Üstökös módjára lőtt ki az OTP

Vágólapra másolva!
Parádés teljesítményével ellopta a show-t az OTP a mai kereskedésben, a bankpapír árfolyama 4,4 százalékkal emelkedett, és 4802 forinton zárt. A részvényfelaprózás hírére a Richter is jól muzsikált, 2,8 százalékot erősödött. A forint is beerősített délután, 293,5 közelében tartózkodik jelenleg is, holott még 296 felett is jegyezték ma a devizapárt.A jó hangulat főleg az európai piacokról érkezett, hiszen Mario Draghi egy esetleges kamatvágásról is beszélt, ami felfelé hajtotta a piacokat. Amerikában ma nincs kereskedés, holnap azonban ismét a megszokott időben nyitnak a piacok. 
Vágólapra másolva!

Kiváló napon van túl az OTP

4,4 százalékos pluszban zárt az OTP, miután a bankok számára kedvező ítéletet hozott ma a Kúria a devizahitelesek precedensértékű perében. A magyar bankpapírt a nemzetközileg is javuló hangulat is segítette, Mario Draghi szavaira hatalmas eufória lett úrrá az európai piacokon. A bankpapír utoljára tavaly augusztus 6-án tudott ennyire jó napot produkálni, akkor közel 4,7 százalékkal emelkedett az árfolyama.

Az OTP árfolyama

Forrás: Investor.hu

A nap másik sztárja a Richter lett, 2,8 százalékos emelkedéssel, amit a reggeli kedvező bejelentés okozott, a Richter ugyanis 10:1 arányú részvényfeldarabolást szavazott meg.

A Richter árfolyama

Forrás: Investor.hu

A többi magyar papír közül a Magyar Telekom tegnapi zártóértékén, míg a Mol halvány pluszban zárt. Az Egis viszont ma a fekete báránya lett a magyar tőzsdének, az 1,3 százalékos mínusz, és az alig 25 millió forintos forgalom miatt.

Forrás: Investor.hu

Az előbbiek függvényében egyértelmű, hogy a magyar tőzsde lett a nap legjobbja a régiós piacok között, 2,1 százalékos plusszal. Panaszra azonban a többi piacon sincs ok, 0,8-1,2 százalék között szóródtak az emelkedések.

Forrás: Investor.hu

A délelőtti órákban mutatott gyengélkedés után a forint is magára talált, a 296-os szintről végül a 293,5 közelébe tért vissza az euróval szembeni árfolyama, bár a 293-as szint alatt is járt.

Az EURHUF árfolyama

Forrás: Origo

12 bázispontos hozamemelkedést hozott a mai 12 hónapok DKJ-aukció, ahol a tervezett 50 milliárd forintra közel 82 milliárd forint benyújtott ajánlat érkezett. A tegnapi másodpiaci hozamhoz képest viszont 3 bázispontos csökkenést sikerült elérni.

Forrás: Investor.hu

Elszaladt a ló az európai piacokkal

2-3,5 százalék körüli pluszokat mutattak ma a nyugat-európai piacok, melyek az után kapcsoltak nagyobb fokozatba, hogy Mario Draghi a kamatvágás lehetőségéről beszélt.

Forrás: Origo

Nem változtatott - az elemzői konszenzussal összhangban - az alapkamaton az Európai Központi Bank, mely 0,5 százalékon hagyta a rátát.

Erőteljesen gyengülni kezdett az euró Mario Draghi szavai alatt, miután megkezdődött a 14:30-as kamatdöntő ülés után sajtótájékoztató. Draghi szerint a növekedési kockázatok továbbra is lefelé mutatnak, és sokáig alacsonyan is maradhat a ráta, sőt további vágás is jöhet, melyre utalást tett. A kicsi növekedés miatt az inflációra is nyomás helyeződhet.

Az EURUSD árfolyama

Forrás: Investor.hu

Nem változtatott mai kamatdöntő ülésén sem az eszközvásárlási program nagyságán, sem a 0,5 százalékon álló alapkamaton a Bank of England. Ez volt az első kamatdöntő ülése Mark Carneynak a Bank of England élén.

8 százalékot emelkedett ma a Banco Espirito és a Banco Comercial Portugues is a tegnap hatalmas, 10 százalék fölötti mínusz után. A portugál bankok az után kezdtek erősödni, hogy a tízéves kötvényhozam is esni kezdett.

7 százalékot ralizott ma a Peugeot is, miután a Goldman Sachs vételre javasolja a francia autógyártó papírjait a korábbi semleges ajánlás után.

Ma zárva tart Amerika

A függetlenség napját ünneplik ma az Egyesült Államokban, emiatt nem lesz kereskedés a piacokon. Holnap viszont a megszokott módon nyitva lesznek a börzék magyar idő szerint 15:30-tól 22 óráig.