A nap, amikor ismét felerősödtek a félelmek

Vágólapra másolva!
Nemcsak az egyiptomi helyzet, hanem a portugál kötvénypiac is borzolta ma a nemzetközi kedélyeket, nem beszélve a gyenge kínai makroadatokról. A nyugat-európai piacokon már 2-2,5 százalékos mínuszok is voltak nap közben, amin csak a kiváló amerikai munkaerőpiaci adat tudott javítani.A magyar tőzsde is képes volt erősíteni a nap második felében, bár ez nem mondható el minden részvényről, hiszen a Magyar Telekom már 315 forintig esett vissza, 2,5 százalékos mínuszban zárt. A forint valamelyest stabilizálódott a nap második felére, 294,5 közelében tartózkodik. 
Vágólapra másolva!

Ismét beszakadt a Magyar Telekom - történelmi mélypont

A BUX tudott legjobban teljesíteni a gyenge nemzetközi hangulat közepette, a magyar tőzsdeindex csak 0,6 százalékot veszített, holott az osztrák ATX értéke már 2 százalékkal került ma lejjebb.

Forrás: Origo

Minden nagyobb magyar papír megszenvedte a mai napot, a Magyar Telekom 315 forintra, korábbi történelmi mélypontjára süllyedt vissza, míg a Richter szintén elveszítette a 34 000 forintos szintet. Az OTP valamennyivel szerencsésebb volt, itt kerek 4600 forintos záróérték született, az Egis pedig 22 100 forintos záróértékével még a 22 ezer felett tudott maradni. A legkevesebbet a Mol bukta, csupán 0,1 százalékot, igaz nap közben még pluszban is járt.

Forrás: Origo

Mégsem veszi meg a Credigent az OTP, sőt állítólag a nagyobb potenciális célpontok között emlegetett MKB és CIB sem lesz az elsőszámú hazai pénzintézeté. Csányi Sándor még májusban árulta el, hogy előrehaladott tárgyalások folynak két magyar bank megvásárlásáról, azóta viszont úgy tűnik, fogyóban vannak a lehetségesnek tartott jelöltek

Új igazgatósági elnököt választott a Danubius Hotels Nyrt., miután 2013. június 1-jén elhunyt a cég korábbi elnöke, Sir Bernard Schreier. A pozíciót ezentúl Sir Bernard Schreier lánya, Iris Gibbor tölti be, aki már 2000 óta a társaság igazgatóságának a tagja és a Danubius legnagyobb tulajdonosánák, a CP Holdings Limitednek az igazgatósági elnöke is egyben.

A külföldi bankok még jobban elfordulhatnak Magyarországtól az unortodox gazdasági intézkedések és adók miatt. A Fitch minősítő a legutóbb bejelentett bankadón akadt ki leginkább, ami miatt szerinte a külföldi pénzintézetek elkötelezettsége tovább csökkenhet. A bankszektor pedig harmadik éve lehet veszteséges a gyenge növekedés, a magas kockázatok miatt, nem számolva a legújabb adókat.

Sikerült vissza erősödnie a 295-ös szint alatt a forintnak az euróval szemben, miután az elmúlt hetek jó teljesítménye után ma ismét gyengülésnek indult a forint.

Az EURHUF árfolyama

Forrás: Origo

Enyhültek a mínuszok

Ugyan enyhültek valamelyest nap végére a mínuszok a nyugat-európai tőzsdéken, de még így is jelentős visszaeséseket lehetett látni. A kedvező amerikai makroadatok valószínűleg jó hatást gyakoroltak a piacokra.

Forrás: Origo

Nem csendesedik a portugál helyzet, aminek eredményeképpen a befektetők öntik az ország eszközeit a piacra. A tüntetéseket és a miniszteri lemondásokat a befektetők sem díjazzák, a 10 éves portugál államkötvény hozama idén először lépte át a bűvös 7 százalékos szintet, majd nem sokkal később a 8 százalékot is megérintette a hozam, ráadásul a lisszaboni tőzsdeindex is a novemberi szintekre zuhant vissza.

Különösen a légiipari és a bankpapírok teljesítenek ma rosszul, előbbi a WTI gyengélkedésével, míg utóbbi a Standard & Poors általi leminősítésekkel magyarázható.

Borongós hangulatban zajlik a kereskedés az ünnep előtt

A nemzetközi hangulat rányomja a bélyegét az amerikai kereskedésre is, a fontosabb indexek közel az S&P 500 és a Russell 2000 már 0,3 százalékos mínuszban jár, de a Nasdaq és a Dow sem képes markáns pluszokra.

Forrás: Origo

Az S&P 500 szektorai közül csak kettő képes erősödésre, a technológiai szektor, és a ciklikus fogyasztási javakat gyártó cégek, ám nagy erősödés itt sem mutatkozik. Az alapvető fogyasztási javakat előállító vállalatok árfolyama viszont átlagosan már 0,8 százalékos mínuszt mutat.

Forrás: Origo

188 ezer fővel bővült a foglalkoztatottság júniusban, derült ki a frissen közzétett ADP adatból, ami kedvezőbb lett, mint az elemzői konszenzusban szereplő 160 ezer fős bővülés. Ezen kívül az előző havi 134 ezret is sikerült meghaladni, amit a korábbi 135 ezerről módosítottak minimálisan lefelé.

Kissé elmaradt a várakozásoktól a heti friss munkanélküli segélykérelmek száma, a 345 ezer fő helyett csak 343 ezer főt sikerült elérni. Kedvező viszont, hogy az előző havi adatot a 348 ezer főről 346 ezer főre javították fel.