Vágólapra másolva!
A Microsoft játékokért és szórakoztatásért felelős vezetőjét csábította át a Zynga a saját vezérigazgatói székébe. A vergődő játékfejlesztőnek muszáj valami fordulatot produkálnia, amiben egy ilyen nagy név segítséget jelenthet.
Vágólapra másolva!

Több mint 10 százalékot ugrott a Facebook-játékok fejlesztőjeként elhíresült Zynga árfolyama tegnap, miután elterjedt, hogy a Microsoft játékkonzol üzletágának vezetőjét, Don Mattricket igazolta le vezérigazgatónak. Az AllThingsD értesüléseit az érintettek zárás után megerősítették, erre még közel 5 százalékot ugrott a zárás utáni kereskedésben az árfolyam.

Játékpiaci veterán érkezik

Az új vezér érkezésével a Zynga alapítója és eddigi vezére, Mark Pincus a cég elnöki tisztségét tölti majd be, illetve termékfejlesztési feladatokban vesz majd részt. Mattrick igazi nagy veterán a videójátékpiacon, hiszen a vezetése alatt nőtte ki magát az egyik legsikeresebb játékkonzollá a Microsoft Xboxja, de az ehhez kapcsolódó Xbox Lives online szolgáltatás is az ő keze alatt fejlődött hatalmasat. Mattrick korábban az Electronic Arts nemzetkzöi játékfejlesztő stúdióját vezette, és már itt is világhírű játéksorozatok készítését irányította.

A nagynevű új vezető úgy kell a Zyngának, mint egy falat kenyér, hiszen a 2011 végi tőzsdei kibocsátás óta jóformán kizárólag rossz hírek érkeztek a cég háza tájáról. A bevételek esnek, több fontos vezető elhagyta a bajban lévő játékfejlesztőt, megromlott a viszonya az eredeti sikereket hozó játékoknak otthont adó Facebookkal, mellényúlt egy-két jelentős akvizícióval (a tavaly 200 millió dollárért megvásárolt OMGPOP stúdiót a közelmúltban zárta be a cég), az árfolyam pedig nagyjából 70 százalékot esett a kibocsátás óta.

Mark Pincus a cég talpra állításáért drasztikus lépéseket is tett, elbocsátotta a Zynga alkalmazottainak közel egyötödét, mintegy 500 főt, és bezárt több olyan irodáját is, amelyeket eredetileg a terjeszkedés jegyében vásárolt fel (a Zynga jellemző stratégiája volt, hogy kis, feltörekvő fejlesztőirodákat vett meg, és tett egyúttal helyi képviseletévé Amerikai nagyvárosokban). Az alapító elszántságát jól jelzi, hogy ő maga is hajlandó volt felállni a vezérigazgatói székből, hogy egy tapasztalt játékpiaci vezetőnek áradja a helyét.

Mattrick legfontosabb feladata az lesz, hogy hiteles vonzerőt biztosítson a Zyngának, amelyre mostanában a legtehetségesebb fejlesztők egyre kevésbé tekintenek tetszetős munkalehetőségként. A cég maga is tett ezért, hiszen korábban több régi dolgozójától is utólag megvonta a részvényjuttatását, és egyéb módokon is elriasztotta a tehetségeket.

Mattricknak emellett muszáj belátható időn belül szállítani sikeres játékokat, mert ebből is hiányt szenved a Zynga. A stratégia legfontosabb pillére a mobiljátékokra való átállás, ahol a Zynga ugyan jelen van, de távolról sem olyan domináns szereplő, mint a Facebookon keresztül játszható játékokban.

Ez még nem a gondok vége

A Zyngát soha nem tartottuk igazán vonzó célpontnak, már a tőzsdei bevezetés körül voltak arra utaló jelek, hogy a cég inkább egyfajta dotkom-varázslatra, mintsem hosszú távon is értéket teremtő, stabil modellre épül. A kétségeinket nem oszlatták el az elmúlt negyedévek eseményei sem, bár az új vezér érkezése kétségtelenül kedvező fejlemény, és arra utal, hogy Mark Pincus tényleg hosszú távon is hajlandó a cég érdekeit szem előtt tartani.

De ettől még nem válik hirtelen vonzó célponttá a Zynga, hiszen ahhoz ismét árbevétel-növekedést, és a profitabilitás egyértelmű javulását kellene látnunk. Nem véletlen, hogy a céget követő elemzőknek csak valamivel több mint egytizede ajánlja vételre a részvényt, a többség leginkább tartást, esetleg eladást fogalmazott meg, bár az egy részvényre jutó profitvárakozások az utóbbi időben nem romlottak érdemben.

A részvény technikai képe ezzel együtt sem erős, bár a kibocsátás óta látott hatalmas zuhanás már véget ért, fájdalmas oldalazást láttunk az elmúlt negyedévek során. A tegnapi megugrás sem rajzolta át alapvetően a helyzetet, ehhez legalább a 3,1 dollárnál lévő 50 napos mozgóátlagot kellene átlépnie tartósan (a zárás utáni emelkedéssel erre egész jó esély kínálkozik), de még inkább a 3,5 dollárnál lévő lokális csúcs szintjét kellene legyőzni.

A Zynga árfolyama