Menekül a tőke a világ legnagyobb kötvényalapjából

Vágólapra másolva!
Soha nem vontak még ki annyi tőkét a világ legnagyobb kötvényalapjából, mint idén júniusban. Az ok, hogy a Fed hamarosan elzárhatja a pénzcsapokat, vagy legalábbis csökkentheti a vásárlások ütemét, azaz a kötvényárfolyamok utóbbi néhány évben látott menetelését támogató legfontosabb tényező kiesik a "buliból". Emiatt a befektetők attól tartanak, hogy véget ért az elmúlt évek kötvénypiaci ralija, így fejvesztve kezdtek menekülni a kötvényekből.
Vágólapra másolva!

Menekülnek a kötvényekből

Soha nem látott mértékű tőke áramlott ki a Pimco egyik leghíresebb alapjából júniusban. A világ legnagyobb kötvényalapjának számító Total Return Fund-ból összesen 9,9 milliárd dollárt vontak ki, ami az alap 26 éves fennállása óta a legnagyobb tőkekivonásnak felelt meg - írja a Financial Times.

A Bill Gross által vezetett PIMCO-nál látott tőkekiáramlás nem egyedi eset, az elmúlt hónapokban ugyanis menekülni kezdtek a kötvényektől a befektetők, amiről az Investor.hu hasábjain is számos alkalommal megemlékeztünk. Az amerikai bóvlikötvények piacáról soha nem látott mennyiségű tőke áramlott ki június elején, míg az összes amerikai kötvényalapból június elejétől június közepéig közel 31 milliárd dollárnyi forrást vontak ki.

Forrás: Origo
Forrás: Origo

De nemcsak az Egyesült Államokban, hanem a feltörekvő piacokon is hasonló folyamatok figyelhetőek meg, a Bank of America Merrill Lynch elemzése szerint minden idők második legnagyobb nettó eladási hulláma bontakozott ki az ottani kötvénypiacokon. Ezt jól példázza, hogy június 20-án annyian akarták hirtelen kivonni a tőkéjüket a feltörekvő piaci és speciális kötvényalapokból, hogy azok egyszerűen nem tudták teljesíteni a tőkekivonásokat.

A menekülés egyik legfőbb oka a Fed eszközvásárlási programjának közelgő leállítása. A QE3 programnak nagy szerepe van a részvénypiacok és kötvénypiacok elmúlt években mutatott száguldásának. Ben Bernanke júniusban már jelezte, hogy a Fed akár már az idén visszavehet a tőzsdei ralit tápláló likviditásösztönző programból, ha az amerikai gazdaság a vártnak megfelelően tovább javul. A pénzpumpa mérséklésével, és későbbi leállításával havi 85 milliárd dolláros kereslet eshet ki fokozatosan az amerikai állampapír piacról, ami a kötvényárfolyamok csökkenésével, és azzal párhuzamosan a kötvényhozamok emelkedésével járhat együtt.

A piac az elmúlt hetekben elkezdte ezt árazni, melynek következtében az amerikai hozamok folyamatosan emelkedtek, és kétéves csúcsra ugrottak. Mivel a hozamok és árfolyamok ellentétesen mozognak a kötvényeknél, az árfolyamok nagymértékben csökkenni kezdtek, jelentősebb veszteségeket okozva a kötvénytulajdonosoknak.

Forrás: Origo
Forrás: Origo

Ezt jól példázza, hogy a legnagyobb, befektetésre ajánlott minősítéssel rendelkező amerikai vállalatok kötvényeit tömörítő ETF árfolyama óriásit zuhant az elmúlt hetekben, de a legnagyobb amerikai bóvlikötvény ETF árfolyama is hasonló méretű mélyrepülést szenvedett el. A forráshoz jutás dráguló költsége miatt pedig az amerikai vállalatok is inkább "ódzkodni" kezdtek a kötvénykibocsátásoktól.

Forrás: Origo
Forrás: Origo

Mi az az ETF?

