Idénre jobb, jövőre rosszabb képet festett a jegybank

Vágólapra másolva!
Idénre az eddigi várakozásnál kissé nagyobb növekedéssel és alacsonyabb drágulással számol a jegybank, jövőre viszont mindkét adat rosszabb lehet az eddig vártnál.
Vágólapra másolva!

Magasabb inflációval és kissé alacsonyabb növekedéssel számol a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az új inflációs jelentésében. A teljes előrejelzés csütörtökön lesz nyilvános, de a fő számokat a keddi kamatdöntés után közölte a jegybank.

A legutóbbi, március 28-án publikált inflációs jelentésben a jegybank 0,5 százalékos GDP-növekedéssel számolt 2013-ra, és 1,7 százalékossal 2014-re. Az új becslés idénre árnyalatnyival jobb, 0,6 százalékos bővülést vár, de 2014-re már pesszimistább, 1,5 százalékos növekedéssel számol.

Az inflációs várakozásban ennél nagyobb változás van a korábbi előrejelzéshez képest. A 2013-as évben alacsonyabb áremelkedésre, 2014-ben viszont magasabbra számít a jegybank. Márciusban idénre 2,6, jövőre 2,8 százalékos drágulással számoltak, az új becslés szerint azonban az idén csak 2,1, jövőre viszont már 3,2 százalékos lehet az áremelkedés átlagos mértéke, amely 2015-ben érheti el a 3 százalékos inflációs célt.