Húsz és fél millió munkanélküli lehet jövőre az eurózónában

Vágólapra másolva!
A vártnál magasabbra emelkedhet a munkanélküliségi ráta az eurózónában, 2014 első negyedévében meghaladhatja a húszmilliót az állástalanok száma - derül ki az Ernst & Young legfrissebb eurózóna-előrejelzéséből. A magyar gazdaság azonban az idén már növekedhet.
Vágólapra másolva!

Az előrejelzések szerint a tavalyit némileg meghaladó mértékű, 0,6 százalékos gazdasági visszaesésre kell számítani 2013-ban az eurózónában. A lassú kilábalás során 2014-ben már 0,9 százalékos, a 2015-17 közötti időszakban évi 1,5 százalékos bővülés várható - mutat rá az Ernst & Young gyorsjelentése.

"A válságból való kilábalás további elhúzódásának egyik legfontosabb oka a feltörekvő piacokon - különösen Kínában és Brazíliában - tapasztalható lassuló növekedés, mivel ezek az országok kulcsfontosságúak az eurózóna exportja szempontjából. A jen leértékelése ráadásul további kihívásokat jelent az európai kivitel számára a Japánból érkező növekvő verseny miatt" - mondta Havas István, az Ernst & Young vezérigazgatója.

A vártnál magasabb lehet a munkanélküliség

A gyorsjelentés szerint a korábbi előrejelzésekhez képest is magasabbra emelkedhet a munkanélküliségi ráta az eurózónában, az állástalanok aránya 2014 első negyedévében 12,7 százalékon tetőzhet. A munkanélküliek száma így elérheti majd a 20,5 millió főt. Ez a korábbi várakozásokhoz képest 0,2 százalékkal több, további 500 ezer állástalant jelent.

A munkaerő-piaci trendek a lakossági fogyasztásra is hatással lesznek. A csökkenés az idén 0,8 százalékos lehet, jövőre pedig minimális mértékű, 0,5 százalékos növekedéssel lehet számolni.

Növekedésnek indul a magyar gazdaság

Enyhe optimizmusra adhat okot azonban az, hogy Ernst & Young előrejelzése alapján a magyar gazdaság az idén már visszafogott növekedésnek indul, 2013-ban 0,5 százalékos, jövőre pedig 1,3 százalékos GDP-bővüléssel.