Nagyító alatt az OTP, a Mol és társaik

Vágólapra másolva!
Péntek estére már határozottan úgy éreztük, hogy kezd minket beszippantani a napi hírek kavalkádja. Nem volt mit tenni, hátraléptünk egyet és csak ritkán figyelt, hosszú távú grafikonokat vettünk elő a szekrényből (pontosabban a Bloombergből). Az eredmény: az MTel és a Mol gyengék, az OTP és az Egis erősek, a Richterről meg majd hamarosan kiderül, hogy mi tévő lesz.
Vágólapra másolva!

Ritkán szoktunk tíz éves, havi felbontású grafikonokat böngészni, talán azért is, mert jellemzően jóval rövidebb, pár hónapos befektetési horizonton gondolkozunk. Ezekhez bőven elég pár évre visszamenően megvizsgálni napi grafikonokat, és persze összegyűjteni a pro és kontra fundamentális érveket. Péntek estére viszont elfáradtunk már annyira a napi hírek kavalkádjában, hogy a vizsgált időhorizontot egy gyors mozdulattal kitágítsuk, amennyire csak tudjuk. Megérte, érdekes lett az eredmény, ami a nagy magyar papírokról alkotott eddigi véleményünket egész jól visszaigazolta.

Kezdjük az erősekkel!

Az OTP és az Egis tűnnek a hazai mezőnyből a legerősebb papíroknak, ha pusztán a grafikonokból kiindulva akarunk véleményt mondani róluk. Mindketten szimmetrikus háromszögből törtek ki felfele, úgy gondolom ennél többet nem is igen kell mondani.

Az OTP árfolyama (Ft)

Forrás: Origo

A két papírt egyébként nem titkolt módon eddig is szerettük. Az Egist azért, mert indokolatlanul alulértékeltnek tartjuk, az OTP-t pedig azért, mert amellett, hogy az értékeltsége alacsony, a magyar eszközök megítélésében kisebb javulásra számítottunk (a legutóbbi Varga-csomag után persze már nem vagyunk ennyire optimisták.

Az Egis árfolyama (Ft)

Forrás: Origo

A lemaradók

Érdekes (bár semmiképp sem meglepő) volt azt látni, hogy a nagy lemaradók között találjuk a Magyar Telekomot. Bár a Telekomot nem is olyan régen még szerettük a nagyon vonzó osztalékhozama miatt, a különadó emelése, a profit warning, az osztalék várható méretes vágása, vagy az MSCI indextagság körüli kockázatok miatt mostanra már korántsem gondoljuk így. Pláne, ha megnézzük a hosszú távú csökkenő trendet, amiből éppen lefele próbál kiesni a részvény. Ez most nem az a papír, amire érdemes lőni.

A Magyar Telekom árfolyama (Ft)

Forrás: Origo

Ahogy sajnos a Mol-ban sem látjuk azt az igazán nagy potenciált. A játszma itt még nem dőlt el, és könnyen lehet, hogy a szimmetrikus háromszög alja megtartja a papírt, ahonnan végül felfele fog kitörni az árfolyam. Egyelőre viszont gyengének tartjuk a részvényt, már csak azért is, mert a kínai lassulást és az amerikai olajforradalmat látva nem gondoljuk, hogy az olajár tartósan emelkedni fog. Ezért nem is igazán tudunk beleszeretni most egy olajrészvénybe, ami még a gyenge európai finomítói környezettől is szenved.

A Mol árfolyama (Ft)

Forrás: Origo

A kérdőjel

Kinézetre a Richter grafikonja is nagyon hajaz a Mol-éra, vagyis még nem dőlt el, hogy a papírok melyik irányba mennek a háromszögből. Bár messzemenő következtetést technikailag nem igazán lehet levonni, a fundamentumok bennünk igencsak azt erősítik, hogy az árfolyam bizony felfele fog kitörni az alakzatból. Nagyon sok olyan pozitív hír volt a Richter piacán az elmúlt fél évben, amire rá se hederített a papír, miközben az MSCI indexbe való visszakerülésre is lehet sansz a forgalom növekedésével.

A Richter árfolyama (Ft)

Forrás: Origo