Hatalmas fába vágja a fejszét a Nokia

Vágólapra másolva!
Kivásárolja a Nokia a Siemens részesedését a két cég közös leányából, a Nokia Siemens Networksből 1,7 milliárd euróért. Ezzel hat éves szövetségükre tesznek pontot a felek, bár a partnerség lezárása csak idő kérdése volt. Némi aggodalomra adhat viszont okot, hogy egyetlen hasonló vállalatnál sem működik igazán sikeresen a készülékgyárás és a hálózati infrastruktúrával foglalkozó üzletág. Ebből persze az is következhet, hogy tényleg megválik a készülékgyártástól a Nokia. A híreket kitörő örömmel fogadták viszont a Nokia befektetői, és a részvények árfolyama 10 százalékos száguldás után egy fontos ellenállást hagyott maga mögött.
Vágólapra másolva!

Évek óta tartó együttműködés zárul le

Megvásárolja a Nokia a Siemens részesedését a két cég közös leányvállalatában, a Nokia Siemens Networksben (NSN) 1,7 milliárd euróért - jelentette be a két cég hétfőn. A hírre nagyot ugrott az árfolyam, bár a nyitás utáni 10 százalékos pluszok gyorsan olvadásnak indultak. A vételárból 1,2 milliárd eurót készpénzben fog kifizetni a Nokia, míg a maradék félmilliárdot kötvények formájában fogja teljesíteni. A megegyezés értelmében a bekebelezett NSN központja továbbra is Finnországban marad, és Németországban is fenntartja erős jelenlétét, de a Siemens szó kikerül a nevéből.

Ezzel hat éves partnerségüknek vetettek véget a felek, ám a szövetségük lezárása a közös vállalatból való kiszálláson keresztül csak idő kérdése volt. Áprilisban a Nokia és a Siemens megegyezett abban, hogy mindkét társaság szabadon keresheti a lehetőségeket az NSN-ből való kiszállásra, anélkül, hogy azt a másik vállalat megvétózná. Ennek keretében a Siemens néhány héttel ezelőtt kockázati tőke társaságokat kért fel a NSN-ben lévő pakkjának értékesítésének elősegítésére.

Korábban pedig a Nokia nézelődött különböző lehetőségek iránt, amivel ki tudná vásárolni német partnerének 50 százalékos részét, bár a közös leány teljes eladása is szóba került régebben. A Siemens ugyanis régóta szeretett volna kihátrálni a NSN-ből, hogy nagyobb erőkkel fókuszálhasson energiaüzletágára.

Az NSN stabilitása vonzó

A leányvállalat eredményeiből sem volt egyértemű, hogy a Nokiának szüksége van-e egyáltalán a közös cégre, és képes-e vagy hajlandó-e finanszírozni egy hol nyereséget, hol veszteséget termelő egységet. A Nokiának azért lehetett mégis szüksége a közös vállalat felvásárlására, mert a finn cég a mobiltelefon üzletágban továbbra is vergődik, és a Nokia Siemens Networks szinte az egyetlen lehetősége a stabilitásának megerősítésére ebben a szegmensben. A Nokia készülékértékesítései sokéves mélypontra zuhantak, emiatt a finn cég árbevétele, és a profitabilitása is fokozatosan csökken. Ráadásul a 2012-es üzleti évre nem is fizetett osztalékot a vállalat, amire 143 éve nem volt példa.

Forrás: Origo

A Nokia Siemens Networks árbevétele az elmúlt években nem mutatott igazán látványos növekedést, de zsugorodást sem, így a 13 éve legalacsonyabbnak számító negyedéves eredményen belül közel 50 százalékra nőtt a súlya 2013 első negyedévében. Ez a stabilitás lehet az egyik vonzerő a Nokia menedzsmentje számára az NSN teljes átvételében.

Forrás: Origo

Az NSN-nek viszont már egyre jobban ment az utóbbi időben, és a korábbi negyedévek mínuszai után a tavalyi negyedik negyedéves működési profitja már meghaladta a 250 millió eurót. A közös leány üzemi eredménye viszont újra lecsökkent az idei első negyedévben, és csak 3 millió eurós volt a profit. Érdemes kiemelni ugyanakkor, hogy ebben vaskos szerepe volt az átszervezési költségeknek is, az ezekkel korrigált üzemi eredmény 196 millió euró volt a negyedév során, és az elmúlt négy negyedév mindegyikében pluszos volt üzemi szinten az NSN. A javuló tendencia szembeötlő tehát az NSN eredményeiben, javarészben az erőteljes költségcsökkentéseknek köszönhetően.

