Vágólapra másolva!
2014-től egyik jelentős bérlője elhagyja a Graphisoft Parkot a cég tájékoztatása szerint. Az AMRI tavalyi távozása után a Ustream költözése is negatívan érintheti az ingatlanipari céget. Ennek várható hatásait azonban csak az augusztus 7-én megjelenő féléves jelentésében számszerűsíti a Graphisoft Park.
Vágólapra másolva!

A Graphisoft Park egyik jelentős bérlője, a Ustream Hungary Kft. bérleti szerződésének lejárta után, 2014. január 1-től egy belvárosi irodaházban folytatja tevékenységét. Ennek következtében a Graphisoft Park kihasználtsága mintegy 5 százalékponttal fog csökkenni. A 2014-re vonatkozó bevételi- és profitelőrejelzéseket ennek, és az egyéb változásoknak a figyelembevételével féléves jelentésben, augusztus 7-én közli a cég.

Az AMRI távozásával tavaly a Park kihasználtsága 7 százalékponttal esett vissza, amely komoly nyomást helyezett az idei első negyedéves bevételekre is, hiszen a bérlő hiányában 145 ezer eurós bérleti díjtól esett el az ingatlanipari cég.

Forrás: [origo]

Bár a Graphisoft Park két nagyobb bérlője is a távozás mellett döntött az elmúlt egy évben, azért nem mondhatni, hogy érkezők nincsenek. Ezt a tábort erősíti ugyanis az International Business School, amely 2014-től teszi át a székhelyét a Parkba. Ezzel részben orvosolja is az így keletkező űrt, igaz, az Aquincumi Technológiai Intézettel közösen egy újabb épületet fognak majd benépesíteni.

A mostani bejelentés azért is cseng negatívan, mert míg az AMRI az ország elhagyása miatt hagyta ott a Parkot, a Ustream Hungary a tevékenységét más helyszínen kívánja folytatni. Az ingatlanpiacon persze nem példa nélküli az, hogy a bérleti szerződést nem hosszabbítja meg egy bérlő, mindenesetre az ahhoz kapcsolódó kockázatokat domboríthatja ki a befektetők fejében. Összességében viszont a Park magas minősége miatt - látva a magas kihasználtságot is - attól mi nem tartanánk, hogy a vállalat idővel ne tudná ismét feltölteni a megüresedett területeket.

Forrás: [origo]

Egyelőre még befektetői részről nem érkezett reakció a hírre. Ma még csak egy nagyobb kötés volt a részvényben, aminek köszönhetően 1 százalékos pluszban tartózkodik az árfolyam.

A Graphisoft Park árfolyama

Forrás: Origo