Új lábakra helyeznék a mexikói olajipart

Vágólapra másolva!
Egyre nagyobb várakozás övezi a mexikói olajszektor liberalizálásához szükséges reformok elfogadását. A 75 éve államosított olajipar életében komoly változások jöhetnek, amennyiben szeptemberben elfogadják a mexikói elnök reformjavaslatait. Ennek az lehet a következménye, hogy a külföldi tőke nagy ütembe áramolhat be az országba, ami után az olaj és gáz kitermelés is felfuthat az országban, növelve az ország energiabiztonságát.
Vágólapra másolva!

Évek óta egyre rosszabb állapotban van a mexikói olaj- és gázipar, mivel nincs elég forrás a szektorban a megfelelő beruházások végrehajtásához. A gáz és az olaj lelőhelyeken lévő kitermelés egyre inkább esik vissza, és a kiváló természeti adottságok ellenére van olyan szénhidrogén, amit importálni kell az országnak.

Ennek a folyamatnak a megállítását akarja véghez vinni a mexikói elnök, Pena Nieto, aki a munkaerőpiac és az oktatás átalakítása után az olajszektort szeretné átszabni. A mexikói olajmamut, a Pemex monopóliumát akarja megszüntetni az elnök és a külföldi cégeket pedig be akarják engedni az országba. A Financial Timesnak nyilatkozó elemző, Marcelo Mereles szerint nagy szükség van a befektetésekre, mivel anélkül az olaj és a gáz kitermelés egyre csak zsugorodna. A jelenlegi információk szerint szeptemberben fogadhatják el reformokat.

Az amerikai olcsó gáz segíthet

Annak ellenére, hogy a világ negyedik legnagyobb palagáz vagyonával rendelkezik becslések szerint Mexikó, az ország földgáz behozatalra szorul. A gáztermelés és a fogyasztás évek óta egyre jobban elválik egymástól, sőt folyamatos a veszélye a hiány kialakulásának.

Forrás: Origo

Mi az a palagáz?

A palagáz (angol nevén: shale gas) olyan hagyományos földgáz, melyet a föld pala képződmények apró üregeiből, csatornából hoznak a felszínre, ugyanakkor a hagyományos földgáznál mélyebben helyezkedik el. A palagáz az egyike a nem konvencionális gázoknak, melyeket a hagyományos gázmezőknél bonyolultabb technológiával lehet a kibányászni.

A legfontosabb újítást a horizontális fúrási technológiák elterjedése, illetve a hidraulikus repesztés fejlődése okozta. Olyan területeken vált kitermelhetővé a nyersanyag, amire korábban gondolni sem mertek volna. A horizontális fúrás miatt pedig nem szükséges annyi kutat fúrni, mint korábban, mivel szélesebb területet tudnak egy helyről elérni. A hidraulikus repesztés során apró repesztéseket végeznek különböző vegyi anyagok, homok és nagy mennyiségű víz felhasználásával. A föld azon rétegeit, melynek gyenge az áteresztőképessége megrepesztik, így könnyebben felszínre hozható a nyersanyag.



Emiatt 40 éve a legnagyobb energia infrastruktúrába történő beruházását kezdték meg végrehajtani az országban. 2,4 milliárd dollárból építenek fel egy gázvezetéket, ami az USA-t és Mexikót köti össze. Meglehetősen nagy a beruházás, mivel a mexikói gázkereslet 20 százalékának megfelelő gázt kaphat Mexikó.

Azért, hogy az ország elkerülje a gázhiányt, 18 hajórakománynyi cseppfolyós földgázt vásároltak az egyik legnagyobb nemzetközi nyersanyagkereskedőtől, a Trafigurától. A következő 2 évben szállítják majd le a gázt, ami eléggé drága lesz, hiszen az amerikai import gázár négyszeresét fizeti majd Mexikó.

Az olajszektorban is vannak hiányosságok

A mexikói gáztermelés jól láthatóan képtelen tartani a növekedési ütemet, az olajszektor viszont ettől még rosszabb helyzetben van. Ugyan a kitermelés fedezi a felhasználást, de évről évre csökken a nyersanyag kitermelése annak ellenére, hogy a világ 19-ik legnagyobb olajkészletével rendelkezik az ország, mely 11,4 milliárd hordóra rúg a BP adatai szerint.

Forrás: Origo

Az ország számára a nagy lehetőséget az jelentené, ha a hatalmas olajvagyont - melynek egy jelentős része mélytengeri - elkezdenék felszínre hozni. Ebben lehet nagy szerepük a nemzetközi olajcégeknek, melyek kellő tudással és tőkével rendelkeznek ennek végrehajtásához.

Az infrastruktúra rossz állapotát mutatja az is, hogy a Financial Times szerint a Pemex a finomított olaj felét kamionokkal szállítja, ami megközelítőleg 12-szer drágább, mintha csövön tenné mindezt. További problémát jelent, hogy a tároló kapacitás is meglehetősen kicsit, nagyjából 2 napra elegendő tartalékkal tud rendelkezni Mexikó, de sokszor ez a szám pár órára redukálódik.