túlzottak voltak, a május vége óta látott tőzsdei esésekkel már elérhettük a mélypontot, ahonnan felpattanás jöhet. Az előttünk álló időszakban nyerők lehetnek a magyar részvények, az elemzők az Egis-t és az OTP-t szeretik leginkább, de hosszabb távon a Richter is érdekes lehet szerintük.
Vágólapra másolva!

Kelet-Közép-Európát is elintézte a Fed

A kelet-közép-európai tőzsdék sem tudták kivonni magukat az elmúlt időszakban látott részvénypiaci korrekció alól, amit a Fed kötvényvásárlási programjának várható mérséklése miatti félelmek indítottak el. Ez arra enged következtetni, hogy a piacokat elsősorban a likviditásbőség fűtötte az év első felében, a pénzpumpa lassítása pedig rövidtávon fájdalmas lehet az Erste elemzői szerint.

Habár az, hogy ennek hátterében a javuló amerikai gazdasági fundamentumok állnak, nem kellene, hogy elkeserítse a befektetőket. Sőt, az mindenképpen pozitív, hogy (legalábbis az amerikai) gazdaság a javulás jeleit mutatja. Mind a munkaerőpiacról, mind a lakáspiacról kedvező adatok láttak napvilágot az elmúlt időszakban, bár igaz, hogy az első negyedéves GDP-adatot harmadik olvasatra lefelé kellett módosítani. A felépülés tehát még elég törékeny lábakon áll.

A Fed nyilatkozatai a feltörekvő országok kötvényhozamait is megemelték, a részvénypiacokat pedig lejtmenetbe állították. Ez pedig elsősorban azokat az országokat érintette hátrányosan, akik korábban éppen a likviditásbőség miatt nagy tőkebeáramlást tudtak elkönyvelni. Közéjük tartozik Magyarország is, ahol korábban a folyamatosan csökkenő alapkamat miatt a hozamok is rekordmélységekbe kerültek, viszont onnan felpattantak a kisebb pánik során. Ha megindulna egy újabb, még erőteljesebb eladói hullám a kötvényekben, az a szakértők szerint a magyar piacot is érzékenyen érintené.

Forrás: investor.hu

Elértük a mélypontot?

Európa gazdasága továbbra is küszködik, például a Világbank legutóbbi előrejelzése szerint az eurózóna GDP-je 0,6 százalékkal zsugorodhat idén. A kelet-közép-európai régióban sem sokkal derűsebb a helyzet, habár itt legalább összességében nem kell szűkülésről beszélni, az Erste előrejelzése szerint 0,8 százalékos lehet a növekedés. Ha az eurózóna növekedése is beindulna, az a kelet-közép-európai országokat is magával húzhatja majd, hiszen igen nagy exportkitettségük van nyugati irányba.

Forrás: investor.hu

Más indikátorok abba az irányba mutatnak, hogy elérkezhettünk a mélypontra és elkezdődhet a gazdasági felépülés. Habár a Zew-Erste Közép-Kelet-Európára vonatkozó gazdasági hangulatindexe az elmúlt időszakban szenvedett, amit a törökországi tüntetések magyaráznak, az eurózónában már a javulás jelei mutatkoznak. A gazdasági meglepetésindex (Economic Surprise Index) szerint, ami azt mutatja, hogy mennyivel múlják felül a várakozásokat a publikálásra kerülő makroadatok, szintén szebb képet vetít elénk. Ez pedig azt sugallja, hogy a régió maga mögött hagyhatja a recesszióhoz közeli toporgását, viszont mivel az adatok még nem elég markánsak, így érdemes óvatosnak maradni, írják az Erste elemzői.

Forrás: investor.hu

Más is segítheti a részvényeket

A makrogazdasági fordulat mellett a régiós részvénypiacok átlagértékek alatti relatív értékeltsége is támogatólag hathat a részvényárakra. Az alulértékeltség viszont inkább az árfolyamcsökkenéseknek köszönhető, nem pedig a vállalatok jobb eredményességének, így hosszútávon mindenképpen szükség van a cégek profitnövekedésére is, hogy a részvénypiaci emelkedés fenntartható legyen.

Forrás: investor.hu

Szereti az Erste a magyar papírokat

Az Erste a régióra nézve optimista, habár Lengyelországot külön érdemes kezelni az elemzők szerint, mivel a nyugdíjrendszer átalakításával kapcsolatos bizonytalanságok rányomhatják a bélyegét a részvénypiac teljesítményére is.

A magyar részvények közül az osztrák bank az Egis-t és az OTP-t szereti a legjobban. Habár a gyógyszerpapír már nagyot ment az elmúlt időszakban, az Ersténél még továbbra is az egyik leginkább kedvelt papír, mivel fundamentálisan továbbra is erős a cég. Ráadásul szektortársaihoz képest még mindig nem tűnik drágának a részvény.

Az Egis árfolyama

Forrás: investor.hu

Az OTP-t pedig vélhetően már nem sújtják további sarccal, ugyanis az államháztartás költségvetése már tarthatónak tűnik a legutóbbi egyszeri befizetési kötelezettség miatt. Ráadásul a bejelentést nem is követte nagyobb árfolyam reakció, és a régiós társakhoz viszonyítva is meglehetősen erősnek mutatkozott a hazai bank.

Forrás: Origo

Az OTP árfolyama

Forrás: investor.hu

Hosszútávon a Richter is érdekes lehet, hiszen több gyógyszerfejlesztésük van a csőben, ráadásul, ha novemberben visszakerülne az MSCI indexbe, az is segíthetne az árfolyamnak. A nemrég bejelentett részvényfelaprózás pedig szintén segíthet, ha a céloknak megfelelően ettől emelkedne a papírok forgalma.

A Richter árfolyama

Forrás: investor.hu

Az olajszektorból az OMV teljesíthet jól az Erste szerint. Az OMV a kutatás-kitermelésben jobb üzleti lehetőségeket lát, ezért arra fókuszálnak, míg a finomításban és kereskedelemben érdekelt eszközeit el kezdte leépíteni a cég. Ez hosszútávon jó stratégia is lehet, ami mellett az Erste még a román gázár liberalizációt, és a Gazprommal kötött gázszerződések újratárgyalása kapcsán esetlegesen elért kedvezményeket tekinti még potenciális katalizátoroknak.

Az OMV árfolyama (Bécs)

Forrás: investor.hu

Összességében tehát pozitív kilátások rajzolódnak ki az Erste szerint, ha a régiós részvénypiacra tekintünk, ugyanis az elmúlt időszakban látott piaci korrekció talán túlzott mértékű volt. A kelet-közép-európai tőzsdék pedig értékeltség alapján is érdekesek lehetnek, bár ez elsősorban az elmúlt időszak nagyobb eséseinek köszönhető. A magyar papírokra vonatkozóan is derülátó az Erste, legfőképpen az Egis-t és az OTP-t szeretik az osztrák bank elemzői.