A kormányban bízva nem fizetett útdíjat, megbüntették

Vágólapra másolva!
A kormány megígérte, hogy a betakarítás idején nem kell útdíjat fizetniük a mezőgazdasági termelőknek. A rendelet megjelent ugyan, de sok termelőre, például az állattartókra nem vonatkozik, és túl későn jött már a betakarítási szezonban. Egy termelőt meg is büntettek, amiért nem fizetett útdíjat.
Vágólapra másolva!

Megbüntettek egy repcét betakarító termelőt hétfőn Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, mert bízva a kormány ígéretében nem fizetett e-útdíjat - közölte a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ).

Tóth István, a szervezet vezetője szerint a termelők a kormány korábbi ígéretében bíztak, abban, hogy a betakarítás ideje alatt a mezőgazdasági termények szállítása mentesül az útdíjfizetés alól. Június 30-án vasárnap jelent meg a kormány erre vonatkozó rendelete, de ez közel sem azt tartalmazza, amit a termelők vártak volna.

Az Agrárszektor.hu mezőgazdasági szakoldal összesítése szerint csak igen szűk kör, korlátozott útszakaszra és igen nyögvenyelősen igénybeve hetően mentesült az e-útdíj fizetése alól.

A rendeletből az élőállat-szállítás teljes mértékben kimaradt, a növényszállító kamionokban pedig sok elterjedt terményfajta nem kapott mentességet. A többek közt gabonát, olajos magvakat, hüvelyes növényeket, rizst, dinnyét, zöldségféléket szállító, 3,5 tonnánál nehezebb járművek mentesültek, de például szőlőt, gyümölcsöt, cukorrépát, burgonyát nem lehet ingyen vinni.

Mentességet csak az a termelő kaphat, aki főállásúként végzi ezt a feladatot, és éves árbevétele legalább fele származik a felsorolt tevékenységekből. Aki beleesik ebbe a körbe, az is csak a betakarítási időszakban, legfeljebb 30 napig használhatja ingyen az utakat, és csak a termőföld-tanya-telephely közti útszakaszon.

A kormány rendelete július 2-ától hatályos, vagyis a termelők legkorábban kedden tudtak a települési jegyzőjükhöz fordulni, és ott is három napba telik, hogy kiállítsák az igazolványt, amely mentesíti őket. Közben azonban végezniük kellene a mezőgazdasági munkákat, így az első napokban a termelők számára komoly költséget jelent a terményük mozgatása.

Az Agrárszektor.hu szerint ez 1-5 százalékkal emelheti a költségeket, amelyek nagy részét a termelők nem tudnak áthárítani a nyomott piac miatt. Így akár a teljes nyereségüket elveheti az útdíj.

A MOSZ szerint azért nagy gond az útdíj, mert a mezőgazdasági termények szállításigényesek, nagy térfogatúak és súlyúak, viszont alacsony áruk miatt az önköltséget az útdíj nagy arányban növeli. Az állattartásra berendezkedett, de a takarmányt maguk termelő gazdálkodók kiesnek, még ha a megfelelő növényeket vinnék is, mivel az árbevételük nem a növényekből származik.