Vágólapra másolva!
Ismét 22 000 forint felett zárt az Egis árfolyama, miután 1,9 százalékos pluszával a magyar tőzsde legjobba lett ma. A forint is tudta folytatni a jó sorozatát az euróval szemben, a 294-es szint közelében ingadozott nap közben. A felhőtlen örömöt egyedül az OTP-Mol-Magyar Telekom trió gyengélkedése árnyékolta be, hiszen így a BUX is 0,6 százalékos csökkenéssel zárt. Európában viszont az optimizmus volt az úr, 2 százalékos pluszt is lehetett látni az indexek között. Közben az amerikai piacokon is fokozódik a jó hangulat, már 1 százalék feletti pluszokat mutatnak a főbb indexek. A nap nyertese az Onyx lehet, aminek árfolyama 50 százalékos pluszt mutatott.
Vágólapra másolva!

Az Egis lett a nap sztárja

Az Egis mutatta a legjobb teljesítményt ma a magyar tőzsdén, a gyógyszergyártó árfolyama ismét a 22 ezer forint szint felett zárt, 1,9 százalékos pluszt ért el. A másik gyógyszerpapír is jól teljesített, a Richter 0,9 százalékos emelkedést tudott ma felmutatni. A többi blue-chip már kevésbé volt ilyen szerencsés, 1-1,5 százalékos mínuszok születtek.

Forrás: Origo

Kéthetes csúcsára erősödött ma délelőtt a forint, miután az euróval szemben már a 294-es szint alatt is járt az árfolyam. Elsősorban a kedvező befektető hangulat segíti a forintot, ami más régiós devizák esetében is erősödési hullámot indított el. Jelenleg 294,2 közelében jár az EURHUF.

Az EURHUF árfolyama

Forrás: Origo

0,6 százalékos csökkenéssel fejezte be a napot a BUX, de a többi régiós tőzsde sem szerepelt fényesen, 0,3-0,6 százalékos mínuszok születtek. A kakukktojás az osztrák ATX index lett, ami az OMV jó teljesítménye miatt tudott 1,1 százalékos pluszt felmutatni, és így felülteljesítővé válni a régiós piacon.

Forrás: Origo

3 hónapon belül 3,5 százalékra csökkenhet az alapkamat hazánkban a Morgan Stanley elemzője szerint a jelenlegi 4,25 százalékról.

Akár 20 százalékos is lehet az októberi rezsicsökkentés, melyet már korábban is hangoztattak kormánypárti politikusok. Németh Szilárd kormánypárti politikus elmondása szerint 10-20 százalékkal csökkenhet októbertől a lakossági gáz-, áram- és a távhődíjak -írja a Népszabadság. A Magyar Telekom számára a legutóbbi, januári 10 százalékos rezsicsökkentés is túl nagy falat volt, hiszen a tevékenység így már veszteségessé vált, ráadásul a telekomcégnek többféle különadóval is szembe kell néznie.

Meghúzták a piacokat a nap második felében

Európában is jó hangulatban zárulta a kereskedés, a főbb benchmarkok végül jelentős pluszokat értek el, főleg a periféria országok tőzsdéi remekeltek, a spanyol IBEX35 például 2,1 százalékos erősödéssel térhet nyugovóra.

Forrás: Origo

Felemás makroadatok érkeztek a térségből, a munkanélküliségi ráta tovább emelkedett, míg a feldolgozóipari beszerzési menedzserindex emelkedett az eurózónában.

Továbbra sem tud felállni a padlóról a francia autópiac, júniusban 9,5 százalékkal csökkent az eladott újautók száma az előző év azonos időszakához képest. Ezzel az első félévben már 11 százalékos mínuszt mutat a francia autópiac, ami így 1997 óta nem látott mélységbe süllyedt.

Optimista hétkezdet

Jó kezdés látható az amerikai piacokon, a fontosabb indexek 1-1,4 százalékot erősödtek már, és az emelkedés csak fokozódni látszik.

Forrás: Origo

Csak a közműcégek nem tudják tartani az iramot, a többi szektor kivétel nélkül erősödésre képes. Legjobban a nyersanyagkapcsolt vállalatok szerepelnek, melyek árfolyama átlagosan 1,6 százalékkal erősödik.

Forrás: Origo

Saját fejlesztésű okostelefonon dolgozik a Hewlett-Packard, jelentette ki a cég egyik felső vezetője. Ezzel a HP visszatérhet az okostelefon-piacra, ahol már korábban is próbálkozott a cég.

50 százalékos emelkedéssel nyitott az Onyx Pharmaceuticals, miután a cég bejelentette, hogy nem fogadta el az Amgen felvásárlási ajánlatát, részvényenként 120 dollárért. Az Onyx szerint az ajánlat kevesebb, mint a cég értéke, és további potenciális vevőket fognak keresni.

Az Onyx Pharmaceuticals árfolyama (Nasdaq)

Forrás: Origo

4 százalékos mínuszban is járt a nyitás előtti kereskedésben a BlackBerry, miután több elemző is leminősítette a cég papírjait. A Needham a korábbi tartásról alulsúlyozásra rontotta a cég papírjaira megfogalmazott ajánlását. Az FBR és a Citi elemzője pedig csökkentette a célárát, előbbi 11-ről 9 dollárra, míg utóbbi 10-ről 9 dollárra, fenntartva a korábbi eladási és alulteljesítési ajánlásokat. Jelenleg valamelyest korrigált, és 10,4 dollárnál járva csak 0,3 százalékos mínuszt könyvelhet el.