Esnek az osztrák bankok

Vágólapra másolva!
Optimistább a Barclays elemzőház az elmúlt időszakban gyengén szereplő osztrák bankrészvényekkel kapcsolatban, ugyanis az Erste papírjait felülsúlyozásra ajánlják a korábbi egyenlő súlyozásról, míg a Raiffeisenét egyenlő súlyozásra, a megelőző alulsúlyozásról. Míg a célárak több mint 20 százalékkal meghaladják a keddi záróárakat, bár igaz, hogy azokat csökkentette a Barclays. A grafikonokra ránézve viszont nem rajzolódik ki túl rózsás kép.A mai kereskedést is eséssel kezdték a bankpapírok, bár a Raiffeisen méretes zuhanása annak köszönhető elsősorban, hogy ma már osztalékszelvény nélkül forog a részvény.
Vágólapra másolva!

9:20 - Nyitás után esnek a papírok

Zuhanással kezdtek az osztrák bankok, az Erste 3,5 százalékos mínuszban van, míg a Raiffeisen közel 7 százalékkal zuhan, bár utóbbi esésének nagy része annak köszönhető, hogy ma már osztalék nélkül forognak a papírok. Az osztalék értéke 1,17 euró, míg az esés mértéke 1,47 euró körüli. A Raiffeisen egyébként már tizenegyedik napja esik, de az Erste is tízből nyolc napon zuhant, és már 19 euró felé közelít az árfolyam.

Az Erste árfolyama

Forrás: Origo

A Raiffeisen árfolyama

Forrás: Origo

Optimistább a Barclays

Pozitívabban ítéli meg a Barclays elemzőház az elmúlt időszakban gyengén szereplő osztrák bankrészvényeket, ugyanis az Erste papírjait felülsúlyozásra ajánlják a korábbi egyenlősúlyozásról, míg a Raiffeisenét egyenlősúlyozásra, a megelőző alulsúlyozásról. Az Erstére vonatkozó célár 25,5 euró, ami 27 százalékkal haladja meg a tegnapi záróárat. A Raiffeisen esetében a Barclays célára 26,6 euró, ez pedig 20 százalékkal magasabb a keddi záróárnál.

Ebből úgy tűnik, hogy a brit elemzőháznál optimisták az osztrák bankokkal kapcsolatban. Az Erste épp tegnap kezdte el korábban bejelentett tőkeemelési folyamatát, aminek keretében 660 millió euró új tőkét von be, hogy részben ebből fizesse vissza a válság során kapott állami és magán részvételi tőkét. Múlt hét hétfőn még egy profit warningot is közzé tett a társaság, mivel alacsonyabb üzemi eredményre számítanak.

Az Erste lépése után a Raiffeisennel kapcsolatban is felmerültek, hogy tőkeemelésre szorulna, a Berenberg elemzője szerint 1,8 milliárd euró új tőkére is szüksége lehet, hogy meg tudjon felelni a Basel III tőkekövetelményeinek.

A két bank garfikonja viszont nem néz ki túl jól, bár az Ersténél a 20 eurós szint megtarthatja az árfolyamot (bár tegnap az alatt zárt), ha azonban ez elesik 18 euró közelébe is zuhanhat a jegyzés. A Raiffeisen pedig továbbra is egy csökkenő trendben mozog, bár 22 euró környékén erősebb támaszhoz ért. Ha ezt letöri akkor viszont még tovább eshet.

Az Erste árfolyama (Bécs)

Forrás: Origo

A Raiffeisen árfolyama (Bécs)

Forrás: Origo