Fontos kijelentést tett Draghi!

Vágólapra másolva!
Változatlanul, 0,5 százalékon hagyta az eurózóna irányadó kamatlábát az Európai Központi Bank mai kamatdöntő ülése után. A döntés nem volt meglepő, mivel az elemzők többsége arra számított, hogy az EKB nem nyúl a rátához. A piac Mario Draghi fél háromkor kezdődő sajtótájékoztatójára vár, ahol pontos részletek derülnek majd ki a döntés részleteiről. Draghi közölte, hogy az EKB huzamosabb ideig fenntarthatja laza monetáris politikáját, és akár az alapkamat csökkentése is elképzelhető. Az Európai Központi Bank elnöke szerint a negatív betéti kamat sem zárható ki a közeljövőben. Szavaira az euró nagyobb gyengülésbe kezdett a dollárral szemben.
Vágólapra másolva!

15:20 - Növelték előnyüket a tőzsdék

Zárszóként Draghi elmondta, mindannyian egyetértenek abban, hogy az alacsony kamatszintek kockázatosak a pénzügyi stabilitás fenntartására nézve, de jelenleg nem látnak ilyen kockázatokat a rendszerben.

A sajtótájékoztatón elhangzottakra nagyobb emelkedéssel reagáltak az európai tőzsdék, és a főbb részvényindexek tovább növelték előnyüket. A német DAX a korábbi 1 százalék körüli pluszokból már 2 százalék feletti pluszba került, és a 8000-es szintet is átlépte az árfolyama.

DAX értéke (pontbam)

Forrás: Origo

15:00 - Komoly vita folyt

Draghi elmondása szerint már a mai ülésen is komoly vitát folytattak a döntéshozók egy esetleges kamatvágásról, ám végül a tartás mellett döntöttek. Ezen túl bevezethetik a betétekre fizetett negatív kamatot is.

Az elnök a Trojka (EB, EKB, IMF) és Görögország között zajló tárgyalásokkal kapcsolatban nem volt hajlandó információkkal szolgálni, csupán annyit közölt, hogy a déli állam jó úton jár a talpraállás felé, ami mindenképpen elismerésre méltó.

Az EKB kötvényvásárlási programjával kapcsolatban pedig közölte, az továbbra is bármikor rendelkezésre áll bármelyik eurózóna tagország számára, mely segítségre szorul.

14:50 - Először mondott ilyet Draghi

Azzal, hogy Draghi kimondta, a jegybanki alapkamat tartósan a mostani, vagy a jelenleginél alacsonyabb szinteken alakulhat, az EKB évek óta tartó szokását törte meg. Korábban ugyanis nem volt hajlandó pontos iránymutatást adni az alapkamat jövőbeli alakulásáról, így a mostani jelzés mindenképpen áttörésnek számít. Ezelőtt csupán annyit volt hajalndó közölni, hogy addig maradhat a laza monetáris politika, amíg szükséges.

Draghi közölte, nem a mostani fél százalékos kamatláb az alsó határ. Arra a kérdésre, hogy meddig maradhat fenn a laza monetáris politika, az elnök nem volt hajlandó pontosabb választ adni. Csupán annyit közölt, minden tényezőt figyelembe vesznek a kamatdöntéseknél, és a tartós időszak nem 6 és 12 hónapot jelent.

14:30 - Elképzelhető az alapkamat csökkentése

A fél háromkor kezdődött sajtótájékoztatót az EKB elnöke azzal kezdte, hogy elmondta, idén megkezdődhet az eurózóna gazdaságának lassú javulása, mely 2014-ben is folytatódhat. Draghi közölte, az EKB hosszútávon fenn kívánja tartani laza monetáris politikáját, és elképzelhető az alapkamat további csökkentése is. A monetáris politika addig fogja támogatni az eurózóna gazdaságát, amíg szükséges. Szavaira az euró nagyobb gyengülésnek indult, és az 1,29-es szint felé indult meg a dollárral szembeni jegyzése.

Draghi ezen túl figyelmeztetett, hogy az eurózóna a gyenge hitelezési aktivitástól szenved, ami visszafogja a gazdasági növekedést.

EURUSD árfolyama

Forrás: Investor.hu

13:45 - Nem változtatott az EKB

A vártnak legfelelően történelmi mélypontján, 0,5 százalékon hagyta az eurózóna irányadó kamatlábát az Európai Központi Bank. Az EKB a betétekre fizetendő kamathoz sem nyúlt, az maradt 0 százalékon (tehát nem csökkentette a negatív tartományba). A döntés hátteréről Mario Draghi 14:30-kor kezdődő sajtótájékoztatóján tudhatunk meg többet.

Forrás: Origo

Az EKB mellett a Bank of England is kamatdöntő ülést tartott ma, ahol a döntéshozók változatlanul fél százalékon hagyták az irányadó kamatlábat. Ezen túl a jelenleg futó, gazdaságélénkítő célzatú eszközvásárlási programon sem változtattak, a keretösszeg maradt 375 milliárd font.

Az Európai Központi Bank döntésére az euró kisebb gyengüléssel reagált, és a dollárral szembeni jegyzése óvatosan tovább távolodott az 1,3-as szinttől.

EURUSD árfolyama

Forrás: Origo