Tőkét emel az Erste, ütik a papírt

Vágólapra másolva!
A harmadik negyedévben 660 millió euró értékű tőkeemelést hajt majd végre az Erste, az így befolyó pénzt pedig a bank felhasználja arra, hogy visszafizesse az államtól és magánbefektetőktől a válság során kapott 1,76 milliárd eurónyi úgynevezett részvételi tőkét. A lépés hatására a bank jövőre 149 millió eurós megtakarítással számol, mely összeg a rákövetkező években tovább emelkedik.  Az Erste egy profitfigyelmeztetést is elrejtett a közleményben, hiszen idén a működési eredmény visszaesésére számít, míg korábban annak szinten maradását jelezték. A papír árfolyama 4 százalékos zuhanással kezdte a hetet.
Vágólapra másolva!

Mit közölt az Erste?

  1. A bank 660 millió euró értékben fog tőkét emelni új részvények kibocsátásával a harmadik negyedévben, hogy ezzel teljesítse a 10 százalékos Bázel III szerinti tőkemegfelelést;
  2. Visszafizetik az államtól és magánbefektetőktől a válság során kapott 1,76 milliárd eurós segítséget, így jövőre 149, azt követően 158 millió eurós megtakarítást jelent számára a lépés, ami később csak tovább emelkedhet;
  3. A második félévben a bank enyhe javulásra számít a kelet-közép-európai régió gazdasági teljesítményében;
  4. A működési eredmény 5 százalékos csökkenését prognosztizálják idén;
  5. A kockázati költségek idén 10-15 százalékkal csökkenhetnek.

Mivel az Erste vezérigazgatója már hónapokkal ezelőtt jelezte, hogy a válság során kapott állami és magánbefektetői segítséget még idén visszafizetnék, igazán nagy újdonságot nem jelent a hír. A bejelentés időzítése viszont meglepetésként érheti a piaci szereplőket, akik a reakciókból ítélve egy tőkeemelés lehetőségére sem igen voltak felkészülve.

A közlemény hatására ugyanis ma 4 százalékos zuhanással kezdett az árfolyam, ami egyébként már az elmúlt két napban is - részben persze a romló hangulat miatt - méretes esést szenvedett el.

Az Erste árfolyama (EUR)

Forrás: Origo

A most bejelentett tőkeemelés az Erste összes saját tőkéjének 4 százalékára rúg, igaz a bank szerint az egy részvényre jutó eredmény nagysága a jövőben ennek ellenére is emelkedni fog. Kalkulációik szerint ugyanis a részvételi tőke - mely után járt az osztalék - visszfizetéséből származó megtakarítások ellensúlyozzák majd a részvényszám emelkedésének negatív hatásait. Ez alapvetően egy örömteli hír, a befektetők viszont úgy tűnik, hogy ezzel kapcsolatban egyelőre szkeptikusak. Nincs persze könnyű dolga a banknak, hiszen az elemzői kar már eddig is az EPS felfutását vetítette előre, márpedig ilyen tekintetben a mostani bejelentés egy potenciális kockázati tényező lehet annak teljesülésében. Pláne úgy, hogy közben a bank egy profitfigyelmeztetést is elrejtett a sorok között.

Forrás: Origo

Az első negyedéves gyorsjelentés után ugyanis az Erste menedzsmentje stagnáló üzemi eredményt prognosztizált 2013-ra, most viszont már 5 százalékos lemorzsolódással számolnak. Ennek oka részben a kockázati költségek óvatosabb megítélése lehet, hiszen 10-15 százalékos csökkenést várnak az eddigi 20 százalék helyett. Bár a gazdasági környezet a második félévben javulhat, úgy tűnik ez mégsem lesz elég ahhoz, hogy a korábban vártak szerint csökkenhessen a céltartalékolás mértéke.

Azt viszont szintén ki kell emelni, hogy az elemzők már eddig is jóval pesszimistábbak voltak a menedzsmentnél, vagyis a mai bejelentés egyfajta pozitív visszacsatolás számukra. Az elemzői konszenzus még mindig lejjebb van a bank prognózisánál, vagyis úgy tűnik, hogy pusztán ez a warning nem indokolná a részvény ilyen heves áresését. Abban a tőkeemelésnek is igen nagy szerepe lehet még a bank nyugtató szavainak ellenére is.

Forrás: Origo

Csökkenő trendben mozog az árfolyam, ráadásul még az arra ráerősítő - részvényesi szemmel - negatív hírek érkeznek a bank háza tájáról. Az Erste jelenleg nem az a részvény, amit megvennénk, bár az árfolyam már egyre közelebb kerül ahhoz a 20 eurós szinthez, ahol talán a mi fantáziánkat is megmozgatná a papír. Itt igen erős technikai támaszok húzódnak, vagyis egy kisebb felpattanás szűk stoppal megjátszható lehet. Annak viszont, aki hosszabb időtávon gondolkozik részvénybefektetésben, még talán érdemes inkább a partvonalról követni z eseményeket és várni zokat a pozitív katalizátorokat, amik felfele nyomhatják a papírt.

Az Erste árfolyama (EUR)

Forrás: Origo