Az ETF a tőzsdén kereskedett befektetési alap angol nevének rövidítése. Az ETF-ek olyan befektetési alapok, amelyeknek befektetési jegyeit bevezetik tőzsdére, így a részvényekkel megegyező módon lehet adni-venni az alapot. Az ETF-ek általában indexkövető alapok, azaz egy előre meghatározott részvényindex összetételét képezik le pontosan, így egy tranzakcióval megvásárolhatóvá téve az egyébként nehézkesen előállítható nagy részvényportfóliókat.


Szenvednek a legnagyobbak is

A hozamemelkedés miatt a jelentős amerikai államkötvény kitettséggel rendelkező PIMCO is nagyobb veszteségeket szenvedett el. A Gross vezetése alatt álló 285 milliárd dolláros Pimco Total Return Fund több mint 5 százalékot veszített április vége óta, míg a PIMCO egy másik kockázatosabb kötvényalapja 16 százalék feletti veszteséget halmozott fel. De más alapok sem brillíroztak, a Ray Dalio hedge fund guru által vezetett Bridgewater All Weather Fund csak júniusban 6 százalékot bukott.

Az elmúlt öt évben a Pimco Total Return Fund egyébként átlagban évi 7,1 százalékos hozamot nyújtott a befektetőknek, amivel versenytársai több mint 90 százalékát megverte - derült ki a Bloomberg adataiból. Ennek köszönhetően 2008 óta megduplázódott az alapban lévő tőke, mely 285 milliárd dollárra ugrott fel a tőkekivonások megkezdése előtt májusban.

Forrás: Origo
Forrás: Origo

Hogyan működnek a kötvények?

A kötvény egy meghatározott futamidejű hitelviszonyt megtestesítő értékpapír, melyet vállalatok és országok is kibocsáthatnak, ha forrásra van szükségük. A kötvénykibocsátó vállalja, hogy a kötvény névértékét a lejárat végén visszafizeti és közben meghatározott kamatot fizet, legtöbbször évente. A kötvény árfolyama és a hozama fordított módon viselkedik. Az árfolyam emelkedése azt jelenti, hogy a hozama esik, az árfolyam esése pedig azt jelenti, hogy a hozama nő. Ez annak köszönhető, hogy minden kötvénynek van egy meghatározott éves, névértékhez viszonyított kamatfizetési kötelezettsége, amit kuponnak nevezünk.

Ha például ez a kupon két százalékos és a kötvényt mondjuk annak 100 forintos névértékén vásároljuk meg, akkor a kötvény hozama is két százalékos számunkra. Ha azonban a kötvény futamideje közben megváltozik a véleményünk a kötvény kibocsátójáról, például valamilyen okból már kevésbé bízunk meg benne, mint korábban, akkor valószínűleg el akarjuk adni a kötvényünket.

Ha nagyon szabadulni szeretnénk a kötvénytől, már a 100 forintos névértéke alatt is hajlandóak leszünk megválni tőle (leesik a kötvény árfolyama). Aki viszont tőlünk például 98 forintért megveszi a kötvényt, annak a 100 forintos névértékre vetített 2 százalékos hozam már nem 2 százalékos hozam lesz, hiszen csak 98 forintot fizetett érte. Az árfolyam esése tehát növelte a kötvény hozamát. Ugyanezen logika mentén a kötvény árfolyamának emelkedése a hozam csökkenését jelenti.
Ha egy kibocsátó kötvényeinek csökken a hozama, az legtöbbször azt jelenti, hogy nő a bizalom a kötvény kibocsátója irányában, a hozamemelkedés ezzel szemben bizalomvesztést jelent. Ennek magyarázata egyszerű: a kötvény árfolyama a gyakorlatban akkor emelkedik (hozamcsökkenés), ha megnő a kereslet iránta, a kínálat pedig ezzel nem tart lépést. Ha oksan akarnak szabadulni egy kibocsátó kötvényétől, akkor annak a túlkínálat miatt esik az árfolyama (emelkedik a hozama).