Szijjártó: Az Egyesült Arab Emirségek a legfőbb partnerünk

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Arab Emírségek Magyarország első számú külkereskedelmi partnere az arab országok sorában, de még rendkívül sok a kihasználatlan potenciál a két ország kapcsolataiban - hangsúlyozta Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára hétfőn Budapesten, a két ország gazdasági kapcsolatainak élénkítése érdekében rendezett üzleti fórumon.
Vágólapra másolva!

További fejlődési lehetőség van a magyar mezőgazdasági technológiák és élelmiszerek exportjában, az energiaipari együttműködésben, de a magyar vízgazdálkodási és egészségügyi kutatói referenciák is számot tarthatnak az arab országok érdeklődésére - mondta.

Megjegyezte: Magyarország szeretné, hogy az EAE területén végbemenő, nagyszabású infrastrukturális beruházásokhoz minél nagyobb mértékben vegyék igénybe a magyar műszaki, mérnöki tudást.Halid Ganim Al-Gaisz, az Egyesült Arab Emírségek gazdasági ügyekért felelős külügyminiszter-helyettese pozitívnak értékelte a budapesti tárgyalásokat.

Kiemelte, hogy a kapcsolatok fejlesztése nemcsak az arab országba irányuló magyar exportot segítheti elő, hanem kaput nyit a világ több piacához, például a 2 milliárd fős afrikaihoz is.

Szijjártó Péter elmondta, hogy a két ország közötti kereskedelmi forgalom tavaly meghaladta az 1,2 milliárd dollárt, amelyet a jövőben jelentősen növelni kívánnak a felek. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a magyar kormány komoly erőket csoportosít a kutatás-fejlesztés és az innováció területére. Reményét fejezte ki, hogy más arab országokhoz hasonlóan hamarosan az Egyesült Arab Emírségekkel is megkezdődhet a magyar technológiákra, szabadalmakra és referenciákra épülő együttműködés az élettudományok, az energia, valamint az információs és kommunikációs technológia területén.

Kiemelte az energiaügyi együttműködést, hozzátéve, hogy ezen a területen képzési tapasztalatcserére alapuló együttműködés jöhet létre hamarosan. Az Egyesült Arab Emirségeknek kifejezetten vonzó és irigylésre méltó referenciái vannak a megújuló energiák használatában, míg Magyarország nagy hangsúlyt helyez a nukleáris energiára - mondta az államtitkár.

Szólt arról is, hogy a közvetlen légi kapcsolat megléte nagy mértékben befolyásolja két ország gazdasági együttműködését, ezért a tárgyalások során nagy hangsúlyt kapott ennek a létrehozása. Ennek eredményeként elhárultak az akadályok a két ország közötti légügyi megállapodás aláírása elől. Közölte azt is, hogy októbertől a Wizz Air légitársaság közvetlen repülőjáratot indít Budapest és Dubaj között.

Szijjártó Péter rámutatott, hogy az arab országban a növekedés 4 százalékos, az államadósság alig éri el a GDP 40 százalékát, a költségvetési egyenleg pedig a pozitív tartományban van. Hozzátette: "ez minden, csak nem válság, és ezért csak irigyelni tudjuk Önöket".

Halid Ganim Al-Gaisz külügyminiszter-helyettes elmondta: a kétoldalú gazdasági kapcsolatokat növekedés jellemzi, de ez a növekedés nem elégséges. A közvetlen légi kapcsolat mielőbbi megteremtése mellett fontosnak tartotta az idegenforgalom ösztönzését is. Hangsúlyozta, a beruházások növelése érdekében kormánya igyekszik elősegíteni azoknak a megállapodásoknak a megkötését, amelyek támogatják az üzleti kapcsolatok erősödését. Ide sorolta az áprilisban aláírt, kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményt, amely alapot ad a további egyezmények, így a befektetés- és beruházásvédelmi megállapodások aláírásához.

A külügyminiszter-helyettes a lehetséges együttműködési területek között említette a megújuló energiaforrások ágazatát, a mezőgazdaságot, az egészségügyet, az idegenforgalmat, valamint az energiaszektort.