Elszállhat az olaj Egyiptom miatt?

Vágólapra másolva!
Tegnap este a hadsereg házi őrizetbe vette Mohammed Morsi egyiptomi elnököt és ideiglenesen a legfelsőbb bíróság elnöke került az ország élére. Az Egyesült Államok vizsgálja, hogy a szituáció katonai puccsnak minősül-e, ami az észak-afrikai országba irányuló támogatások azonnali megszüntetésével és vélhetően fokozódó feszültségekkel járna. A kőolaj piacán a helyzet az utóbbi napok heves árfolyam emelkedését követően stabilizálódott, azonban addig nem várunk jelentősebb korrekciót, amíg a politikai viszonyok nem tisztázódnak. 
Vágólapra másolva!

Mi történt tegnap este Kairóban?

Mivel a hadsereg által még hétfőn adott 48 órás határidőn belül nem tudott kompromisszumra jutni Mohammed Morsi egyiptomi elnök az ellenzékkel, a hadsereg fokozatosan átvette az irányítást a főváros főbb stratégiai pontjai felett. Az elnöki palotát harckocsikkal vették körbe, majd házi őrizetbe vették az ország első demokratikus úton megválasztott elnökét. A hadsereg legutóbb két és fél évvel ezelőtt avatkozott be a politikába, amikor a hosszú ideje hatalmon lévő Hosni Mubarak rezsimét döntötték meg.

Morsi tegnap többször megismételte, hogy hajlandó konszenzusos kormány felállításáról tárgyalni, azonban visszautasította a lemondásra felszólító követeléseket. Míg Morsi a hadsereg közbelépését látva katonai puccsról beszélt, Barack Obama vélhetően szánt szándékkal kerülte a "puccs" kifejezést tegnap este megjelent hivatalos közleményében. A Fehér Ház álláspontja szerint a jelen helyzetben minél hamarabb az ország élére kell állítani egy demokratikus úton megválasztott kormányt.

Az egyiptomi elnök helyét ideiglenesen Adly Mansour, a legfelsőbb bíróság elnöke veszi át és a helyzet rendezéséig szakértői kormányt alakítanak, valamint a jelenleg hatályban lévő iszlamista alkotmányt felfüggesztették.

Mi jöhet ez után?

A helyzet nem sokkal jobb annál, mint amit napokkal ezelőtt láttunk, az ország polarizáltsága talán csak még erősebb lett, az iszlamista és a liberális eszméket valló, világias gondolkodású oldal közötti feszültségeket nem sikerült enyhíteni. A katonai közbeavatkozás és az utcai tüntetések csak megerősítik azt a véleményt, hogy a feszültségek továbbra is ott vannak a levegőben, és akármilyen szemléletű vezető is van hatalmon, a két tábor közötti nézeteltérések enyhítése nem lesz egyszerű feladat.

Barack Obama talán azért is tartózkodott a "puccs" kifejezéstől, mert ha valóban erről lenne szó, akkor az Egyesült Államok törvényei szerint azonnal fel kellene függeszteni az észak-afrikai országnak évente átutalt 1,5 milliárd dolláros támogatást. Egy ilyen lépés további feszültségeket szülhetne, ezért az amerikai kormány most vizsgálja, hogy az Egyesült Államokban alkalmazott jog szerint hogyan értelmezhetők az események. Ettől függetlenül Barack Obama azt tanácsolta az amerikai állampolgároknak, hogy hagyják el Egyiptomot és a nagykövetségben is csak a legszükségesebb személyek maradnak.

Mit várunk az olaj piacán?

Az olaj árfolyama rövid távon még vélhetően nyomás alatt maradhat, amíg nem tisztázódik az egyiptomi politikai helyzet. Az amerikai elszámolású WTI árfolyama a 102 dolláros szintig emelkedett a zavargások hírére (és részben a vártnál alacsonyabb amerikai kőolaj készletek hírére), míg az északi-tengeri Brent árfolyama mérsékeltebben, de szintén emelkedett az utóbbi napokban.

A WTI árfolyama

Forrás: Origo

A Brent árfolyama

Forrás: Origo

Az Investor.hu hasábjain is beszámoltunk arról, hogy elsősorban a Szuezi csatorna és az Egyiptomot átszelő kőolajvezetékek miatt jelent veszélyt a kialakult helyzet az olaj piacán.Vannak azonban olyan vélemények, hogy a katonai hatalomátvételt követően a hadsereg ellenőrzése alá fogja venni a csatornát hogy biztosítsa a szállítási útvonalak biztonságát és kizárja annak lehetőségét, hogy a Morsi hívek ilyen módon próbáljanak nyomást gyakorolni.

Forrás: Origo

Egy ilyen szcenárió megvalósulása esetén elképzelhető, hogy az olaj árfolyama alacsonyabb szintre csökken. Másik oldalról viszont azt sem lehet kizárni, hogy a politikai bizonytalanság okán beépül egy kockázati prémium az olajárakba, és a jelenlegi szintek környékén, vagy még ennél is magasabban lehet majd kőolajjal kereskedni a világpiacon.

Összességében mi arra számítunk, hogy a kőolaj árfolyama a jelenlegi szintek környékén stabilizálódhat. Addig azonban nem várható a zavargások miatti emelkedés korrekciója, amíg nem látunk tisztán a politikai szituációt illetően.