Nyári szünet a megszorításokban

Vágólapra másolva!
Most már tényleg meghozhatja igen fontos határozatát a Kúria az egyik devizahiteles-perben, s az is kiderül, mennyire volt fellángolás a meglepően jó tavalyi 2 százalékos hiányadat. Az Európai Központi Bank várhatóan nem piszkálja a kamatot, de Mario Draghi elnök mondhat fontosakat. Ez várható a gazdaságban a héten.
Vágólapra másolva!

Mivel a héten már a parlamentben is kitör a vakáció, egy darabig nem várhatók újabb megszorításokról szóló bejelentések. Legalább szeptemberig hátradőlhetnek a tőzsdei befektetők, most már végre kevéssé valószínű, hogy a részvények árfolyamát újabb, váratlan különadó bejelentése dönti le.

A hazai tőzsdei cégek terhelése és a különadókkal kapcsolatos folyamatos bizonytalanság a BUX-ra az első fél évben is nyomást gyakorolt, e nélkül a világ legjobban teljesítő feltörekvő piacai között lehetett volna a hazai index. (A korábban nagyot emelkedő feltörekvők többsége eséssel zárta a fél évet, a magyar piac évek óta alulteljesítő.)

Közben az idei első fél év a Wall Street-en 15 éve nem látott mértékű emelkedést hozott, a pénzpumpától támogatva a júniusi korrekcióval együtt is 12 százalékot emelkedett az S&P 500 index.

A Kúriára várva

A hét fontos eseménye, hogy csütörtökön végre határozatot hozhat a Kúria egy fontos devizahiteles-perben. Az adós azért kérte a szerződés semmissé nyilvánítását, mert szerinte a folyósításkor és a törlesztésekor alkalmazott árfolyamok különbözete (árfolyamrés) olyan költség, amit a banknak részleteznie kellett volna.

Első fokon a bank nyert, másodfokon az adós, a legfelsőbb bírói testület most először hozhat ítéletet ilyen ügyben. Ha az adós nyer, annak komoly következményei lehetnek, de hogy pontosan mi történik a semmissé nyilvánításkor, illetve hány hasonló ügy robbanhat ki ennek kapcsán, arról eltérőek a vélemények.

A hazai makroadatok közül az államháztartási hiány első negyedéves értéke ígérkezik a legizgalmasabbnak. A Központi Statisztikai Hivatal által szerdán közölt adatok alapján az elemzők pontos képet alkothatnak a költségvetési folyamatokról, a legfontosabb kérdés az, hogy a tavaly év végén regisztrált, meglepőn jónak bizonyult 2 százalékos GDP-arányos hiány után emelkedésnek indult-e a deficit. A héten még a kiskereskedelmi eladásokról és az ipari termelésről is érkeznek adatok.

Mérsékelt izgalmak

A globális piacokon természetesen továbbra is azon sakkoznak a befektetők, hogy mikor vesz vissza a monetáris élénkítésből a Federal Reserve. Mivel Ben Bernanke Fed-elnök kimondottan bizonyos makroadatokhoz kötötte a döntést, az egyébként is kiemelten figyelt havi munkaerő-piaci adatoknak a szokottnál is nagyobb jelentőségük lesz.

Mivel csütörtökön ünnep lesz és szerdán csak rövidített kereskedésre kerül sor, a nagy izgalom pénteken várható: az általában csütörtökön közölt heti munkanélküliségi kérelmek adattal egyszerre érkezik a fő foglalkoztatottsági mutató.

Az Európai Központi Bank kamatdöntő ülése is fontos, bár a kamatokhoz biztos nem nyúl a testület, és fontos bejelentésre sem számít a piac. Meglepetés persze mindig lehet, Mario Draghi EKB-elnök sajtótájékoztatóján gyakran hangzanak el piacmozgató mondatok. Londonban ennek ellenére elsősorban az új brit jegybankelnök bemutatkozására figyelnek.

A Kanadából importált Mark Carney először vesz részt a kamat meghatározásában és a monetáris élénkítésről szóló döntésben, de meglepetés lenne, ha negyedik munkanapján valami nagy horderejűvel rukkolna elő.