Lehet még boogie a piacokon a guru szerint

Vágólapra másolva!
Az elmúlt napok nagyobb esései után számos befektetési lehetőséget találni a piacokon Marc Faber, a híres befektetési guru szerint, aki az árfolyamok felpattanására számít rövid távon. Hosszabb időre nézve viszont már kevésbé optimista a szakember, és figyelmeztetett, hogy készüljünk fel a tőzsdék lejtmenetére.
Vágólapra másolva!

Az árfolyamok felpattanását várja rövid távon Marc Faber, a vészmadár szerepéről is ismert befektetési guru. A szakember szerint a kötvény- és részvénypiacok az aranyhoz hasonlóan az elmúlt napok nagyobb zuhanásai után túladottá váltak, és a következő néhány hétben erőteljes korrekció várható az esetükben is. Ha választania kellene, leginkább az amerikai államkötvényeket vásárolná, melyekkel kapcsolatban rendkívül pesszimisták a befektetők, míg az S&P 500 tőzsdeindextől távol maradna a részvénypiaci optimizmus miatt - írja a CNBC.

A guru elmondta, az amerikai tízéves állampapírok hozama 2,5 százalék körül, vagy nem sokkal e szint felett stabilizálódhat év végére. Ezzel kicsivel optimistább véleményen van, mint a Deutsche Bank elemzője, aki 2,75 százalékos tízéves hozamot vár év végére a Fed pénzpumpájának közelgő mérséklése miatt.

Forrás: Origo

Faber szerint az S&P 500 1630-1640 pont közé ugorhat rövid távon, ugyanakkor később 20-30 százalékkal is eltávolodhat a mindenkori legmagasabb csúcsának számító 1687 ponttól. A feltörekvő piacokkal kapcsolatban még ennyire sem optimista a guru, mivel azokon jelenleg nem lát vonzó befektetési lehetőséget, és valószínűtlennek tartja, hogy új csúcsra fussanak az ottani indexek.

Hosszú távra vonatkozó előrejelzésével pedig hű maradt magához Faber, és közölte, továbbra is lefelé mutató kockázatok övezik a piacokat, ezért inkább az árfolyamok csökkenése várható. A hosszú ideje futó jegybanki eszközvásárlási programok miatt a piacok nagyon túlvetté váltak, ami miatt elfogyhat a felhajtó erő a különböző eszközök körül, ami az árfolyamok lejtmenetéhez fog vezetni hosszú távon.

A befektető úgy véli, hogy a világgazdaság gyengélkedni fog, a növekedést eddig hajtó feltörekvő piacok gyengélkedése miatt, és a vállalati profitok is nyomás alá kerülnek. Ez leginkább az európai és amerikai nagyvállalatokat fogja érzékenyen érinteni.

S&P 500 értéke (pontban)

Forrás: Origo