Felpattant az Erste

Vágólapra másolva!
Kilőtt az Erste a tegnapi hatalmas zuhanás után, igaz a múl héten látott szintek még mindig távolinak tűnnek. A tegnapi tőkeemlési tervek napvilágra való kerülése után ma a román sajtóban jelent meg olyan hír, hogy az Erste több mint 100 bankfiókot zárna be Romániában. Ennek a fényében nem nagy meglepetés, hogy korábban már jelentős elbocsátásokat jelentettek be, 2013 végéig összesen 1600 főt küldenének el. Így a mai jobb teljesítményt az okozhatja inkább, hogy nagyon fontos technikai támaszhoz érkezett a papír 20 eurónál, ez pedig meg is tartotta az árfolyamot, és innen sikerült felpattania.
Vágólapra másolva!

Ma az Erste korrigálni próbálja tegnapi hatalmas, több mint 8 százalékos lejtmenetét. Az általános nagy esések utáni visszapattanás mellett a háttérben az is állhat, hogy a román Ziarul Financiar pénzügyi portál arról számolt be, hogy az Erste romániai leánya a Banca Comerciala Romana (BCR) több mint 100 bankfiókjának bezárását tervezi. Azt már korábban is lehetett tudni, hogy az Erste elbocsátásokat tervez román egységénél, hogy profitabilitását növelje. 2013 végéig 1600 főt küldenének el, ami nyilván a fiókhálózat csökkentését is maga után vonja.

Tegnap az Erste azt jelentette be, hogy 660 millió euró értékben fog tőkét emelni a harmadik negyedévben, a befolyó pénzből pedig a válság során az államtól és a magánbefektetőktől kapott összegeket fizeti vissza. Maga a bejelentés nem tartalmazott sok újdonságot, de annak időzítése és a tőkeemelés lehetősége meglepte a befektetőket, ami a piaci reakciókon is érzékelhető volt.

A másik dolog, ami kiverhette a biztosítékot a befektetőknél, hogy a vezetőség üzemi eredmény szinten már 5 százalékos csökkenéssel számol, holott korábban még stagnálást prognosztizált. Az ok az, hogy a kockázati költségekben (a céltartalékolás nagyságában) az Erste nem vár olyan mértékű csökkenést, mint korábban.

Forrás: Origo

Mivel az eredmény javításának másik költségoldali lehetősége a működési kiadások csökkentése, ezért a ma bejelentett román fiókbezárások arra utalhatnak, hogy az Erste erről az oldalról próbálja eredményét növelni. Azonban mivel a román elbocsátások már régóta napirenden vannak, így vélhetően ennek hatásával már számoltak a banknál, amikor az alacsonyabb működési eredmény prognózist közzétették.

Ennek következtében valószínűbb, hogy a részvény inkább a nagy esések utáni korrekció miatt emelkedik, valamint amiatt, hogy a 20 eurós szinten igen erős technikai támasz húzódik, ami láthatóan meg is fogta a papírt. Ahogy azt tegnap mi is írtuk, a 20 eurós ár már kedvezőnek tűnt, egy szűk stoppal, habár hosszabb távon még érdemes lehet kivárni, amíg valamilyen fundamentális katalizátor is alátámasztja az emelkedést.

Az Erste Group Bank árfolyama (EUR)

Forrás: Origo