Meghátrál a kormány, nem lesz banki hozzájárulás

Vágólapra másolva!
A Portfolio.hu információi szerint a kormány letett arról a tervéről, hogy az állam által az önkormányzatoktól átvállalt adósság után 7%-os hozzájárulást fizettessen a bankokkal. A 40 milliárd forintos plusz költségvetési bevételt azonban mindenképp be akarja szedni a kormány, így a bankokat más formában fogja új teher sújtani.
Vágólapra másolva!

A Portfolio.hu értesülései szerint a kormány meghátrál, és nem vezeti be a bankokra kivetendő 7%-os különadót, amelyet az önkormányzatoktól átvállalt adósság után fizettetett volna meg a pénzintézetekkel. Vagyis teljes egészében teljesíti a 600 milliárdos átvállalt adósságot. Ez a teher első számításaink szerint 40-50 milliárd forintos terhet jelentett volna a szektornak.

A kormány azonban mindenképpen beszedné ezt az összeget a bankoktól, csak a módszeren változtatna. A bankok egyszeri terhelése tehát mindenképpen megvalósul, csak más formában.

Az idő sürget, ugyanis a jelenlegi parlamenti ütemezés szerint a képviselők csütörtökön már szavaznak is a Varga-csomagról, amelynek része az új banki teher. Vagyis a kormány várhatóan zárószavazás előtti módosító javaslatot nyújt be az Országgyűlés előtt fekvő ötödik költségvetési módosításhoz.

Az intézkedés múlt heti bejelentése után voltak olyan vélemények, melyek szerint a bankok 7%-os új különadója szelektív államcsődöt jelentene, amit a hitelminősítők sem fogadnának pozitívan.

Orbán Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára erről a Portfolio.hu-nak a múlt héten azt mondta: jogilag és időben is kettéválik az önkormányzati adósság átvállalása, illetve a bankok díjfizetési kötelezettsége, és nincs szó arról, hogy ez a bevételnövelő megoldás szelektív államcsődöt jelentene.