A Deutsche Telekom leányára veti ki hálóját a kábelóriás

Vágólapra másolva!
A Deutsche Telekom leányvállalatára, a T-Mobile USA-ra vetheti ki hálóját az amerikai kábelszolgáltató, a Dish Network, mely két felvásárlási csatában is alul maradhat a tengerentúlon. Az amerikai cégnek valószínűleg sem a Sprint Nextelt, sem a Clearwire-t nem sikerül bekebeleznie, így gyakorlatilag a T-Mobile USA marad az egyetlen lehetőség a számára a mobilpiaci terjeszkedés megvalósítására. A felvásárlás nyélbe ütése rendkívül fontos lenne a Dish számára, hogy felzárkózhasson versenytársaihoz, akikkel szemben egyre jobban kezd lemaradni a versenyben.
Vágólapra másolva!

Újabb célpontot talált a Dish

Miután valószínűleg minden fronton vereséget szenvedett a Dish Network az általa indított felvásárlási csatákban, a cég egy újabb - és vélhetően az utolsó lehetséges - célpontot szúrt ki magának. A kábelszolgáltató minden áron be szeretne törni az amerikai mobilüzletágba, ezért Charlie Ergen vezérigazgató közölte, akár dollármilliárdokat is hajlandóak lennének költeni a T-Mobile USA felvásárlására - írja a Bloomberg.

A Deutsche Telekom leányvállalata, a T-Mobile USA kifejezetten nagy hal lenne a Dish Network hálójában a 16 milliárd dolláros piaci értékével, ami azután ugrott meg jelentősen, hogy a vállalat összeolvadt a MetroPCS telekomtársasággal. Ha a Dishnek sikerülne megszerezni a T-Mobile USA-t, azzal a negyedik legnagyobb mobilszolgáltatóvá lépne elő az Egyesült Államokban.

A Dish Network azután volt kénytelen új célpontot keresni, hogy valószínűleg nem sikerül bekebeleznie az amerikai mobilpiac két másik szereplőjét. A társaság a Clearwire-ért zajló felvásárlási csatában marad alul a Sprint Nextellel szemben, és magáért a Sprint Nextelért zajló versenyfutásban vélhetően a japán SoftBank fogja legyőzni.

A Dish vezérigazgatója vélhetően mindent meg fog tenni, hogy egyezségre jusson a T-Mobile-lal, mivel a cégnek nagy szüksége van a terjeszkedésekre. Az amerikai vállalat árbevétel növekedése ugyanis messze elmarad versenytársaitól. A 2012-es 14,3 milliárd dollárról 2015-ig mindössze 10 százalékos lesz az árbevétel bővülése a szakértők szerint, míg az iparágban a Dishez hasonló méretű (egy milliárd dollár feletti piaci kapitalizációjú) cégek átlagosan 35 százalékos növekedésre számíthatnak a következő három évben.

Forrás: Origo

Ezek után a Deutsche Telekom leányvállalatának bekebelezése maradt gyakorlatilag az egyetlen opció a Dishnek a terjeszkedésre. Erre van is esély, mivel a Deutsche Telekom pénzügyi vezetője a múlt hónapban közölte, a cég eladhatja a T-Mobile USA-ban lévő többségi részesedését egy harmadik félnek a közeljövőben.

Ha nem sikerül a felvásárlás, a Dish Network eladhatja a rádiófrekvenciák használati jogait az AT&T-nek tetemes összegért, de a rivális DirecTV-vel való összeolvadás is valószínűnek tűnik a Bloombergnek nyilatkozó iparági szakértők szerint. Ez utóbbi megvalósulása esetén a legnagyobb TV-szolgáltató jönne létre az USA-ban, bár ezt valószínűleg a szabályozó hatóságok nem engedélyeznék a monopolhelyzet létrejöttének megakadalyozása érdekében.

Megugrott a Deutsche Telekom

A hírek után 1,7 százalékos pluszban forognak a Deutsche Telekom részvényei. Ezen túl a Dish és a T-Mobile USA papírjait is vásárolni kezdték a befektetők, előbbi 1,6 százalékot, utóbbi pedig több mint 2 százalékot tudott erősödni.

Deutsche Telekom árfolyama (Xetra)

Forrás: Origo

Dish Network árfolyama (Nasdaq)

Forrás: Origo

T-Mobile USA árfolyama (NYSE)

Forrás: Origo