Megjöttek az adatok - Ütik az aranyat, zsákolják a dollárt

Vágólapra másolva!
A vártnál sokkal kedvezőbb foglalkoztatottsági adatok láttak napvilágot Amerikában. Mivel a munkaerőpiaci folyamatok jó irányba haladnak, a piaci szereplők egyre valószínűbbnek tartják, hogy a Fed hamarosan elkezdi visszafogni eszközvásárlási programját. Ezért percek alatt nagyot ütöttek ma az aranyon, de nagy léptékben erősödik a dollár is. Pláne azzal a közös európai fizetőeszközzel szemben, melyet a tartósan laza jegybanki politika irányába való elmozdulás egyébként is inkább gyengít. A részvénypiacok mérsékelt örömmel fogadták a híreket.
Vágólapra másolva!

Nagyon jó lett az adat!

195 ezer fővel lényegesen jobban nőtt a mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak száma az USA-ban, mint ahogy az elemzők várták. Ráadásul az előző havi 175 ezres értéket is 20 ezer fővel felfelé módosították. Leginkább a kiskereskedelemben, az egészségügyben és az üzleti szolgáltatásokban bővült a foglalkoztatottság, míg a termelőcégeknél, illetve a közszférában csökkenést lehetett látni júniusban.

Forrás: Origo

A munkanélküliségi ráta ellenben maradt 7,6 százalékon, pedig itt minimális 0,1 százalékos csökkenést valószínűsítettek.

Forrás: Origo

Már szerdán is a vártnál lényegesen jobb foglalkoztatási adatok láttak napvilágot, ráadásul kevesebben is folyamadottak munkanélküliségi segélyért is. Az ADP adatai szerint a magánszektorban 188 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottság, 28 ezer fővel haladva meg az elemzői várakozásokat.

A munkaerőpiac ezzel továbbra is erősítheti az amerikai gazdaság bővülését, mind a személyi jövedelmek növekedésén, mind pedig a fogyasztás meglendülésén keresztül, véli a UBS közgazdásza. Az átlagos órabérek is emelkedtek 0,4 százalékkal, az elmúlt egy évben pedig már összesen 2,2 százalékkal kerültek feljebb.

Ütik is rá az aranyat, de veszik a dollárt!

A hírekre nagy erősödésbe kezdett a dollár, az arany pedig hirtelen nagy zuhanást mutat, a mozgások hátterében a Fed eszközvásárlási programjával kapcsolatos várakozások állnak. A vártnál kedvezőbb képet festő munkaerőpiaci helyzet növeli annak valószínűségét, hogy a Fed már akár idén elkezdi visszafogni eszközvásárlási programját, ami a dollárt erősíti, az aranyat viszont gyengíti.

Az EUR/USD árfolyama

A zöldhasú már tegnap óta mutat igen erős teljesítményt az euróval szemben, így egy hónapok óta tartó emelkedő trendvonalhoz ért az árfolyam. Kérdéses, hogy ez a technikai szint megálljt tud-e majd parancsolni a további erősödésnek, miközben Amerikában a szigorúbb, Európában viszont a lazább monetáris politikával kapcsolatos várakozások erősödtek fel.

Az EUR/USD árfolyama

Az arany árfolyamesésében nagy szerepet játszik az amerikai pénznyomtatás visszafogásának előszele és a dollár erősödése.Nagyon érdekes, hogy a nemesfém még úgy sem igazán tudott felfele kapaszkodni, hogy a napokban a portugál kormányválság, vagy az egyiptomi feszültségek is olyan aggodalmak voltak, amire pár éve az arany még kövér pluszokat tudott felmutatni. Úgy tűnik, a befektetők már inkább kifele menekülnek a biztonságos menedékből, nem akarnak mindenáron a fedezék alá bújni. Ha így halad az árfolyam, újabb technikai támasz (a június végi lokális mélypont) eshet el a piacon.

Az arany árfolyama (USD/tonna)

Nagy változások küszöbén állunk

Mivel a jó foglalkoztatási statisztika a jegybanki eszközvásárlások visszafogása irányába mutat, az emiatt közvetlenül is érintett amerikai államkötvények szintén eladói nyomás alá kerültek. Az árfolyamuk csökken, és ezzel párhuzamosan emelkedik a hozamuk. A tízéves papír hozama utoljára két évvel ezelőtt járt a mostanihoz hasonló magasságokban, és ami talán még ennél is beszédesebb, hogy a hozamok további emelkedésével egy évek óta tartó csökkenő trend törhet meg az állampapírpiaci hozamokban. Nagyon úgy tűnik, hogy lassan kezdhetünk búcsúzni a kötvénypiaci bikától.

A 10 éves amerikai államkötvény hozama (%)