A Ewingokat is utolérte a palaforradalom

Vágólapra másolva!
Legutóbb a '80-as évek közepén hoztak annyi olajat napi szinten a felszínre Texasban, mint áprilisban. Az USA legnagyobb olajtermelő állama egy év alatt ugyanis harmadával növelte kitermelését, melyet a terültén is kibontakozó palaforradalomnak köszönhet.
Vágólapra másolva!

Óriási olaj boomnak lehetünk szemtanúi Texasban, ugyanis az USA legnagyobb olajtermelő állama az elmúlt egy évben harmadával növelte napi kitermelését, sőt, néhány évre visszatekintve pedig két és félszerezte ezt az értéket. Hozzá hasonló teljesítményt nyújtott Észak-Dakota is az EIA friss áprilisi adatai alapján.

Forrás: Origo

Texas dominanciájához azonban továbbra sem fér kétség, napi 2,45 millió hordós olajtermelésével az USA termelésének több mint 30 százalékát adja. Hasonló nagyságú kitermelésre legutóbb a '80-as évek közepén volt példa Texas esetében.

Eközben Észak-Dakota "csupán" 10,8 százalékkal járul hozzá 793 ezer hordós napi kitermelésével (történelmi csúcs), ugyanakkor néhány éve még egyáltalán nem számított meghatározó szereplőnek az Egyesült Államok olajpiacán. Rajtuk kívül a többi állam részesedése még a 10 százalékos értéket sem éri el, Alaszka és Kalifornia is csupán 7 százalék körül járul hozzá az USA napi olajkitermeléséhez.

Észak-Dakota sokat köszönhet a palaforradalomnak, melynek egyik legfelkapottabb területe a Bakken-mező. Hasonló indokkal magyarázható Texas kitermelésének megugrása is, esetében az Eagle Ford palamezők támogatták a bő kétszámjegyű növekedést. A palaforradalomnak sokat köszönhet az USA, amely a BP 2012-es adatai szerint a világ haramdik legnagyobb olajtermeléjének számít.

Forrás: Origo