Már nem az Apple a világ legértékesebb cége

Vágólapra másolva!
Az európai adósságválság és a váratlanul gyenge ázsiai konjunktúra a vállalati ranglistán is nyomot hagyott. A világ 100 legnagyobb tőzsdén jegyzett cége közül jelenleg 47 amerikai, az év elején csak 39 volt a számuk.
Vágólapra másolva!

A korábban Ernst & Young, júliustól EY nemzetközi tanácsadó cég szerdán közölt felmérése azt mutatja, hogy a tíz legnagyobb vállalat közül kilenc amerikai, csupán a kínai Industrial and Commercial Bank of China tudott befurakodni közéjük.

A világ legnagyobb piaci tőkeértékű vállalata ismét az Exxon, amely leszorította az első helyről az Apple-t. Az Apple kapitalizációja az utóbbi fél évben több mint 128 milliárd dollárral, 372 milliárd dollárra csökkent, míg az Exxoné 7 milliárd dollárral, 402 milliárd dollárra emelkedett. A harmadik helyen a Google, a negyediken a Microsoft áll.

A Top-100-as listán 30 európai vállalat szerepel, az év elején még 34-en voltak, a kínai cégek száma pedig tízről kilencre csökkent.

Míg Európa az adósságválság következményeivel küszködik, az amerikai konszernek profitálnak a hazai gazdaság jobb teljesítményéből. A jelenlegi részvényárfolyamok azonban nem lesznek örökéletűek, az olcsó jegybanki pénz korszakának egyszer vége szakad, és amint a kamatok ismét emelkedésnek indulnak, a részvénypiacon is érezhető átrendeződés kezdődhet - hangsúlyozza az EY.