Vágólapra másolva!
Nem enyhült a feszültség a befektetők körében a kínai folyamatokkal kapcsolatban, így ma is nagy zuhanásban van a sanghaji tőzsde, igaz a nap közben látott mélyebb mínuszok enyhülnek a kereskedés végéhez közeledve. A lejtmenet élén a pénzügyi szektor áll, elsősorban a kis- és középbankok szenvedik meg a jegybanki beavatkozás hiányát. A Shanghai Composite a mai teljesítményével az idén februári csúcsáról már több mint 20 százalékot zuhant. ezzel pedig belépett a medvepiac terülétére.Tegnap Amerikában is 1-1,2 százalékos mínuszok jöttek össze, pedig a Fed-től próbálták hűteni a befektetői pánikot, hogy a jegybank nem az alkalmazkodó monetáris politika befejezését akarja, hanem csak a hatalmas stimulusokat csökkenti. Ma fontosabb makroadatok is érkeznek az USA-ból, ami majd szintén befolyásolhatja a kereskedés menetét. Ma lát napvilágot a tartós fogyasztási cikkek megrendelése, a fogyasztói bizalom, illetve az újlakás-értékesítések alakulása is.Európában ellenben a határidős indexek alapján akár fél százalék körüli pluszban is nyithatnak a vezető tőzsdék.
Vágólapra másolva!

Folytatódik a kínai zuhanás

Tovább folytatódik a lejtmenet a kínai tőzsdén, amivel a sanghaji index már több mint négy éve nem látott mélységekben tartózkodik. Az idei február eleji csúcsokról a Shanghai Composite már több mint 20 százalékot esett, ezzel hivatalosan is medvepiac lett úrrá a parketten. A nap folyamán járt már 4,5 százalék feletti zuhanásban is az index, de a zárás felé közeledve valamelyest mérséklődött az eladói nyomás.

A Sanghai Composite értéke (pontban)

Forrás: Origo

A feszültségek nem enyhülnek a bankközi piacon, igaz komoly hozamemelkedés sincs, de a befektetők nem értékelik jól, hogy a jegybank nem avatkozik be a likviditási problémák orvoslására. A magas bankközi kamatlábak elsősorban a kis- és középbankokat érintik érzékenyen. A legnagyobb kockázat most az, hogy eszkalálódik a helyzet és a jegybank rosszul kezeli azt, nyilatkozta a Bank of America szakértője a MarketWatchnak.

Múlt héten ugrott meg a kínai repo kamatláb a 3-4 százalékos értékről, egészen 10 százalék fölé, onnan azonban visszapattant, de még jelenleg is 6,5 százalék felett tartózkodik. A pénzügyi szektor kis- és közepes tőzsdén jegyzett bankjai között nem ritka a 7-8 százalékos mínusz sem.

A kínai feszültség mínuszba húzza a többi ázsiai piacot is, habár ott a csökkenés nem olyan mértékű, mint Sanghajban és itt is látható volt az enyhülés a kereskedési nap vége felé. A hongkongi Hang Seng 0,1 százalékkal, míg a japán Nikkei 0,8 százalékkal esik.

A tokiói börzének az sem tett jót, hogy a japán nyugdíjalap elnöke szerint a japán jegybank túlvállalta magát, amikor a 2 százalékos inflációs cél elérését tűzte ki zászlajára. Az elnök egy interjúban beszélt arról, hogy a történelmi tapasztalatok a jegybank tervei ellen szólnak. A jen egyébként jelenleg a 97,5-ös szint körül ingadozik a dollárral szemben.

Forrás: Origo

Két hónapos mélypontok Amerikában

Hétfőn kilenchetes mélypontra esett az S&P 500 index, mely a többi mutatóval a nap második felében próbálkozott ugyan a talpra állással, de a kereskedés utolsó órájában visszaverték a részvényeket. A kereskedés végére 1-1,2 százalékos mínuszok jöttek össze.

Forrás: Origo

Mind a tíz S&P 500 szektor mínuszban végzett tegnap, a legjobban a pénzügyi és a nyersanyagkapcsolt papírok estek. A közművek viszont nagyon jól állták a sarat, nem kellet sok ahhoz, hogy a pozitív tartományban fejezzék be a napot.

Forrás: Origo

Az amerikai jegybanktól próbálták nyugtatni a piacokat tegnap, Richard Fisher a dallasi Fed elnöke arról beszélt, hogy a Fed a múlt heti kommentjében nem az alkalmazkodó monetáris politika befejezéséről beszélt, hanem csak arról, hogy a hatalmas stimulusokat csökkenti. Fisher nyilatkozata szerint a piacok túlreagálták a múlt heti bejelentéseket.

Tegnap általános hozamemelkedést lehetett látni a kötvénypiacokon, az amerikai tízéves hozam 2,66 százalékon is járt tegnap, ezzel már szűk két hónap leforgása alatt 1 százalékpontot emelkedett. Ma reggel némi hozamesést lehet látni, ismét a 2,5 százalékos szint alatt mozog a hozam.

Még 2,9 milliárd dollárnyi finanszírozási hiányt lát Carl Icahn felvásárlási ajánlatával kapcsolatban a Dell bizottsága, mely rangsorolja a cégre érkező ajánlatokat.