Bajba kerülhet Kínában a Nestlé és a Danone

Vágólapra másolva!
Vizsgálat alá vont számos élelmiszeripari céget - köztük a Danone-t és a Nestlét - a kínai szabályozó hatóság, mivel a vádak szerint ezek a társaságok megsértették az ottani monopolellenes törvényeket mikor összejátszottak, és túl magasan állították be áraikat. A hírre esni kezdett a Danone, és a Nestlé részvényeinek árfolyama.
Vágólapra másolva!

Alapos vizsgálat alá került Kínában számos nagy élelmiszeripari vállalat - köztük a Danone és a Nestlé -, mivel az ország szabályozó hatósága szerint ezek a cégek megsértették a monopol ellenes törvényeket, és túl magasan állították be áraikat - írja a Bloomberg.

A kínai hatóságnak bizonyítékai vannak, hogy a társaságok összejátszottak, és túl magasan fixálták a termékeik árait. Emiatt 2008 óta egyes tejkészítményeiknél 30 százalékkal is nőttek az árak Kínában. Ezt az tehette lehetővé, hogy 2008-ban egy melaminnal szennyezett tejpor hat csecsemő halálát okozta, ami megrengette a fogyasztók bizalmát a kínai gyártók termékeiben. A kínaik ezután a külföldi vállalatok termékei felé kezdtek fordulni, ami kedvezett például a Danone-nek, Nestlének, Abbott Laboratoriesnak. Az iparági szakértők szerint a külföldi gyártók termékeinek magas árai azok biztonságára adnak garanciát.

A kínai vezetés erőteljes lépéseket kíván tenni a hazai gyártók pozícióinak erősítésére a szektorban, ezért 10 nagyvállalatot kíván létrehozni az élelmiszer-iparágban, melyek árbevétele egyenként az évi 2 milliárd jüant (326 millió dollár) is meghaladhatja.

A Nestlé szóvívőjén keresztül közölte, mindenben együtt fognak működni a hatóságokkal, míg a Danone-nál egyelőre nem kívántak nyialtkozni. A vizsgálat hírére esni kezdtek a Danone részvényei, melyek már másfél százalékos mínuszt szedtek össze. A Nestlé papíroknál mérsékeltebbek a mínuszok, mivel az árfolyam "csupán" 0,2 százalékkal került lejjebb.

A Danone árfolyama (Párizs)

Forrás: Origo

A Nestlé árfolyama (Zürich)

Forrás: Origo