120 millióba kerülhet a Graphisoft Parknak a szakítás

Vágólapra másolva!
A Graphisoft Park tegnap jelentette be, hogy egyik jelentős bérlője, az Ustream Hungary Kft. távozik a Parkból. A lépés következtében a cég bérleti djíbevétele éves szinten nagyjából 350-400 ezer euróval, azaz mintegy 105-120 millió forinttal csökkenhet a KBC Securities elemzője szerint. Ennek mintegy 40-50 forintos negatív hatása van részvényenként, amennyiben azzal a pesszimista szcenárióval számolunk, hogy hosszú távon nem tudják majd pótolni a helyét. A múltbeli példák alapján azonban elmondható, hogy a Park menedzsmentje hatékony szokott lenni új bérlők megszerzése terén.
Vágólapra másolva!

Profit warningot tett közzé tegnap a Graphisoft Park, melyről az Investor.hu is beszámolt. Az irodák bérbeadásával foglalkozó társaság rendkívüli bejelentése szerint az Ustream Hungary Kft. nem hosszabbítja meg az év végén lejáró szerződését, így a Park kihasználtsága 2014. január 1-jétől 5 százalékponttal fog csökkenni. A KBC Securities elemzőjének számítása szerint nagyjából 2000 négyzetméternyi irodaterület fog megüresedni, és ha addig egyáltalán nem lesz új beköltöző, akkor 79 százalékra eshet vissza a Park kihasználtsága. Mint ismert, tavaly szeptemberben az AMRI vitás távozásakor esett az akkori 88 százalékról 81 százalékra a kihasználtság, majd idén év elején szerződésbővítések hatására emelkedett 84 százalékra a mutató értéke.

Forrás: Origo

A Graphisoft Park bérleti díjbevétele nagyjából évi 350-400 ezer euróval (105-120 millió forint) csökkenhet az elemző szerint, aki várakozását az átlagos bérleti díj alapján határozta meg. Ezen kívül előrejelzésében nem számolt azzal sem, hogy az Ustream helyét hosszú távon új bérlő venné át.

A költségek is növekednek minimális mértékben, mivel vannak olyan tényezők, amiket így nem tud a bérlőre hárítani a Park, de ez szinte elhanyagolható nagyságrend. Összességében az eredmény nagyjából a bevétellel összhangban fog csökkenni.

Forrás: Origo

A KBC Securities számításai szerint részvényenként 40-50 forintos negatív hatása lesz a bérlő távozásának, minden egyéb tényező változatlanságát feltételezve. Tegnap nap közben leesett ugyan 900 forintig a Graphisoft Park részvények árfolyama, végül azonban 923 forinton zárt a részvény, így nem kizárt, hogy ma még nyomás alatt lehet az árfolyam - véli az elemző.

2015-től kezdődően az IBS beköltözése több mint kompenzálja az Ustream távozását. Az International Business School a tervek szerint nagyjából 4400 négyzetmétert, tehát több mint az Ustream által bérelt terület dupláját fogja bérbe venni 2014 szeptemberétől. Azt nem szabad azonban elfelejteni, hogy az IBS a műemlékvédelmi területen fog bérelni, így a bérleti díj becslésünk szerint 10 százalékkal alacsonyabb lesz, mint egy átlagos bérlő (pl. az Ustream) esetében. Az IBS várható beköltözését a piac nagyjából már beárazta az elemző szerint, mivel a február 18-i bejelentés óta a május eleji maximumáig 55 forintot emelkedett az árfolyam. A KBC márciusi becslése szerint az IBS beköltözése részvényenként 30-80 forintos többletértéket jelent a Graphisoft Park árfolyamában.

Forrás: Origo

A KBC elemzőjének korábbi 820 forintos fair érték becslése még sem a távozó, sem a 2014 szeptemberétől beköltöző bérlő hatását nem tartalmazza. Közelítő becslése szerint összességében a két hatás kioltja egymást, sőt, az IBS beköltözésével inkább pozitív lehet a részvényértékre gyakorolt hatás. Ennek tudható be, hogy a szakértő egyelőre fenntartja októberben megfogalmazott tartás ajánlását. A Graphisoft Park menedzsmentje az augusztus 7-én esedékes negyedéves jelentésben közöl először előrejelzéseket 2014-re vonatkozólag, így érdemes lehet majd arra figyelni, hogy a vezetőség milyen hatásokkal számol.