Az NSN stratégiája is átalakult az elmúlt időszakban, egyre erőteljesebben igyekezett a cég szélessávú mobilhálózatokra fókuszálni, ezért több más egységét is leépítette, így például értékesítette amerikai optikai hálózati tevékenységét is. A szélessávú hálózati megoldások terén az NSN globálisan elismert szereplő, érthető tehát, hogy erre szeretne fókuszálni a jövőben.

Nem drága az NSN

Egyes elemzők szerint az ügyletnek van negatívuma is a Nokia számára. Pierre Ferragu, a Bernstein Research szakértője szerint a finn cég mérlege nem tűnik olyan erősnek, hogy egy ekkora méretű tranzakciót biztonsággal finanszírozni tudjon a társaság. A Nokia nettó készpénzállománya folyamatosan csökken, ami már 3,7-4,2 milliárd euróra zsugorodhatott a második negyedévben. A vételár kifizetése után ez az állomány tovább, 2-2,5 milliárd euróra fog mérséklődni.

A Nokia által fizett ár viszont nem tűnik soknak, ha a versenytársakkal vetjük össze. Az üzletág árbevételét a kapitalizációval összevető P/S mutató alapján olcsónak tűnik több fontos versenytárshoz képest a cég (a Nokia által fizetendő ár csupán az elmúlt egy év bevételeinek egynegyedére értékeli az NSN egészét), miközben az NSN az elmúlt egy évben a nagyobb versenytársaknak megfelelő működési eredményhányadot ért el az erőteljes költségcsökkentések révén. Az árbevételnövekedés ugyanakkor továbbra is kérdéses, talán ez az a tényező, ami mégis indokolttá teszi a nyomott árazást, bár arról sem érdemes megfeledkezni, hogy a Siemens lényegében kényszerből igyekszik minél gyorsabban megválni a részesedésétől, ezért valószínűleg alacsonyabb árat is hajlandó elfogadni.

Megválhat a mobilgyártástól a Nokia?

Érdemes azt is hozzátenni, nem igazán látni a világban olyan sikeres üzleti modelleket, amelyben a készülékgyártás a hálózati eszközök gyártásával párosul. Az iparág meghatározó szereplői közül a Cisco és a Juniper nem igazán kacérkodik mobilgyártással; az Ericsson éppen maga mögött hagyta kellemetlenül sikertelen közös vállalkozását a Sonyval, és csak a hálózatokra fókuszál; az Alcatel-Lucent készülékgyártása elhanyagolhatóvá vált; a Motorolát éppen hasonló okokból választották szét, és értékesítették a mobilüzletágat a Google-nek. A kínai gyártók közül a Huawei és a ZTE mindkét üzletben jelen van, de más, a Nokiával összehasonlítható piaci körülmények között működő céget nehéz lenne példaként állítani.

A Nokia Siemens Networks helyzetének rendezése ugyanakkor további nagyívű átalakításokra is lehetőséget adhat a Nokiánál. Az elmúlt hetekben felmerült, hogy a Microsoft aktívan kereste a Nokia felvásárlásának lehetőségét, de sokkal inkább arról lehetett szó, hogy a készülékgyártás venné át a Microsoft. Az NSN átvétele lehetőséget biztosítana a Nokiának arra, hogy a meggyengült készülékgyártástól (vagy legalábbis az okostelefon-gyártástól) megváljon, és sokkal stabilabb kilátásokkal bíró hálózati üzletágra fókuszáljon. Az NSN teljes irányítása ugyanakkor még vonzóbbá teheti a Nokiát például az említett kínai cégek számára is, amelyek közül a Huawei már egészen nyíltan bejelentkezett egyszer a Nokiáért.

Fontos szintet tört át az árfolyam

A befektetők rendkívül pozitívan értékelték a felvásárlást, és a Nokia részvényei 10 százalékot ugrottak. Ezzel egy rendkívül fontos, a 3 eurós ellenállást sikerült maga mögött hagynia az árfolyamnak, amivel párhuzamosan egy szimmetrikus háromszögből tört ki. Így megnyílt a tér a további emelkedések előtt, mivel jelentősebb technikai ellenállások nem állják az útját egy potenciális ralinak. Emiatt akár az első komolyabb szintig, 3,5 euróig is elrepülhet az árfolyam lendületből. A drágulást támogathatja, hogy az RSI indikátor nem ütött új mélypontot, és emelkedő trendben maradt.

Érdemes azt is hozzátenni, hogy az elmúlt két hétben látott nagy megindulásokban speciális pletykák és hírek játszottak szerepet, amiknek a hatása akár gyorsan el is tűnhet az árfolyamból, így fokozott óvatosság ajánlott az előttünk álló napokban.

Nokia árfolyama (Helsinki)

Forrás: Origo