Kiválóan kezdett a magyar tőzsde, hasít a Richter

Vágólapra másolva!
Több jó hír is érkezett a magyar tőzsde számára, legfontosabb talán a Richter részvények feldarabolásra, ami erősebb likvidáshoz is vezethet a gyógyszergyártó részvényénél. A hírre az árfolyam 1,5 százalékos pluszba ugrott. A kedvező nemzetközi hangulat szintén támogatja a magyar piacot, ami már 0,8 százalékot erősödött, sok más európai tőzsdével egyetemben.Olvassa el reggeli ázsiai és amerikai piaci összefoglalónkat is: Visszatérhet a jó hangulat a piacokra
Vágólapra másolva!

Kedvező hírek a Richter felől

Feldarabolják a Richter részvényét 1:10 arányban. Minden jelenlegi Richter részvényes 10 új részvényt kap majd a korábbi papírért cserébe. Az 1000 forintos névértékű részvényből 100 forintosat csinálnak. A részvények ára értelemszerűen a tizedére esik majd a lépés után. Vélhetően a likviditás megnövekedését várja a cég. A mostani papírokkal legutoljára július 10-én lehet kereskedni, másnap viszont már az új részvénnyel lehet majd üzletelni. A Richter árfolyama ma 2,2 százalékos pluszban nyitott.

A többi nagyobb magyar papír is jól kezdi a napot, leszámítva az Egist. A Mol-Magyar Telekom-OTP hármas 0,3-0,6 százalékos emelkedést mutatott be, amivel főként a tegnapi gyengélkedést korrigálhatják a papírok. Az Egis viszont nem kezdett jól 0,9 százalékos mínuszban jár a részvény.

Forrás: Origo

A magyar tőzsde ennek megfelelően 0,8 százalékos pluszban jár, amivel élen jár a régiós tőzsdék között. A lengyel tőzsde sem teljesít rosszul, 0,4 százalékot erősödött.

Forrás: Origo

Krízis helyzetben is kellően nagy az ÁKK-nak a Magyar Nemzeti Banknál elhelyezett devizatartalékának nagysága - mondta a Heti Válasznak adott interjújában az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgató helyettese. Borbély András szerint az MNB kamatcsökkentései nem veszélyeztették a pénzügyi rendszer stabilitását. Szerinte a piac év végére 3,5 százalékos alapkamatot áraz.

Nem mutat nagyobb mozgásokat a forint a reggeli órákban, az euróval szembeni árfolyam továbbra is a 294,7 közelében tartózkodik.

Az EURHUF árfolyama

Forrás: Origo

Korrigálnak a piacok a tegnapi nagy zakó után

A nemzetközi piacokról érkező kedvező hírek az európai tőzsdéket is elérték, a fontosabb benchmarkok 0,6-0,9 százalékos pluszokat mutatnak.

Forrás: Origo

Kamatdöntő ülést tart ma az Európai Központi Bank, mely esetében a Bloomberg által megkérdezett elemzők nem számítanak a 0,5 százalékon álló alapkamat változtatására. A 14:30-kor kezdődő sajtótájékoztató lehet érdekes, vélhetően az elmúlt napokban látott görög és portugál piaci feszültségekről is megkérdezik majd Draghit.

Ma tartja első kamatdöntő ülését az új Bank of England elnök, Mark Carney. Az elemzők nem számítanak arra, hogy a debütálásán változtatnának a 0,5 százalékos alapkamaton és a 375 milliárd fontos eszközvásárlási programon.

Árcsökkentésbe kezd a Nestlé és a Danone Kínában a tejkészítmények piacán, miután a kínai hatóságok ármanipulálással vádolják a két céget. Emiatt vizsgálatokat is indítottak.