Rosszul indította az OTP a napot

Vágólapra másolva!
Gyengén kezdik a magyar és lengyel tőzsdék a hét középső kereskedési napján, de a nyugat-európai piacokon is komoly mínuszok mutatkoznak. A magyar piacon az OTP teljesít a leggyengébben, de a forint is veszített az euróval szemben, és már 294,2-nél jár az árfolyam.
Vágólapra másolva!

Gyengén kezdett az OTP

Valószínűleg visszakaphatja a pénzét az OTP, miután a montenegrói állam finanszírozási forrásokat keres az ország alumínium kohójának adósságai megtérítésére. A vállalat ugyanis 102 millió euróval (mintegy 30 milliárd forint) tartozik az OTP-nek és az orosz VTB Banknak együttvéve, akik az állami garanciát lehívták és ezért az államtól szeretnék megkapni pénzüket. Az OTP árfolyama ennek ellenére 0,8 százalékos mínuszban jár.

Nem kezdik jól a napot a régiós tőzsdék a gyenge nemzetközi hangulatban, a fontosabb index közül a magyar tőzsde 0,4, míg a lengyel WIG20 már 1,6 százalékos mínuszban jár, igaz utóbbi valamelyest korrigálja ezzel a tegnapi 2 százalék feletti pluszt. A cseh és osztrák tőzsdék minimális mínuszt mutatnak reggel.

Forrás: Origo

Továbbra is alulsúlyozásra ajánlja a Mol részvényeit a Barclays elemzője, aki ráadásul a korábbi 17500 forintról 17000 forintra csökkentette az olajtársaság papírjaira megfogalmazott célárát. Az olajipari cég jól kezdte a napot, már 0,2 százalékos pluszthozott össze a kereskedés első perceiben.

A többi nagyobb magyar papír közül a Magyar Telekom és az Egis tegnapi záróértékén áll, míg a Richter 0,3 százalékos mínuszt ért el.

Forrás: Origo

Némileg változott a kép a forint-euró árfolyamgrafikonon az elmúlt napokhoz képest, ezúttal a kora reggeli órák nem az erősödésről, hanem a forint gyengüléséről szóltak, 294,6-ig esett vissza az árfolyam.

Az EURHUF árfolyama

Forrás: Origo

Átragadt a rossz hangulat az európai piacokra is

A tegnapi gyenge teljesítmény után ma még rosszabbul indul a nap Nyugat-Európában, a főbb indexek ugyanis 1 százalékos mínusz körül nyitottak. Leggyengébben az olasz tőzsde szerepel, ahol már 1,1 százalékos a visszaesés mértéke.

Forrás: Origo

Az EU vezető politikusai ma az Európai Unión belüli rendkívül magas munkanélküliségről egyeztetnek majd, ami leginkább a fiatalok körében jellemző.

Néhány nagyobb európai nagybank besorolásán rontott tegnap a Standard and Poor's. A Crédit Suisse, a Deutsche Bank és a Barclays besorolása lett alacsonyabb. A minősítő szerint a befektetési banki üzletágak egyre nagyobb kockázatokkal kell, hogy szembesüljenek főként a szabályozói környezet játszik ebben szerepet.