Elhasalt a Samsung

Vágólapra másolva!
Nem tudja teljesíteni a felfokozott elemzői várakozásokat a Samsung a második negyedéves eredményeivel. Ez derült ki a cég által közzétett előzetes számokból, melyek ugyan jelentős profitnövekedésről árulkodnak, a szakértői előrejelzéseket nem tudták felülmúlni. A bejelentésekre 4 százalék feletti zuhanással reagáltak a társaság részvényei.
Vágólapra másolva!

Nem tudja teljesíteni a várakozásokat a Samsung

Nagy valószínűséggel elvéti a várakozásokat a Samsung a második negyedéves eredményeivel, legalábbis ez derült ki a cég által közzétett előzetes számokból. A dél-koreai óriás 9,3-9,7 ezer milliárd wonos (8,3-8,4 milliárd dollár) üzemi eredményt érhetett el, ami ugyan közel 50 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi nyereségnél, de jóval alacsonyabb a 10 ezer milliárd wonra vonatkozó elemzői előrejelzéseknél.

Ebben leginkább a várttól elmaradó árbevétel játszik szerepet, mely 56-58 ezer milliárd won között alakulhatott a júniussal záruló második negyedévben. A szakértők ugyanakkor 58,6 ezer milliárd wonra számítottak az egy évvel korábbi 47,6 ezer milliárd won után. Mivel az előzetes adatoktól a gyorsjelentés nem nagyon szokott eltérni, így vélhetően a júliusban érkező hivatalos számok is csalódást fognak okozni.

Forrás: Origo

A várttól elmaradó eredmények leginkább a Samsung körüli felfokozott várakozásokkal függ össze. A piac vélhetően túl sokat vár a vállalattól, és az elemzők kis túlzással "átestek a ló túloldára" a cég eredményeit illetően. A szakértők túl magasra lőhették be várakozásaikat a Samsung kirobbanó első negyedéves eredményei után, amikor többek között rekordprofitról számolt be a cég. A társaság árbevétele és nyeresége folyamatosan növekszik, mindkettő rekordszintre ugrott, ám a bővülés nem az elemzők által várt ütemben történik.

Forrás: Origo

Forrás: Origo

Jól mennek a félvezetők

A Samsung nem tett közzé szegmensek szerinti eredményeket, így csupán az elemzői várakozásokra lehet támaszkodni. Ezek szerint a félvezetők piacán tovább növekedhettek a társaság értékesítései, és az innen származó árbevétel közel 10 százalékkal bővülhetett egy év alatt. A kijelzők piacán viszont 7,9 ezer milliárd wonra eshetett vissza az árbevétel az egy évvel korábbi 8,2 ezer milliárd wonról. A Samsung árbevételének legnagyobb részét adó mobiltelefon értékesítésekből származó bevétel pedig valószínűleg nem tudott bővülni az előző negyedévhez képest.

Szembeötlő, hogy három év után most fordulhat elő újra, hogy a mobilbevételek visszaesnek az előző negyedévhez képest. Ez talán annak a jele, hogy a Samsungot is elérte az a folyamat, mely a mobiltelefon értékesítések szezonalitásához kapcsolódik. A mobilkészülékek eladásai hagyományos télen erősek az ünnepek miatt, emiatt a nagy rivális Apple ebből származó árbevétele is alacsonyabb volt az elmúlt negyedévben, mint a tavalyi utolsó három hónapban.

Forrás: Origo

Nem fogyhat eléggé a Galaxy S4

A társaság nem tett közzé pontosabb információkat a cég árbevételének legnagyobb részét adó mobiltelefonok értékesítési számairól, így csak sejteni lehet, hogy a zászlóshajónak számító Galaxy S4 okostelefonokból vélhetően nem tudták eladni az elemzők által várt mennyiséget. Holott az áprilisban piacra dobott készülékek igencsak kellendőek a felhasználók körében. Az S4-nek egy hónap sem kellett, hogy 10 millió darabot adjanak el belőle, amire az eggyel korábbi generációnak számító S3-nak 50 napott kellett várni. Ez nagyban hozzájárult a Samsung előnyének növeléséhez az okostelefon piacon. Európában minden második eladott okoskészülék a dél-koreai vállalathoz tartozik, míg az Apple által dominált Egyesült Államokban folyamatosan csökkenni tud a Samsung hátránya. Májusban már az amerikai piac 23 százalékát uralta az ázsiai társaság.

Ennek köszönhetően az okostelefon piacnak már közel harmadát uralja a Samsung, míg a korábban nagy riválisnak számító Nokia, és BlackBerry piaci részesedése rohamos csökkenés után már 3 százalék alá került.

Forrás: Origo

Ugyanakkor egyre több jel utal arra, hogy a Samsung Galaxy S4 iránt egyre jobban megcsappan a kereslet. Emiatt a JPMorgan és a Morgan Stanley is jelentősen visszavágta a készülék idei értékesítésére vonatkozó előrejelzéseit. Így a JPMorgan szerint a korábban várt 80 millió helyett 60 milliót, a Morgan Stanley szerint 71 millió helyett 61 milliót adhatnak el a készülékből idén összesen.

A Bloombergnek nyilatkozó másik iparági szakértő szerint viszont a Samsung összesen 74 millió darab okostelefont adhatott el a második negyedévben, ami 2 millióval kevesebb a vártnál, ugyanakkor közel 5 millió darabbal több az első negyedévben értékesítettnél.

Forrás: Origo

Megütötték a részvényt

A Samsung részvényei több mint 4 százalékos zuhanással reagáltak a csalódást keltő eredményekre. A papírok egyébként már 13 százalékot veszítettek értékükből májusban, miután számos elemző visszavágta a cég eredményeire vonatkozó várakozásait. A Samsung idei egy részvényre jutó eredményére (EPS) vonatkozó elemzői várakozások a elmúlt hónapokban folyamatosan emelkedtek, azonban 2013 májusától mérséklődni kezdtek. A várttól elmaradó eredmények pedig arra késztethetik a szakértőket, hogy csökkentsenek a harmadik és negyedéves várakozásaikon is.

Forrás: Origo

Érdekesség, hogy az árfolyam zuhanása miatt a Samsung piaci kapitalizációja 25,3 milliárd dollárral csökkent, ami meghaladja a nagy rivális Sony egész értékét.

Samsung árfolyama (Dél-Korea)

Forrás: Origo