Egész Európa Portugália miatt aggódik

Vágólapra másolva!
Több uniós vezető politikus is aggodalmának adott hangot a kialakult portugál kormányválság miatt, és egyben felelősségteljes megoldás kialakítására sürgették a lisszaboni politikusokat.
Vágólapra másolva!

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke szerdai közleményében jelezte, hogy a piacok kezdeti reakciója jól mutatja azt a nyilvánvaló kockázatot, hogy a Portugália által felépített pénzügyi hitelességet alááshatják a jelenlegi politikai nehézségek. "Ez az érzékeny helyzet nagyfokú felelősségtudatot követel valamennyi politikai erőtől és vezetőtől" - tette hozzá a bizottság elnöke.

Jeroem Dijsselbloem, az euróövezeti pénzügyminiszterek csoportjának (Eurócsoport) vezetője egy parlamenti bizottsági meghallgatáson adott hangot annak a vélekedésének, hogy a portugál helyzet "aggodalomra ad okot". A helyzet vélhetően stabilizálódik majd, és a portugál kormány elkötelezett marad a program végrehajtása mellett - tette hozzá.

Az Eurócsoport vezetője is felelősségteljes lépésekre kérte a portugál politikusokat. A befektetői aggodalmak azt követően éleződtek ki, hogy előbb hétfőn Vítor Gaspar pénzügyminiszter mondott le, majd kedden Paulo Portas külügyminiszter jelezte távozási szándékát.

Gaspar, aki az ország főtárgyalója volt a 78 milliárd eurós euróövezeti mentőcsomag kialakításakor, azzal indokolta lemondását, hogy nem kapott elég politikai támogatást a markáns költségvetési kiigazítási politika folytatásához, amely egyre nagyobb társadalmi elégedetlenséget váltott ki. Paulo Portas, aki egyben a kisebbik kormánypárt vezetője, éppen a megszorító gazdaságpolitika folytatásával indokolta lemondását. Pedro Passos Coelho miniszterelnök azonban egy kedd esti, az országhoz intézett televíziós beszédében jelezte, hogy nem mond le, ahogy a külügyminiszter lemondását sem fogadja el.

Befektetők most leginkább azért aggódnak, hogy a koalíciós feszültségek hatására elfogyhat a kormányzóerők parlamenti többsége. A 230 fős parlamentben a nagyobbik koalíciós partnernek, a Portugál Szociáldemokrata Pártnak 108, a CDS-PP-nek 24 képviselői helye van. Portas korábban már figyelmeztetett, hogy felbomolhat a 2011 júniusában kötött szövetség, ha folytatódnak az adóemelések.