Nem találja a helyét a forint

Vágólapra másolva!
Nagyobb erősödési hullám kezdődött ma reggel a forint piacán, a magyar deviza euróval szembeni árfolyama egészen a 296-ig erősödött. Innen azonban ismét gyengülésnek indult, nagyobb hullámzások révén jelenleg a 297,6-os szint közelében tartózkodik. A nap legfontosabb eseménye hazai szempontból az MNB kamatdöntő ülése volt, amire délután gyengüléssel reagált devizánk.
Vágólapra másolva!

16:50 - Ficánkol a forint

Nem igazán tudja eldönteni a forint a mai kereskedés során, hogy merre szeretné folytatni az útját. A reggeli hirtelen erősödést követően a 296-os szint állította meg a forintot az euró ellenében. Ezt követően pedig 298-296,5 között ingadozott az árfolyama.

A jegybanki kamatdöntésre gyengüléssel reagált a forint annak ellenére, hogy a monetáris tanács ülésén a várakozásoknak megfelelő döntés született. Az MNB grémiuma ugyanis a 11. egymást követő alkalommal döntött a kamatvágás mellett. Rövid időre azonban ismét erősödésnek indult a forint, azonban a lendület mostanra ismét megtört, és az árfolyam 297,6 közelében tartózkodik.

Az EURHUF napi árfolyama

Forrás: Origo

Az elmúlt közel egy évet egy szimmetrikus háromszögben töltötte a forint árfolyama az euróval szemben, ahonnan néhány napja sikerült kitörnie. A 300-as szint azonban túl nagy falatnak ígérkezett. Ha az erősödés ismét tartóssá válna, akkor a 295-ös szintnél lévő 50 napos mozgóátlag jelenthetné az első megállót. Ennél azonban markánsabb szintnek ígérkezik a 290-es szint, melyet alulról az emelkedő trendvonal, míg felülről a 200 napos mozgóátlag erősít.

Ellenkező esteben a 300-as szint továbbra is markáns akadálya lehet az EURHUF-nak, azonban ha mégis sikerülne legyűrni, akkor a következő komolyabb ellenállás 307,5 közelében húzódik.

Az EURHUF grafikonja

Forrás: Origo

8:58 - Rántottak egyet a forinton

Az elmúlt napokban a 300-as szint körül mozgott a forint euróval szembeni árfolyama, ma reggel viszont lendületbe jött a magyar deviza, és egészen 296,5-ig ereszkedett le a jegyzése. Utoljára múlt hét csütörtökön volt ilyen jó erőben a hazai fizetőeszköz. A forint a többi devizával szemben is erősödik, a dollár/forint árfolyama már 225,6 alatt, a svájci franké pedig 242 alatt mozog.

A forint így jó erőben várhatja eddig a délutáni kamatdöntést, ahol a várakozások szerint történelmi mélypontra, 4,25 százalékra fogja csökkenteni az alapkamatot a monetáris tanács.

A magyar deviza annak ellenére tud erősödni, hogy a részvénypiacokon tegnap is és ma is borongós hangulat uralkodott. Amerikában nagyobb mínuszokat szedtek össze a tőzsdék, és Ázsiában is folytatódott a lejtmenet a kínai piac vezetésével.

EURHUF árfolyama

Forrás: Origo

Nem csak a forint, hanem a régió többi devizája is erősödni tud, a román lej, a cseh korona, és a lengyel zloty egyaránt nagyobbat ugrott ma az euróval szemben. Ezzel a lej kivételével június eleji szintekig, vagy azok közelébe erősödtek vissza a régiós fizetőeszközök.

Forrás: Origo