Vágólapra másolva!
Hiába került a parlament elé Nagykőrös megyeváltási kezdeményezése, ebben a ciklusban már aligha kerül át Bács-Kiskun megyébe a város, mert ehhez a választási térképet is át kellene írni július 15-ig. A város a túl kevés uniós támogatástól szenved.
Vágólapra másolva!

Nagykőrös ebben a ciklusban már nem fog átkerülni Bács-Kiskun megyébe, mert ebben a ciklusban nem támogatja ezt a kezdeményezést a parlamenti képviselők többsége.

A város azért akart volna Pest megye határából a szomszédos megyébe átkerülni, mert a közép-magyarországi régióban sokkal kevesebb támogatás jut a vállalkozásoknak, mint a fejletlennek számító többi régióban. Emiatt olyan esetek fordulhattak elő, hogy egy cég azért kapott kevesebb támogatást, mert a megyehatár rossz oldalán volt, 17 millióval jobban járt volna néhány kilométerrel odébb.

A város népszavazást tartott, de hiába voksolt közel 90 százalék a megyeváltásra, nem mentek el elegen az érvényességhez. A városvezetés a kormányhoz fordult, amely beterjesztette a parlament elé a kérdést.

Az Origo körkérdése alapján a pártok többsége nem támogatja a megyeváltást. A Fidesz sajtóosztálya azt válaszolta, "a frakció ebben a kérdésben még nem döntött, de mivel ez a módosítás a választási rendszert is érinti, amihez július 15-ig már nem tudunk hozzányúlni, ezért vélhetően 2014-ig ilyet nem tudunk támogatni."

Az MSZP szerint a népszavazáson csak a jogosultak 29 százaléka mondott igent, ez pedig nem elég ahhoz, hogy egy várost "áterőszakoljanak egy másik megyébe". Nagykőrös leszakadásáért László Ferenc, az MSZP városi szervezetének elnöke szerint a tíz éve a várost irányító fideszes Czira Szabolcs tehető felelőssé.

A Jobbik szerint nem egyedi az eset, több más település is hasonló nehézségtől szenved, ezért nem megoldás a megyeváltás. A párt inkább a Budapestet is magába foglaló régió besorolását szeretné megváltoztatni.

Karácsony Gergely, a Párbeszéd Magyarországért párt független parlamenti képviselője azt mondta, a Nagykőrösön és más Pest megyei településen kialakult helyzet a kormány elhibázott területfejlesztési stratégiájának köszönhető. A város kezdeményezését támogatják, "mert minden helyi kezdeményezést támogatnak".