Tizedel a Richter

Vágólapra másolva!
Tizedeli részvényeit a Richter, egy hét múlva már az alacsonyabb árfolyam mellett kereskedhetünk a részvényekkel. Az 1000 forintos névértékű papírokkal utoljára július 10-én lehet majd kereskedni, másnap pedig már a tizedelt formában (a mostani állapot szerint 3400 forint körüli árfolyamon) lehet tranzakciókat kötni. A jelenlegi tulajdonosokra a lépésnek nincs hatása, sőt tennivalójuk sincs azzal kapcsolatban. Ha az aprózás beváltja a hozzá fűzött reményeket (vagyis a forgalom növekedni fog), az még akár az árfolyam jelentősebb emelkedésével is együtt járhat.
Vágólapra másolva!

Ahhoz képest meglepetést jelent a vállalat bejelentése, hogy korábban a szeptember-októberi időszakra harangozták be a részvények jó ideje tervezett felaprózását. A mostani bejelentés szerint viszont utoljára július 10-én kereskedhetünk az 1000 forintos névértékű papírokkal, július 11-én pedig már a 100 forintos névérték és a mostani árfolyamszintek tizede mellett köthetünk tranzakciókat. A társaság tulajdonosainak számláján minden részvény után tíz új kerül jóváírásra, vagyis a lépés hatására nem változik részesedésük aránya. Az átalakítás tehát nem gyakorol rájuk hatást, sőt nincs is semmi tennivalójuk azzal kapcsolatban.

Részvényeinek felaprózása mellett akkor dönt egy vállalat, ha a papír piacának forgalmát szeretné felpörgetni. Értelemszerűen ez azokban az esetekben lehet reális várakozás, ahol az árfolyam nominálisan túl magasra szökött. A kisbefektetőknek ugyanis riasztó lehet, amikor egyetlen részvényért negyvenezer forintot kell kiadniuk, sokkal szívesebben nyúlnak olyan papírokhoz, melyekért látszólag alacsonyabb árat kell fizetni. Ez nem feltétlenül racionális döntés persze, hiszen két azonos értékű vállalatnál - hiába az árfolyamok különbsége - a megszerezhető részesedés mértéke azonos.

Szélsőségesebb esetekben persze a magas részvényár valós korlátot is jelenthet. Ötvenezer forintból például csak egyetlen darabot tudok venni a negyvenezer forintos részvényből, míg a négyezer forintos árfolyam mellett ugyanakkora befektetéssel valamivel nagyobbra tudom növelni a részesedésemet.

Számos írás boncolgatja a részvényfelaprózás vélt vagy valós hatásait, nagyon sok pro és kontra érvet lehet ezzel kapcsolatban olvasni. A részvény forgalmára gyakorolt pozitív hatását sokan megkérdőjelezik (mondván, hogy a részvény piacán inkább a sztori, az események sűrűsége határozzák meg leginkább a részvény körüli sürgést), míg negatív hatásokról nem igen hallani.

A Richter esetében a lépés érthető. A budapesti tőzsdén a Richter egyetlen részvényéért kell a legtöbbet fizetni, miközben a papír likviditása igencsak megcsappant az elmúlt években. A felaprózás tehát egy opció arra vonatkozóan, hogy a vállalat ezt a jelenséget orvosolja. Veszteni nem fog vele a Richter, és az esély megvan rá, hogy valóban emelkedő pályára állítsa a papírok forgalmát.

Különösen fontos ez egyébként a gyógyszercégnek, pláne mióta tavaly novemberben a forgalom csökkenése miatt kénytelen volt a részvény elhagyni az MSCI indexeket. Sok indexkövető befektetési alap benchmarkként követi ezeket, vagyis ha abból egy részvény kiesik, az alapnak is kötelezően el kell adnia azokat. Bár csupán technikai jellegű eladások ezek, mégis olyan nagy tételekről van szó, hogy az érintett részvény árfolyamára nézve nagy csapást jelentenek. Miután például a Richter kikerült az indexből, az árfolyam a 40 000 forintos magasságból hirtelen 37 000 forintra zuhant (-10 százalék), majd az azt követő hónapokban egészen 33 000 forintig tartott a vesszőfutás (amiben persze már egyéb kedvezőtlen tényezők is szerepet játszottak).

A Richter árfolyamának alakulása (Ft)

Forrás: Origo

A heves árfolyamreakciókat látva tehát teljesen jogosak egy cég menedzsmentjének azon törekvései, amik az indextagság ismételt megszerzésére irányulnak. Ehhez viszont a forgalom növelésére van szükség, aminek egy jó eszköze lehet a most bejelentett részvényfelaprózás. Mivel a Richter piacán a likviditás már eddig is javulást mutatott az elmúlt hónapokban, egyre nagyobb lehet az esélye annak, hogy a részvények hamarosan (akár már az indextagság következő, novemberi felülvizsgálatán) visszakerülnek az MSCI radarjára. Márpedig ahogy nő a valószínűsége az ismételt indextagságnak, úgy kúszhat majd egyre magasabb szintekre a papír árfolyama.

Fontos azt is megjegyezni, hogy a Richter vezetése nem csak ilyen technikai jellegű lépésekkel tesz azért, hogy a részvényárak emelkedjenek. Az elmúlt fél év hemzsegett a kedvezően csengő bejelentésektől, melyek középtávú beérése nagyban hozzájárulnak majd a részvényesi érték növeléséhez.

Forrás: Origo