Vágólapra másolva!
Jól megy a magyar tőzsdének is, bár Európához képest kissé lemaradó a magyar parkett. A sort az OTP vezeti, emelkedésével a bankpapír már a 4600 forintos árat közelíti. A forint nagyot erősödött reggel, az euróval szembeni árfolyam 299-ről egészen 296-ig jött le, azóta azonban kisebb gyengülés következett, és már 297,5 körül jár a jegyzés.Nyugat-Európában nagy pluszokat lehet látni, a német DAX már bőven 1 százalék felett jár, de a többi börze is jól teljesít. Vélhetően az bátoríthatja a befektetőket, hogy a kínai jegybank közölte, ha veszélyes mértékben emelkednek a bankközi kamatlábak, beavatkozik majd, hogy azokat "ésszerű szinteken" tartsa.Amerikában a határidős indexek alapján 0,5-0,6 százalékos emelkedéssel kezdhetnek a tőzsdék. A tengerentúlról ma fontosabb makroadatok is érkeznek majd, a tartós fogyasztási cikkek megrendelése, a fogyasztói bizalom, illetve az újlakás-értékesítések alakulása is ma lát napvilágot.
Vágólapra másolva!

Menetel az OTP

Továbbra is jól megy a hazai tőzsdének, habár most már lemaradó Európában fél százalékhoz közeli pluszával, és egyelőre a forgalom is átlag alatt alakul. A régióban ma az osztrák parektt próbálja összeszedni magát tegnapi hatalmas zuhanása után és az élen is halad, amit az Erste 4 százalék feletti erősödéssel segít.

Forrás: Origo

Az OTP szépen menetel a 4600 forintos szint felé, habár ma még azt nem sikerült egyelőre elérnie, a bankpapír jelenleg 1,5 százalékkal erősödik. A Magyar Telekom és a Mol is a zöld színt részesíti előnyben ma, bár forgalmuk elmarad az elmúlt 1 hónap átlagától.

Forrás: Origo

A blue-chipe közül egyedül a Richter veszi lefelé az irányt, a gyógyszerpapír 1 százalék feletti csökkenésben van, ellenben az Egis közel 1 százalékkal drágul.

Az OTP árfolyama

Forrás: Origo

Ma délután 2-kor tartja kamatdöntő ülését a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa. Az elemzők további 25 bázispontos csökkenést várnak, amivel az alapkamat újabb történelmi mélypontra, 4,25 százalékra süllyedhet. Az MNB továbbá előrejelzéseket is közzétesz a GDP és az infláció alakulására is.

A forint euróval szembeni árfolyama kora reggel egészen 296 közelébe nézett le, onnan azonban visszakorrigált, jelenleg már297,5 fölött tartózkodik a hazai deviza. A dollár/forint keresztárfolyam 226,8-nál, míg a svájci frankkal szembeni jegyzés 242,7-nél mozog.

EUR/HUF árfolyam

Forrás: Origo

Az előző aukcióhoz képest kisebb hozamemelkedés mellett adott el a meghirdetett 50 milliárd forintnak megfelelő 3 hónapos diszkont-kincstárjegyet ma az ÁKK. A tegnapi másodpiaci referenciahozamhoz képest viszont 9 bázisponttal alacsonyabb lett a hozam.

Forrás: Origo

Örülnek a befektetők Európában

Nagy hegymenetbe kezdtek ma a nyugat-európai tőzsdék, miután a kínai központi bank egyik helyettes vezetője úgy nyilatkozott, hogy szorosan figyelik a bankközi kamatlábak alakulását, és azt "ésszerű szinteken" fogja tartani a jegybank. Még az is fűtheti a jó hangulatot, hogy Amerikában ma megjelenő tartós fogyasztási cikkek májusi adata akár növekedést is mutathat, és az újlakás-értékesítések is jól alakulhatnak a Bloomberg által megkérdezett elemzők szerint.

Forrás: Origo

A 600 legnagyobb európai vállalatot tömörítő STOXX 600 index négy egymást követő csökkenési sorozatot tört meg ma, legalábbis eddig 1,2 százalék körül emelkedik a mutató. De az összes vezető európai börze szép pluszokat mutat.

A EURO STOXX 600 index értéke (pontban)

Forrás: Origo

A Vodafone 1,8 százalékkal emelkedik, miután a Nomura elemzői vételi ajánlást adtak a részvényre, a korábbi semleges minősítésüket megváltoztatva. Tegnap egyébként a Vodafone megállapodott a Kabel Deutschland képviselői a német kábelszolgáltató felvásárlásáról. A brit cég 7,7 milliárd eurót fizet majd készpénzben.

Európában a pénzügyi és a telekomszektor áll az emelkedés élén. A tegnap nagyot zakózó Erste ma több mint 4 százalékkal pattant fel, az elmúlt pár napban látott hatalmas esések után. Az osztrák bankpapírt a 20 eurós támasz tartotta meg. Osztrák szektortársa a Raiffeisen is jól teljesít 2,3 százalékkal halad felfelé.

Az Erste árfolyama (Bécs)

Forrás: Origo

Spanyolországban kötvényaukciót tartottak, ahol 3,07 milliárd euró értékben adtak el állampapírokat, a tervezett 3 milliárd helyett. A 3 hónapos átlaghozam 0,869 százalékra emelkedett a május 21-ei 0,331 százalékról. A 9 hónapos hozam (1,441%) is nagyot emelkedett a legutóbbi aukció óta (0,789%).

Olaszországban 2 éves zéró kupon kötvényaukciót tartottak ma, ahol több mint duplázódtak a hozamok az előző május 28-ai aukció óta. A kötvényekből 3,5 milliárd eurót értékesítettek.

Az amerikai határidős indexek alapján 0,5-0,6 százalékos emelkedéssel kezdhetnek a tőzsdék New York-ban is. Ma több fontosabb makroadatok is érkezik az USA-ból, ami majd szintén befolyásolhatja a kereskedés menetét. Ma lát napvilágot a tartós fogyasztási cikkek megrendelése, a fogyasztói bizalom, illetve az újlakás-értékesítések alakulása is.