Még több pénz kell az olaszoknak

Vágólapra másolva!
Az IMF arra biztatja az Európai Központi Bankot, hogy nyújtson segítő kezet Olaszországnak a gazdasági recesszióval való küzdelmében. Az olasz bankoknak olcsó forrásokra lenne szükségük, hogy fellendítsék a vállalati hitelezést, ezzel is segítve a növekedést. A Valutaalap egyébként még nagyobb gazdasági visszaesést vár 2013-ra, mint korábban, ezért azt tanácsolja a kormánynak, hogy folytassák a megkezdett reformokat.
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) sürgeti az Európai Központi Bankot (EKB), hogy nagyobb segítséget nyújtson Olaszországnak a recesszióval folytatott küzdelmében. Az IMF szerint több olcsóbb pénzre van szüksége az olasz bankoknak, hogy lökést tudjanak adni a vállalati hitelezésnek, ezáltal pedig áttételesen a gazdaság növekedésének.

Az IMF még nagyobb GDP-csökkenést vár Olaszországban az idei évre vonatkozóan, mint korábban, emiatt lenne szüksége a bankrendszernek egy tőkeinjekcióra. Ellenben 2014-re való előrejelzésüket minimálisan megemelték 0,7 százalékos növekedésre. A Valutaalap a reformok gyorsítását is szívesen látná, amivel növelni lehetne a gazdaság termelékenységét, és rugalmasabbá tenni a munkaerőpiacot.

Az EKB eddig nem mutatott túlzott lelkesedést azzal kapcsolatban, hogy friss likviditást biztosítson a bankoknak vagy, hogy elősegítse a kisvállalati hitelezést az eurózóna déli országai számára. A csütörtöki kamatdöntő ülés után Mario Draghi csak annyit mondott, hogy az EKB kötvényvásárlási programja továbbra is bármikor rendelkezésre áll bármelyik eurózóna tagország számára, mely segítségre szorul.

Forrás: Origo

2011 óta, Mario Monti hivatalba lépésével a kormány olyan intézkedéseket hozott, amivel megállíthatják a komoly magasságokba ugró államadóság növekedését. De az országot még mindig recesszió sújtja, és a munkanélküliség is több évtizedes csúcsokon van. Emellett a piaci hangulat is meglehetősen törékeny. Az IMF szerint 2014-ben már kisebb növekedés lehet Olaszországban. Jelenleg a kissé javuló üzleti és fogyasztói bizalom azonban még nem érzékeltette hatását a foglalkoztatottságban és a gazdasági teljesítményben.

Forrás: Origo

Az IMF arra is figyelmeztetett, hogy a törékeny nagykoalíció kockázatokat jelent, és az esetleges problémák könnyen elronthatják a piaci hangulatot, ami további finanszírozási problémákhoz vezetne. Az áprilisban, két hónappal a választások után megalakult kormányban még mindig nincs egyetértés a költségcsökkentéssel és adózási kérdésekkel kapcsolatban.

A legnagyobb vita az ingatlanadóval kapcsolatban van, amit még a Monti-kormány állított vissza, de Berlusconi még februárban azzal kampányolt, hogy eltörli azt, később pedig a nagykoalíció megalakulásának feltételeként szabta, annak hatályon kívül helyezését. Májusban fel is függesztették az első lakás után fizetendő adó aktuális befizetését, azzal a feltétellel, hogy szeptemberig megállapodnak egy új törvényről. Az IMF szerint a költségvetésnek szüksége lenne az adóbevételre.

A milánói tőzsdeindex értéke (pontban)

Forrás: Origo