A jövő hétre tolták a döntést a devizahitelperben

frankhitel, per, legfelsőbb bíróság, kúria
Vágólapra másolva!
Elmaradt az ítélethirdetés abban a perben, amelyre devizahitelesek tízezrei figyelnek. A Kúria egyórás tárgyalás után a jövő hétre halasztotta a döntést.
Vágólapra másolva!

Óriási érdeklődés kísérte a Kúrián ma tartott tárgyalást egy devizahiteles perében. Több százan demonstráltak az épület előtt. A Kúria azonban nem zárta le az ügyet, az ítélethirdetést egy héttel elhalasztotta, július 4-én délután 2 órakor lesz ítélet.

Ügyvédek meghallgatása Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A devizahitelesek erre a pillanatra vártak

Délelőtt 10 órakor kezdte meg a Kúria annak a devizahiteles pernek a tárgyalását, amelyet az adós másodfokon megnyert az OTP Bankkal szemben. A bíróság az úgynevezett árfolyamrés miatt ítélt az adós javára, miután megállapította, hogy a bank nem tüntette fel ezt a tételt költségként.a szerződésben. A bank felülvizsgálati kérelemmel fordult a Kúriához.

A Kúria határozata a devizahiteles perek szempontjából óriási jelentőségű, hiszen ez volna az első olyan ítélet, amely kimondja egy devizaalapú kölcsönszerződés semmisségét.

Demonstráció a Kúria előtt, bent a tárgyaláson tolongás

A tárgyalást épp ezért óriási érdeklődés övezte, a Kúria Markó utcai épülete előtt már 9 órakor nagy tömegek gyűltek össze, "Nem akarunk több uzsorakamatot fizetni!", "Nem kérünk több halálos áldozatot!" feliratú transzparensekkel.

A tárgyalást azért is kiemelt figyelem kísérte, mert a múlt héten kiszivárgott a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) elnöke által a Kúria tanácselnökének a kérdéseire írt válaszlevele. Ebben Szász Károly elnök azt kérte, a Kúria az össztársadalmi hatásokat is vegye figyelembe, amikor döntést hoz egy-egy devizahiteles perében.

A tárgyalás első részében a bíró ismertette a per előzményeit. Az ügy egy 2006 novemberében kötött svájci frank alapú hitelszerződésről szól, amelyben az adós 12 millió forintnak megfelelő kölcsönt kapott az OTP Banktól, az induló teljes hiteldíjmutató (THM) 7,88 százalék volt. Az adóst képviselő ügyvéd, Lázár Dénes, a Pitee érdekvédelmi szervezet vezetője hosszasan érvelt amellett, hogy az úgynevezett árfolyamrés (a hitel folyósításakor és a törlesztéskor alkalmazott vételi és eladási árfolyamok közötti különbség) olyan költségelem, amelyet a bank nem tüntetett fel a szerződésben.

"Több hiba is van a devizahitel-szerződésekben, de ez egy olyan pont, amelyet minden laikus is megért: a bank felszámít egy költséget, amelyet előre nem jelez az ügyfélnek" - hangsúlyozta Lázár Dénes, hozzátéve, hogy ez nem egy kiskapu, hanem csak az egyik a sok hiba közül.

Az OTP-t képviselő ügyvéd ugyanakkor azt mondta, hogy szerintük az árfolyamrés nem költség, de ha az is lenne, akkor sem érte kár az adóst, mert a THM számításakor figyelembe vették ezt a tételt. Az ügyvéd a legfőbb ügyész álláspontját is idézte, mely szerint a banknak van igaza, az árfolyamrés nem költség.

Csalódot és dühös tüntetők

A Kúria képviselői egyelőre nem nyilvánítottak véleményt, 11 órakor szünetet rendeltek el, majd visszatérve közölték, egy héttel elhalasztják az ítélethirdetést jövő hét csütörtökre.

Az adóst képviselő Lázár Dénes ügyvéd az Origónak a tárgyalás után elmondta, kicsit csalódott amiatt, hopgy kedden nem hozott döntést hoz a Kúria, de örül annak, hogy július 4-én már mindenképpen eldől, kinek van igaza. Mint mondta, az ő jogértelmezése szerint a helyzet egyértelmű, a pert az ő ügyfelének kell megnyernie.

Az OTP jogászai hamar távoztak a bíróság épületéből.

A tárgyalás után a tüntetők dühösek lettek, hogy nem született döntés. Azt skandálták: Követeljük, követeljük! A Kúria bíróinak címezve pedig azt kiabálták, hogy "ha nem tudtok döntést hozni, nem érdemlitek meg a béreteket." Ez után elvonultak az épület elől, de nem oszlottak fel, a főváros Nagykörútján mennek tovább, rendőrök tucatjai kísérik őket, bankfiókokat akarnak megrohamozni, és az országgyűlési képviselőkhöz vonulnak, hogy elérjék a kilakoltatások felfüggesztését.