Vágólapra másolva!
Tegnap jókorát erősödött a forint, így nem is csoda, hogy ma kicsit kiengedi a gőzt. Bár a nemzetközi hangulat egyelőre jónak tűnik, reggel egy gyenge ipari adat kedvetleníthette el a forintot. A gyengülés nem vészes, az árfolyam napok óta egy szűk sávban mozog. Vihar előttinek tűnik a csend, a nagy beszűkülésből kitörést sejtünk, az iránya viszont egyelőre még kérdéses. Annak talán nagyobb az esélye, hogy megint célba vesszük a 300-as szintet, de ezt könnyen felülírhatná a tovább javuló nemzetközi hangulat.
Vágólapra másolva!

Még mindig jó a hangulat a világban, aminek a forint árfolyamára is jótékonyan kellene hatni. Ennek ellenére viszont devizánk gyengül, úgy tűnik a tegnapi nagy erősödésben kifulladt már a további lendület. Nem tehetett jót persze az sem, hogy a reggeli adatok szerint májusban 1,3 százalékkal esett vissza az ipari termelés Magyarországon. Nem katasztrofálisan gyenge az ipar teljesítménye, de az év eleje óta tartó töretlen emelkedés megtörését értelemszerűen nem tudja kitörő örömmel fogadni a piac.

Forrás: Origo

Ne feledjük azt sem, hogy bár a forint ma gyengül, az elmúlt négy napban még így is gyakorlatilag egy helyben toporzékolt az árfolyam. Valami lóg a levegőben, gondolhatnánk azonnal, ami a grafikonra pillantva jó első megérzésnek tűnik. Egy emelkedő trendvonal, egy támasszint, sőt még a 200 napos mozgóátlag is útját állja a további erősödésnek, felülről pedig az 50 napos mozgóátlag szorítja korlátok közé a forintot. Nagy mozgás jön, csak az iránya nem eldöntött még.

A technikai elemzés szabályai szerint az erős támaszokról felfele kellene pattannia az árfolyamnak, vagyis a forint gyengülésének kellene következnie a korábbi 300 forintos magasságokig. Mivel a forint mozgását nagyban befolyásolják a világban zajló események, abban egyáltalán nem lehetünk biztosak, hogy ténylegesen is eszerint fog fordulni az árfolyam. Sok jó hír képes lehet például a támaszokon átlendíteni a forintot, ilyen esetben pedig a 290-es szintek kerülhetnek látótávolságba.