Duplán buktak a devizahitelesek

Duplán buktak a devizahitelesek, illusztráció
Vágólapra másolva!
Csalódást okozott a Kúria ítélete a devizahiteleseknek, viszont lehet, hogy a végrehajtások felfüggesztéséhez elegendő az, hogy jogtalanul emelte meg a bank az árfolyamrést. A takarékszövetkezetek minden erőt bevetve harcolnak az államosításuk ellen, a bankok természetesen áthárítják a tranzakciósilleték-emelést, és még a trappista is sokkal drágább lesz augusztustól. De legalább a kártyás fizetés ingyenes maradhat, és a tőzsdék is emelkedtek.
Vágólapra másolva!

Ráfáztak a parlamenti képviselők: már azt hihették, hogy kitört a vakáció, amikor kiderült, hogy a köztársasági elnök visszadobott három törvényt, s ezeket a kormány mindenképp át akarta nyomni újra az Országgyűlésen még a nyári pihenő előtt. Ebből lett a csütörtöki és a pénteki rendkívüli ülésnap, s ahogy az várható volt, a szép kis botrányt kiváltó takarékszövetkezeti átalakítást lehetővé tevő törvényt is (szerény kis változtatásokkal) újra elfogadta a kormánytöbbség.

Demján kiborult

Hiába tiltakozott és nevezte államosításnak a változást Demján Sándor is, a fideszes szavazógép működött. Az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség elnöki posztját is betöltő üzletember igen hevesen csattant fel a pár nap alatt átnyomott változtatás ellen, Orbán Viktornak írt levelére a miniszterelnök válaszolt, de ez nem befolyásolta a parlament döntését.

Demján végül sajtótájékoztatón pakolt ki még jobban, jelezve, hogy a kétharmad döntése ellenére nincs vége a történetnek, akár az európai fórumokig is elmennek, hogy megtorpedózzák az államosítást, és van is esélyük a győzelemre.

Közben az Origo kiderítette, hogy egyetlen takarék kimaradhat a dologból, véletlenül épp az, amelyiket Orbán Viktor egyik bizalmasa tulajdonolja.

Devizahiteles Orbánnál

Nem örülhettek túlságosan a héten a devizahitelesek sem, két bírósági ítélet is született a bankok ellen indított pereikben, az adósoknak kedvező korábbi ítéletet mindkét esetben megváltoztatták. Debrecenben első fokon még úgy ítélt a törvényszék, hogy a banknak nem volt joga beleírni a szerződésbe a kamat és a kezelési költség egyoldalú módosíthatóságát, az ítélőtábla szerint azonban nincsen ezzel semmi probléma.

Végre megszületett a Kúria várva várt döntése is az árfolyamrés fel nem tüntetése miatt indult perben, ami szerint a bank nem emelhette volna fel ezt a költséget egyről két százalékra, de ettől még a szerződés érvényes marad.

A döntés után az OTP-részvények árfolyama nagyot ugrott, a tüntető devizahitelesek egy csoportja pedig a miniszterelnök házához vonult, ahol Orbán Viktor felesége elbeszélgetett velük. A kormányfő másnap reggel nyilvánított véleményt az ügyben, keményen kritizálva az igazságszolgáltatást.

Közben az ítéletet értelmezte a végrehajtói kamara is, és arra jutottak, hogy mivel a bank követelése az árfolyamrés-emelés elmeszelése miatt nem állapítható meg pontosan, a végrehajtási eljárások felfüggesztését lehet kérni.

Idei gondok

Ez már csak azért is fontos álláspont, mert a tüntetők egyik követelése épp az volt, hogy hosszabbítsák meg újra a kilakoltatási moratóriumot, amit szinte minden szakértő rossz ötletnek tart, mert rombolja a fizetési fegyelmet, a nemfizetés irányába tereli az adósokat.

Messze még az ősz, de már most késedelemben van a jövő évi költségvetés tervezése, legalábbis a Nemzetgazdasági Minisztérium képtelen volt tartani a saját maga által kitűzött határidőt a tervezési köriratok kiküldésére.

Persze nehéz a jövő évivel foglalkozni, amikor az ideit kell folyamatosan átírni. Közben a legutóbbi adóemelések és egyéb változások hatásaival kapcsolatban is egyre több információ lát napvilágot. A trafikok térnyerése megtizedelheti a kisboltokat, s nem kis részben a megemelt útdíj miatt már augusztustól komoly emelkedés lehet a tejtermékek piacán, a legnagyobb mértékben a legegyszerűbb típusoknál, mint amilyen a trappista sajt.

A legnagyobb bank kondíciós listájának változása egyértelműen mutatja, hogy a tranzakciós illeték emelését a fogyasztó fizeti, az ezzel ellentétes várakozásokkal szemben az OTP ugyanakkor továbbra is megtartja ingyenesnek a kártyás fizetéseket.

Újra negatívba fordult a hazai ipari termelés, az előző hónaphoz képest májusban 1,3 százalékos volt az elmaradás, az egy évvel korábbi állapotnál pedig 2,1 százalékkal produkált kevesebbet az ipar. Az erős bázisok miatt ez önmagában nem lenne nagy probléma, de azt mindenképp jelzi, hogy szó nincs növekedési fordulatról, inkább csak annyit látni, hogy a járműipari export felfutása nyomán kiseggel a magyar ipar, s van esély minimális bővülésre az idén.

Pontosan minek örültek?

A jó hírek között szerepelt, hogy szépeket mondott az ország kilátásairól egy korábban még a pesszimisták táborát erősítő londoni elemző, persze az unortodoxia visszaszorulását éltető szavainak értékét kissé csökkenti, hogy még nem tud a második Varga-csomag adóemeléseiről és a takarékszövetkezeti rendszer átalakításáról sem.

A globális piaci hangulat eleinte borús volt a görög, a portugál és az egyiptomi politikai bizonytalanság miatt, de az Európai Központi Bank elnöke csütörtökön begyújtotta a rakétákat. Épp amikor senki sem várt tőle nagy dobást, amerikai mintázatú szóvirággal sokáig alacsonyan maradó kamatokról beszélt, s erre nagyot ugrottak a tőzsdék, valamint szépet esett az euró árfolyama. A másfél napig ünnep miatt pihenő amerikaiak pénteken kitűnő havi munkaerő-piaci adatra ébredtek, amire további vásárlásokkal reagáltak a befektetők. Ez logikus, annyiban viszont meglepő, hogy tovább nőtt az esélye a jegybanki pénzcsap elzárásának, s ez a korábbi hetekben még eladásokat okozott.