Lemondott a vatikáni bank vezérigazgatója és helyettese

Vágólapra másolva!
Lemondott tisztségéről Paolo Cipriani, az IOR vatikáni bank vezérigazgatója és a helyettese, Massimo Tulli. A bankot egy pápai bizottság világítja át, egy embert már letartóztattak.
Vágólapra másolva!

Évek óta tartó szolgálat után mindketten úgy ítélték meg, hogy ez a legjobb döntés a pénzintézet és a Szentszék érdekében - hangsúlyozta a vatikáni közlemény. A 2007-ben kinevezett Cipriani és helyettese lemondását az IOR-t felügyelő bíborosi bizottság és az igazgatótanács többi tagja is elfogadta. Hatáskörüket ideiglenesen Ernst von Freyberg, az IOR elnöke vette át, aki máris jelezte, hogy minél előbb új vezérigazgatót keresnek a vatikáni bank élére.

Cipriani és Tulli távozása újabb fordulat az IOR átalakítási folyamatában, amely Freyberg februári kinevezésével vette kezdetét. A következő lépés június 26-án történt, amikor Ferenc pápa öttagú bizottságot nevezett ki az IOR működésének átvilágítására. A vezérigazgató és helyettese távozása három nappal követte Nunzio Scarano pápai prelátus, az Apostoli Szék Vagyonkezelősége (APSA) tagjának letartóztatását. Scarano az ügyészség szerint húszmillió eurót próbált meg Svájcból Olaszországba csempészni az IOR számláin történt tranzakciókon keresztül.